BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

500 millió forintos pezsgő - és Ti mivel koccintotok ma este?

2015. december 31. - m.papai

diamondchampagne-4ed96095855-w768-web.jpg

1,8 millió dollárt, azaz több mint 500 millió forintot kell kicsengetnie annak, aki meg akarja kóstolni a gyémántok ízét. Ennyibe kerül ugyanis egy palack a Goût de Diamants névre keresztelt luxus pezsgőből.

Az üveget "szerényen" egy 19 karátos gyémánt díszíti 18 karátos fehérarany foglalatban. Értsd: bazi drága.

Az, hogy mellesleg még pezsgő is van az üvegben, már szinte érdektelen, pedig a nedű 2012-ben elnyerte a világ legjobb íze díjat. A Grand Cru Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Menuier jegyeket tartalmazó pezsgő virágos, frissítő és krémes ízvilágú, könnyű és elegáns ital. Mondjuk, ennyi pénzért ez minimum elvárható.

Egyre érdemes odafigyelni: ha valakit megdobnak egy ilyennel az ünnepek alatt, az ne vigye vissza az üveget a visszaváltóba, miután megitta. Én szóltam.

Mese az újévi malacról avagy ropogósra sült császárhús elzászi savanyú káposztával

malac.JPG

Jó pár éve nagyszabású szilveszteri bulira készültünk. Eszter barátnőm éppen egyedül volt, ezért előre megbeszéltük, hogy nálunk alszik és másnap velünk tart az újévi sült malac-lakomán. Még soha nem sütöttem malacot, átböngésztem néhány szakácskönyvet és meg is találtam az ideális receptet. Egész éjszaka alacsony hőmérsékleten sül a malac, délben pedig vajpuha, ropogós bőrű sült lesz belőle. Pont ez kell nekünk - szilveszter este bevágom a sütőbe, nyugodtan alszunk délig, amikor csak hipp-hopp előkapom a tepsit.

A budaörsi hipermarketben malaccomb nem volt, de volt kismalac. Nem nagyon nézegettem, súlyra megfelelt - vittem is haza. Elkezdődött a buli, indításként felhajtottunk egy-egy pohár kir-t (fehérbor vagy pezsgő egy kis feketeribizli-likőrrel). Rögtön jó kedvre derültünk és Eszterrel nekiláttunk a malacnak. Kivettem a zacskóból, beleborítottam a tepsibe. Óhhhhh- mondta Eszter szomorúan. Olyan volt a malac, mint egy Anne Geddes fotó. Egy malacruhába öltözött csecsemő.

annageddes.jpg

 

Én ezt nem tudom megsütni. De kidobni sem. Végül is a sütés mellett döntöttünk, de fűszerekkel bedörzsölve is szomorú látványt nyújtott. Gyorsan beraktam a sütőbe, hogy ne is lássuk.

Hála a további koktéloknak, vidám lett a buli. Másnap reggel is jó hangulatban ébredtünk. A Büszkeség és balítélet ment a tévében, akkor 6 éves kislányom elbűvölten kiáltott fel - itt van "kolinfircs". Ezen meg később a Wembleyben koncertező, örökifjú Paul McCartney-n és az előtte ugráló, hangosan "Póli"-t visítozó nagymamakorú rajongókon nagyokat röhögtünk.

Aztán előkerült a malac. A sütés nem sokat segített rajta, de már nem csecsemőre hasonlított, hanem a péklapátra mégiscsak ráülő, kemencében sült Jancsira..... Mi Eszterrel nem sokat ettünk belőle, leginkább azért, mert nem volt mit.... 3 kg malacból egy marék hús lett.

Azóta jó pár év telt el. Szilveszterkor mindig eszembe jut a malac, kolinfircs és Póli, úgyhogy hallgatunk egy kis Beatlest, de malac nincs. Ropogós bőr az kellett továbbra is, úgyhogy kézenfekvő volt, hogy valamilyen bőrös húst kellett sütnöm. "Csak ne legyen zsíros!"- mondta a lányom. (csak ne legyen száraz- mondtam én.) Úgyhogy végül kiegyeztünk egy másfél kilós császárhúsban, aminek elég vékony volt a zsírja. Alaposan átnéztem a "szakirodalmat", de csak annyiban egyeztek meg a receptek, hogy lassú tűzön kell sütni és be kell kockázni a bőrt. Van, aki az elején pirítja, van, aki a végén. Van, aki zöldséget tesz alá, van aki fokhagymát és van, aki semmit. Úgyhogy végül ötvöztem 5 receptet és ez lett a saját.  Nem nehéz megcsinálni, csak egy éles kés ( tapétavágó kés vagy sniccer a legjobb hozzá) és nagyon jó sütő kell hozzá. Köretnek elzászi savanyúkáposztát készítek, amihez ugyanazt a bort használom, mint a malachoz.

Hidegen is finom, bár azt nem tudom, hogy a bőr ropogós marad-e, mert szorgos kezek lecsipegetik melegen mindet.

 Hozzávalók:

 

1,5 kg császárhús egyben

2 közepes sárgarépa

2 szál szárzeller

1 közepes fej vöröshagyma

1 fej fokhagyma

bors

kakukkfű

olívaolaj

chili pehely

6 dl száraz fehérbor 

 

A körethez:

 1 kg burgonya

 

Dörzsmozsárban összezúzunk egy evőkanál sót, 2 ágacska kakukkfüvet (vagy egy kiskanál szárítottat), 4 gerezd megtisztított fokhagymát, kevés szárított chilipelyhet. A császárhús bőrét éles késsel bekockázzuk és a fenti keveréket jól beledörzsöljük. A császárhúst alul is jól besózzuk, borsozzuk. (ha van időnk, hagyjuk állni a hűtőben akár egy napig is.) Ezután kenjük be ecsettel a bőrös részt olívaolajjal.

Egy tepsi vagy egy kacsasütő aljába készítsünk zöldségágyat a megtisztított, nagyobb darabokra vágott hagymából, zellerből és sárgarépából. A megmaradt fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg, vágjuk ketté és vágott felületükkel lefelé tegyük a tepsibe és szórjunk rá egy kis kakukkfüvet erre is.Bőrös felével felfelé helyezzük a tepsibe a húst a zöldségágyra. Ezután felöntjük a borral.

220 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percet. Ezután vegyük le a hőmérsékletet 160 fokra és süssük még másfél óráig. Ha nagyon pirulna a teteje, fedjük le alufóliával. A végén a bőr üvegesre, ropogósra pirul, ha mégsem, akkor 5 percre a grill alá tesszük.Közben meghámozzuk és hasábokra vágjuk a krumplit. Sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.

A húst kivesszük és egy deszkán kicsit hűlni hagyjuk. A tepsiben maradt szaftból kiveszünk egy-két kanállal, összekeverjük a krumplival és ezt is 5 percre a forró grill alá toljuk.

krumpli.JPG

A tepsiben maradt zöldségeket felkaparjuk, összetörjük és egy evőkanál liszttel összekeverjük. Egy kis vízzel vagy húslevessel felengedjük ( én egy kis bort is adtam hozzá), majd egy szűrőn átszűrjük. Ezt a szaftot tálaljuk a pecsenyéhez.

Elzászi savanyú káposzta

Hozzávalók

 

10 deka kockákra vágott baconszalonna

1 kg savanyúkáposzta

1 kis fej vöröshagyma

2 -3 dl száraz fehérbor (rizling )

1 babérlevél

3 szem koriandermag

3 szem borókabogyó

cukor (ízlés szerint)

húsleves, esetleg egy fél erőleveskocka 2,5 dl vízben feloldva (opcionális)

 

A káposztát felaprítjuk , ne nagyon kicsire, egy-két vágás bőven elegendő. Ha nagyon savanyú, vagy gondunk van az ízesítésével, kicsit kimossuk.A szalonnát megpirítjuk, a megpirult kockákat kiszedjük (bent is hagyhatjuk). A szalonnazsíron megpirítjuk a hagymát, utána rádobjuk a káposztát. A korianderrel, a babérlevéllel és a borókával fűszerezzük, hozzáöntjük a bort. Annyi húslevessel vagy vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Lényeges, hogy egy kicsit lucskos legyen, ne száradjon ki. Ha nagyon savanyú lenne, egy kis cukrot is adhatunk hozzá. Addig kell főzni, ameddig a káposzta puha lesz, de nem fő szét (30-40 perc)

Vizsgaidőszak? Csak semmi pánik..

vizsga_2.jpg

Ha már karácsonykor megemlékeztem az első vizsgaidőszakomról, összeszedtem egy pár ötletet, jó tanácsot, ami nekem bevált és szóbeli vizsgákon szinte mindig jó jegyet is hozott. Reál szakon végeztem, de a másoddiplomámnál bölcsész tantárgyaknál is működött ez a rendszer, ami a hármas bevésésre épít. Miután nekem gyenge a hallás utáni figyelmem, csak azokból a tárgyakból tudtam jegyzetet készíteni, ahol jó volt az előadó, egyébként 10 perc múlva teljesen elvesztettem a fonalat. Így rákényszerültem arra, hogy más jegyzeteiből dolgozzam vagy könyvekből, később az interneten található szakirodalomból.  Előre  kidolgozott tételekből is lehet dolgozni, de ezekkel sokszor az a baj, hogy nem mindig a mi logikánkat követik, vázlatosak, másrészt "tudottnak" vesz olyan ismereteket, amikről nekünk halványlila fogalmunk sincs és meg sem említi őket.

A legfontosabb: be kell osztani az időt és az előírt penzumtól nem szabad eltérni. Nálunk az átlagos idő, amit egy vizsgára szánhattunk 5-6 nap volt, szigorlatra kicsit több, az egyszerűbb tantárgyakra 3 nap. Ezt az időt 6 részre osztjuk: 3 egység jut a tételek kidolgozására, 2 a részletes ismétlésre és 1 a gyors, utolsó ismétlésre.

1. Tételek kidolgozása - írjunk!

Ahogy fent is írtam, saját tételek kellenek. A tétel nem regény, nincsenek benne mondatok, csak kulcsszavak, esetleg folyamatábrák. Maximum egy A4-es papír, tehát 2 oldalnál ne legyen több- lehet színezni, kiemelni, (kérdés, mik a további terveink velük) Olvassunk el hozzá minden fellelhető irodalmat, , de csak a lényeget jegyzeteljük. Olyan vázlatot készítsünk, amit a vizsgán is használnánk, nem regényt. Ha nagyon jó, kidolgozott tételekre bukkannánk, akkor is másoljuk le, miközben átnézzük - ez a bevésés 1. szintje. És kézzel írjunk, mert a vizsgán is úgy fogunk..

2. Ismétlés - mondjuk!

Ezután a kidolgozott tételeket próbáljuk elmondani, tulajdonképpen szimulálni a vizsgát. Ez azért jó, mert nem ott, abban a felfokozott helyzetben próbáljuk kitalálni, hogy hogyan is kezdjünk bele a tételünkbe, hanem lesz egy kész minta. Miután így halljuk is, amit mondunk- még jobban mélyül a tudásunk. Másrészt itt bukik ki, hogy mit nem tudunk, hiszen az összes "kulcsszó" szerepel a papíron, ahol megakadunk, azonnal át tudjuk nézni.

3. Utolsó pillanatok - nézzük!

Az utolsó napon elővesszük a tételeinket és egyszer újra elolvassuk, ez a harmadik fázis: vizuális bevésés (persze, előtte is megtörtént) és ismétlés. 

Néhány fontos szabály:

- amikor tanulunk, figyelembe kell venni, hogy "pacsirtának" vagy "bagolynak" születtünk. Én például kizárólag reggel tudok tanulni, 6 órás keléssel nagyon intenzíven délig. Utána lényegében semmit, már délután is nehezen ment a tanulás, hogy az éjszakáról ne is beszéljünk. A "baglyok"-nak pont fordított a bioritmusuk, náluk az éjszaka az aktív szakasz. Viszont : aludni kell, mindkettőnek, mert az agy az alvás alatt "tanul", ilyenkor rögzülnek az ismeretek.Tehát egy intenzív nap után a bagolynak is nehezen megy az éjszakázás, a napi 6 óra alvásnak meg kell lennie.

- 25 percenként tartsunk 5 perc pihenőt.  Régebben óránként tartottam, de Dorka blogjában olvastam a Pomodoro-módszerről és nagyon bevált,

- igyunk sokat, mert a kérgestest (ez köti össze a két agyféltekét) víztelítettségi állapota döntően befolyásolja a tanulási képességeinket.  Élénkítéshez inkább teát, mint kávét de számoljunk azzal, hogy a fekete és a zöld tea is vízhajtó.

Végül néhány személyes tapasztalat:

-ha lehetett választani, 4.-5, vizsgázóként mentem be. Elsőnek lenni, azontúl, hogy gyorsan túl van rajta az ember, sok esetben hálátlan feladat, Olyan ez, mint a műkorcsolya, az elsőt lepontozzák és hozzá viszonyítják a többit, de az is nagy baj, ha felkészületlen ember megy elsőnek, mert feldühíti a vizsgáztatót és ez a többieken is lecsapódik. Az első három ember után már lehet látni, mire számíthatunk bent, lehet, hogy a nehéz tételeket is kihúzzák (igaz, a jókat is..). És addigra talán "felébred" a vizsgáztató is, lehet, hogy ő sem szeret korán kelni...

-Puska. Ez egy nehéz kérdés, pláne amióta én is vizsgáztattam, és igazából amellett kellene kardoskodnom, hogy ilyet soha.  Nagyon sokáig nem mertem használni, de voltak olyan helyzetek, amikor rászorultam, mert akkora volt az anyag, hogy egyszerűen nem láttam át. Rendszerint a saját A4-es kidolgozott tételeimet használtam (ezért nem kell színezni és túl bő lére ereszteni), amire elég volt ránézni és tudtam, miről kell beszélni. A4-es papírnál áll fenn egyedül a lehetőség, hogy cserélni tudunk, de azért érik az embert meglepetések, amikor hófehér papírra számít és környezetbarát barnát vagy csíkosat kap.

-A vázlattal nagyon vigyázzunk: csak olyasmit írjunk fel a papírra, amiről tudunk beszélni. Sok vizsgáztató elkéri és abból választ, életveszélyes bármit odaírni, amiről épp csak hallottunk. Ha engedi, hogy szabadon beszéljünk, akkor tereljük arra, amit nagyon tudunk. De ne nagyon lelkesen, mert megállít és mást kérdez...

És természetesen ne adjunk hitelt semmilyen babonának, ne higgyük azt, hogyha reggel férfivel találkozunk először, akkor jól sikerül a vizsga, ha kétszer nem vesszük fel ugyanazt a ruhát, akkor nem bukunk meg és egyáltalán. Csak akkor sikoltsunk fel, amikor valaki sok szerencsét kíván... mert ilyenkor egy kalappal kell.

Sajtos stangli, avagy barátkozzunk a szomszédokkal

 

sajtosrud.JPG

Mindjárt itt van szilveszter, amikor nagy sikere van a sós rágycsálnivalóknak, ez meg ráadásul sokáig is eláll(na). Belgiumban nem nagyon ismerik a sós süteményeket, ha valamit adni kell a bor vagy a sör mellé, az leginkább zellersóval megszórt sajtkocka, pici kolbász esetleg chips, vagy egy ostyaszerű, ízetlen valami, amire sajtkrémet kennek. 

Ami ugyancsak nem ismeretes, az a kóstoló. Társasházban nőttem fel és számtalanszor megesett, hogy az egyik szomszéd sütött valami finomat és hozott belőle:almás pitét, pogácsát vagy pár palacsintát. Persze, mi is vittünk, mert az én anyukám is sokat sütött, így aztán szinte minden napra jutott valami finomság.

Egyik nap eszembe jutott, hogy meg kéne ezt itt is próbálni és egy tepsi sajtos stanglit kiküldtem a gyerekeknek a kisfiammal. Először furcsán nézegették, de hamar elfogyott. Másnap hogy-hogy nem megint sütöttem egy kis sajtos stanglit, túl nagy sikere lett előző nap és vendégeket is vártunk, küldtem abból is egy kicsit.

Aztán harmadnap megjelent a fiam egy marék ananásszal "a gyerekek hozták ki" felkiáltással, másnap gumicukrot kapott, amit az "angol bácsi" adott a gyerekeknek. Lassan alakul.... 

Mindenesetre a sajtos rúd akkora sikert aratott, hogy azóta franciául és angolul is leírtam a receptet, és a rádlit (derelyevágót) is kivittem szemléltetőeszköznek.

sajtosstangli.JPG

Ezt a receptet itt találtam és az egyik legfinomabb sajtos stangli, amit valaha ettünk. Sokszor megcsináltam már, általában gouda sajttal, mert itt azt a legegyszerűbb beszerezni. A zsír azért kell bele,mert így lesz igazán omlós. Egyébként ki lehet hagyni, akkor zsír helyett több vajat tegyünk bele. (de zsírral finomabb..) Én vajat használok margarin helyett, ezért kevesebb zsírt teszek bele (2 evőkanállal).

Hozzávalók:

 

750 gramm liszt

150 gramm reszelt sajt 

250 gramm vaj vagy margarin

10 deka zsír 

2 tojássárgája

1 dl tej

30 gramm élesztő

1 kávéskanál cukor

1 pohár tejföl

2 teáskanál só (ízlés kérdése)

 

A stanglik megkenéséhez

1 tojássárgája

vagy köménymag

 

Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk langyos tejben. Közben a lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a zsírral, megsózzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgájákat és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk. Ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá lisztet, ha túl kemény lenne, akkor tejet vagy tejfölt (ha egyik sincs, akár vizet). 

 

Negyedórát pihentetjük. Ezután négy részre osztjuk. Lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk: akkora legyen, mint egy nagy tepsi.  Rádlival (derelyevágóval) vagy egy éles késsel csíkokra vágjuk. 

 

Egyenként megkenjük tojássárgájával és megszórjuk a sajt felével. Köménymaggal is díszíthetjük sajt helyett. Előmelegített 200 fokos sütőben kb 10 percig sütjük-amíg a tetején a sajt szépen megpirul.

süti beállítások módosítása