BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Strasbourg, a karácsony fővárosa-óriási képgaléria az ünnepi díszbe öltözött városról

2015. december 20. - m.papai

image00001.jpg

A magát nemes egyszerűséggel a karácsony fővárosának kikiáltó Strasbourg Európa egyik leglátványosabb és legnagyobb múltra visszatekintő karácsonyi vásárát tudhatja magáénak. 1570-ben állítólag itt rendezték meg a kontinens első karácsonyi vásárát, amelyet Christkindelsmärik-nek, azaz a kis Jézus vásárának hívtak. A vásár szép lassan hagyománnyá vált, Strasbourg pedig mind a mai napig sokat tesz azért, hogy decemberben valódi, hamisítatlan elzászi hangulatot teremtsen a városban. A strasbourgi karácsonyi vásár óriási népszerűségnek örvend, eddig kétszer nyerte el az Európa legjobb karácsonyi vására díjat.

Amellett, hogy a legjobb, a legnagyobb is: idén például a város 12 pontján több mint 300 elárusítóbódéval várják a látogatókat. Ha követjük a mézeskalács és a forralt bor illatát, könnyen megtalálhatjuk őket.

image00002.jpg

A világítással sem spórolnak: 'több tucat kilométernyi' izzósort húznak ki szerte a városban.   

image00003.jpg

image00004.jpg

image00005.jpg

image00006.jpg

image00007.jpg

image00008.jpg

image00009.jpg

A karácsonyi vásár ideje a városban található boltok is kitesznek magukért. A giccs határát súroló (illetve esetenként átlépő) dekorációik a strasbourgi karácsony elmaradhatatlan kellékei.

image00010.jpg

image00011.jpg

image00012.jpg

image00013.jpg

image00014.jpg

image00015.jpg

image00016.jpg

image00017.jpg

image00018.jpg

A vásárban a karácsonyi dekorációtól a hagyományos elzászi finomságokon át számtalan dolog kapható. Akinek esetleg nincs ötlete, hogy mit vegyen ajándékba, itt könnyen találhat inspirációt.

image00019.jpg

image00020.jpg

image00024.jpg

image00023.jpg

image00022.jpg

image00021.jpg

image00030.jpg

image00029.jpg

image00028.jpg

image00027.jpg

image00026.jpg

Ha pedig megéhezünk, akkor érdemes kipróbálni valamilyen helyi jellegzetességet, például a spaetzle à la crème-et, ami egy nokedlihez hasonló étel tejszínes, baconos mártásban, vagy a flammkuchen-t, azaz a kenyérlángost. Természetesen egy pohár forralt borral az igazi!

12398568_10208330787766832_1441572867_o.jpg

img_3719.JPG

A strasbourgi karácsonyfa története 1605-re nyúlik vissza, amikor az adventi időszakra helyi kézművesek által készített díszekkel ékesített fát tettek ki a város főterére. Ma a nagy karácsonyfa a place Kléberen áll, és a varázslatos díszeivel és világításával szó szerint és átvitt értelemben is a vásár fénypontja.

image00032.jpg

image00033.jpg

A párizsi események hatására idén szemmel láthatóan kevesebben látogatták meg a strasbourgi karácsonyi vásárt, pedig, mint a képek is tanúsítják, a város mindent megtett a tökéletes hangulat megteremtése érdekében. Reméljük, hogy jövőre ismét felhőtlenül lehet majd élvezni az ünnepet!

A csapból is - Brüsszelben is tombol a Star Wars láz

img_0761.JPG

Kötelező Star Wars tematikájú bejegyzésünk következik, csak hogy lássátok, nem egy kő alatt éltünk az elmúlt hetekben. Szóval, itt is tombol a Star Wars őrület ezerrel, tegnap volt a premier, a film szuper, amennyire hallottam, nagyjából mindenki oda meg vissza van tőle. Nem akarom elvenni az alkotóktól az érdemet, mert biztos remek munkát végeztek, de azért azt gondolom, hogy a sikerhez igen komolyan hozzájárultak a Disney marketingesei is. Az elmúlt hetekben tényleg nem lehetett egy lépést sem tenni anélkül, hogy ne ütközzünk bele valamilyen jodás, dártvéderes, hanszólós, csubakkás cuccba.

Kezdjük először a legnyilvánvalóbbal, a játékokkal. A gyerekeim abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az év végén ünneplik a születésnapjukat, így sikerült szert tenniük néhány szuper kis játékra. (Megjegyzem, nem volt egyszerű beszerezni őket, mert annak ellenére, hogy például a legók esetében másfélszeres áron kínálták őket, úgy vitték, mint a cukrot). Luke és apukája mindenesetre már vidáman fénykardoznak a fa alatt.

img_0757.JPG

Ők még a boltban várnak a bevetésre.

12380806_1003202146389892_799013628_o.jpg

10579867_10208349172746445_1057890677_o.jpg

A másik termékcsoport, ami adja magát, az a ruha, ebből is könnyedén szert tehettünk néhány ízléses darabra az elmúlt hetekben.

12394633_1003202199723220_2089797490_o.jpg

A mamuszok létjogosultságát már kicsit több időbe telik megemészteni.

12394512_1003202113056562_1013582554_o.jpg

A Star Wars-os stresszoldó színezőben azért látok némi fantáziát.

img_20151218_105045.jpg

És ki ne szeretne rohamosztagos szivaccsal mosakodni?

img_20151218_110226.jpg

És, ahogy a poszt elején látszik, a Star Wars-t a karácsonnyal is könnyedén lehet ötvözni. Mivel is díszíthetnénk idén a fát, ha nem a halálcsillaggal? 

Sőt, akinek van kedve/ideje/kézügyessége, az még Star Wars-os hópelyheket is készíthet. Itt lehet sablonokat találni hozzá.

star-wars-snowflakes-1.jpg

A zárómondatot pedig ezúttal átengedem Brüsszel tömegközlekedési vállalatának, a STIB-nek, akik a héten a szokásos közérdekű információk helyett ezzel köszöntötték utasaikat. Tény, hogy a metrózáshoz jól jön az erő...

11219585_931638486891788_6945503495645612568_n.jpg

Kérek két Kisjézust, avagy süssünk cougnou-t!

12398733_1002231206486986_551257857_o.jpg 

Már novemberben, Márton napján megjelenik Belgiumban a pékségekben Jézus kenyere, a cougnou ('kunyu'), amelyet cougnole-nak vagy coquille-nak is neveznek, attól függően, hogy Flandriában vagy Vallóniában járunk. A sütemény Jézus bölcsőjét jelképezi, amit gyakran ki is díszítenek: mazsolát, jégcukrot, csokoládédarabokat gyúrnak a jellegzetes alakú kalácsba és kicsi cukorból készült Jézuskát fektetnek rá.

A Kisjézusokat párosával árulják az áruházak.

12381175_1002231519820288_446517459_o.jpg

 Van, ahol nagy tételben kínálják:

 1071443_1002231256486981_351604999_o.jpg

A kalács  karácsonyig kapható a pékségekben és az élelmiszerboltokban. A Mikulás, azaz Santa-Claus érkezésekor egy pohár forró csokoládé és a cougnou várja a gyerekeket. A süteménynek egyébként is komoly hagyományai vannak: Andennes-ben, egy belga kisvárosban szenteste az éjféli mise után les trairies-t, egy speciális kártyajátékot játszanak, aminek a tétje mi is lehetne más, mint egy cougnou.

Számos belga közmondás kapcsolódik hozzá, például :"Quand on mange les cougnous au soleil, on mange les cocognes (oeufs de pâques) derriere le poele." -azaz ha a cougnou-t napsütésben esszük, akkor a húsvéti tojást a kályha mellett fogjuk.Brüsszelben 13 fok van, úgyhogy már előre rettegek a húsvéttól....

A cougnou egyébként nagyon finom, főleg, ha magunk készítjük úgyhogy következzen a recept Vallóniából, rengeteg mazsolával:

Hozzávalók (4 cougnou-hoz):

500 gramm liszt

25 gramm élesztő vagy egy tasak szárított élesztő

1 kávéskanál só

2,5 -3 dl tej (ez a liszttől függ, illetve ha géppel dagasztunk kevesebb kell)

75 gramm vaj 

85 gramm kristálycukor

2  tojás sárgája

75 gramm mazsola (vagy kis darabokra vágott csokoládé)

a kenéshez

1 tojássárgája 0,5 dl tejjel elkeverve 

Az élesztőt,ha friss, felfuttatjuk 1 dl langyos tejjel és egy teáskanál kristálycukorral (a szárítottat nem kell). A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, szárított élesztővel,ha azt használunk, a tojássárgájával és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, illetve a felfuttatott élesztőt (ha frissel dolgozunk). Amikor homogén tésztát kapunk, szintén fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd beledolgozzuk a mazsolát is. Langyos helyen 30 percet pihentetjük.

Ezután kinyomkodjuk belőle a levegőt és négy egyenlő adagra osztjuk a tésztát. Mindegyikből hurkát formázunk majd elvágjuk a hurkákat 1/4-2/4-1/4 arányban. A két kisebb adagból gyúrunk két gombócot, a nagyobb adagból egy hurkát és a gombócokat a hurka két végére tapasztjuk. Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral és belefektetjük a cougnou-kat újabb 30 percre kelni.

180 fokra melegítjük a sütőt, a cougnou-kat megkenjük a tojásos tejjel és 25-30 percig sütjük (ez a sütőtől és a kalácsok méretétől függ.

Aztán már csak bele kell fektetni a Kisjézust, kicsit benyomjuk a cougnou közepét és kész is a bölcső.

Brüsszel legrettenetesebb helye.. A Neuhaus csokoládé-outlet

 neuhaus_zacsko.JPG

 Móni tegnapi posztjából megtudtuk, honnan indult és hová jutott a Neuhaus csokoládé manufaktúra, de ha azt hisszük, a butikjaik a legveszélyesebbek, akkor  nagyot tévedünk... Pár éve felfedeztük  a Neuhaus-outletet, (1602. Vlezenbeek, Postweeg 2., nyitva: hétköznap:9-18, szombat: 9-17. A Ring ULB-Erasmus kijáratához közel, a Decathlontól nem messze található), ahova a gyerekek teljes extázisban mennek, én meg azzal a boldog nyugalommal, hogy engem ez az egész hidegen hagy, mert nem szeretem a csokoládét..(csak néha..)

Hát nem hagy hidegen... Sajnos vagy szerencsére, mindent meg lehet kóstolni és ha már ott van az ember, akkor nekilát.  Sokan csak egy kis darabot esznek a csokiból, a többi megy a kukába, de engem arra tanítottak, hogy mindent meg kell enni. Úgyhogy 5-6 praliné után szabályosan fejre állok, de 10 után a gyerekek is feladják és mereven bámulnak a semmibe. Addigra már az ízeket is nehéz megkülönböztetni, azt meg pláne nehéz eldönteni, hogy melyikből vegyünk.

A leggazdaságosabbak az 1kg-os kiszerelésben kapható bonbonok, ezek 20 euro-ba kerülnek, de ha három dobozzal vesz valaki, akkor egyet ingyen kap. Nem olcsó így sem, de kiváló ajándék, ha nem ragaszkodunk a díszdobozhoz, pláne, ha csapatban megyünk vásárolni és a végén elosztjuk, amit vettünk. Rendszerint 15 féle ízből lehet választani, de a folyamatosan változik a felhozatal. Általában 3-4 ilyen műanyagtálcát tartalmaz egy doboz és attól függően, hogy mekkora a kiválasztott praliné, 24-30 db lehet egy tálcán. Vannak csomagolt pralinék is, ha valaki gianduja-ra bukkan, ne hagyja ki.... Ha ajándékba adnánk, az AVA boltokban lehet zacskót szerezni hozzá.

 

neuhaus.JPG

 

Természetesen lehet venni díszdobozos Neuhaus pralinét, ezek néha akciósak, de legtöbbször ugyanannyiba kerülnek, mint a boltban. Ezeket is meg lehet kóstolni, úgyhogy a legkülönlegesebb ízekről is megtudjuk végre, hogy milyenek. Ezek rendszerint sokadikként kerülnek sorra, amikor már minden mindegy.12375698_1002235213153252_2057851662_o_1.jpg

 Húsvét és karácsony után jönnek az olcsó Mikulások és a rengeteg csokitojás. Vannak kekszek, fagyik, kávék is, díszkosarat is lehet venni. A pénztárnál utolsó tőrdöfésként ott a florentin, amiből muszáj enni még egy darabot,

12381113_1000416033335170_567309801_o_1.jpg

Gyógyszernek indult, luxuscikk lett belőle - a belga praliné története

Kerek, szögletes, gömbölyű, lapos, édes, keserű, mogyorós vagy tej, mindegy, csak csokiból legyen! Belgiumban a csokoládékészítés százötven éves múltra tekint vissza. Évi 172000 tonnával a világ négy legnagyobb csokoládétermelő országának egyike, és több mint 2000 csokoládéüzlettel rendelkezik. De ne dőljünk be a nagy számoknak: a belga csokoládé esetében a minőség sokkal fontosabb a mennyiségnél.

galerie_de_la_reine_300dpi.jpg

A Neuhaus üzlete Brüsszelben a Galeries Royales Saint Hubert-ben
By Neuhaus via Wikimedia Commons

Jean Neuhaus svájci gyógyszerész 1857-ben nyitotta meg első üzletét Brüsszelben a Galeries Royales Saint Hubert üvegezett árkádjai alatt. A gyógyszerész célja eleinte csupán az volt, hogy elfedje a gyógyszerek kellemetlen ízét, így jelent meg először a csokoládébevonat a keserű ízű pirulákon. Szép lassan aztán különféle cukrok és csokoládékészítmények is felkerültek az üzlete polcaira. Fiával, Fréderic-kel közösen fáradhatatlanul kísérleteztek a minél tökéletesebb édességek megalkotásán, mígnem egy nap a gyógyszerek teljesen kiszorultak az üzlet kínálatából.

1912-ben már a másik fia, Jean Neuhaus II vezette az üzletet. Ő alkotta meg az első csokoládéval töltött bonbont vagy pralinét, ami azonnal elsöprő sikert aratott. Igazi családi vállalkozás módjára, felesége Louise Agostini is kivette a részét a munkából. Problémát okozott, hogy a pralinék könnyen összenyomódtak a papírban, amibe akkoriban csomagolták őket, így a leleményes hölgy 1915-ben előrukkolt a kis rekeszekre osztott papírdoboz, azaz a ballotin ötletével.

A Neuhaus sikere innen kezdve töretlen volt. Jean II halála után veje, Adelson de Gavre vitte tovább az üzletet. A cég az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmbából két vadonatúj ízt dobott piacra. A Caprice és a Tentation, melyeknek nevét állítólag Brigitte Bardot inspirálta, 1958-ban a kiállítás sztárjai voltak, mára pedig a Neuhaus ikonikus alkotásaivá váltak.

 12364182_999832223393551_833004640_o.jpg

2000-ben az uralkodócsalád királyi tanúsítvánnyal jutalmazta a Neuhaus munkáját, amiben talán az is közrejátszott, hogy több alkotásukat is a királyi család tagjairól neveztek el.

Nagy népszerűségnek örvend a History Collection nevű válogatásuk, amely egy gyönyörű díszdobozban 28 különböző ízű pralinén keresztül meséli el a Neuhaus történetét.

 12359501_999832180060222_1619202522_o.jpg

A csokoládé egész évben jól fogy Belgiumban, köszönhetően a turistáknak, illetve annak a ténynek, hogy egy átlagos belga állítólag több mint 5 kg csokit fogyaszt el évente (egyesek szerint van az 8 is), karácsony táján azonban ugrásszerűen megnő az üzletek forgalma. Számtalan szebbnél szebb díszdobozos terméket találhatunk minden árfekvésben, de ha valami igazán exkluzívat akarunk, akkor számítsunk rá, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

12375491_1000415876668519_256365676_o.jpg

12381113_1000416033335170_567309801_o.jpg

12364333_1000416076668499_1919399219_o.jpg

Természetesen nem maradhat ki a franciák tradicionális karácsonyi desszertje, a bûche de Noël, azaz a karácsonyi fatörzs sem, amelyet a Neuhaus vezető csokoládékészítője alkotott meg kizárólag kiváló alapanyagok felhasználásával.

12333812_1000416103335163_2037336444_o.jpg

Aki pedig szeretné megtudni, hogy pontosan hogy is készül az igazi belga praliné, annak ajánlom figyelmébe az alábbi kisfilmet. Megtekintése egy pohár habos kakaó és természetesen némi csokoládé társaságában javasolt!

 

 

Karácsonyi aprósütemények 1.: Konyakos, aszaltszilvás, diós keksz

12364040_1000742243302549_55976872_o.jpg 

 Nálunk az aszalt szilva 1 napig tart. Gyakran veszek,mindig sütés-főzés céljából, aztán mire odáig jutok-üres zacskó benne néhány mag. Mert aki utoljára evett belőle, még a magot is lusta volt kidobni.

Legutóbb szerencsével jártam, pont maradt annyi, ami fél adag süteményhez kellett. A receptet egy francia szakácskönyvben találtam, ami tele van jobbnál jobb karácsonyi aprósüteménnyel, úgyhogy nemsokára jön a következő. Karácsonykor mindig újítok, de először kóstoló adag készül,, aztán eldöntjük marad-e a repertoárban. Ebből biztosan készül még, mert nagy sikert aratott és a konyakos áztatást leszámítva nagyon gyorsan elkészül. Kedvcsinálónak vagy kedvetlenítőnek megadom, hány kalóriát (bocsánat, kjoule-t) kell ledolgozni, ha megkóstoljuk.

 

Hozzávalók (40 darabhoz)

250 gramm kimagozott aszalt szilva

20 ml konyak

50 gramm puha vaj vagy margarin

75 gramm kristálycukor

1 tasak vaníliáscukor

1 kiskanál sütőpor

2 tojás

125 gramm liszt

1 kiskanál őrölt fahéj

egy csipet só

100 gramm tisztított, durvára vágott dió

porcukor a díszítéshez

1 darab: 67 kcal/281 kJ

Az aszalt szilvát apróra vágjuk és beáztatjuk a konyakba. Egy éjszakát állni hagyjuk.

Másnap a sütőt bemelegítjük 180 fokra (légkeveréses sütőnél 160 fok). A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a sütőporral, a fahéjjal és a csipetnyi sóval elkevert lisztet. Végül a dió és az aszalt szilva következik.

 

aszaltszilva.JPGZsírpapírral kibélelünk két tepsit és két kiskanál segítségével diónyi gombócokat készítünk. (Nedves kézzel kicsit "szétlapogathatjuk" őket) 15 percig sütjük.

Még melegen szórjuk meg porcukorral.

süti beállítások módosítása