BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Croustillon vagy oliebollen, avagy mit esznek a belgák húshagyó kedden?

2016. február 09. - hkatinka68

5001244565_1708b652fe_b.jpg

Ha Belgiumban betévedünk egy karneválra, egész biztosan találunk oliebollent vagy francia nevén croustillont, kicsi, ropogós fánkocskákat. Mardi gras napján, azaz húshagyó kedden otthon igazi szalagos fánkot sütnék baracklekvárral, de idén ki akartam próbálni ezt a belga változatot.

Dagasztani nem kell, csak összekeverni, igaz, pluszban még fel kellett verni egy tojásfehérjét is. A tészta különlegessége, hogy az élesztő mellett szódabikarbónát is tesznek bele, folyadékként pedig a tej mellett sör is kerül bele. A sört helyettesíthetjük citromos vízzel, narancsvirág- vagy rózsavízzel is, így más-más ízű fánkot kapunk. Eredetileg 250 gramm lisztet ír, de szerintem úgy nagyon lágy a tészta. A sütésnél be kell tartani a hőmérsékletet, mert ha túl hideg az olaj, nagyon olajos lesz.

Finom, de azért a mi fánkunk sokkal jobb...

Hozzávalók: 

300 gramm liszt

1 zacskó szárított élesztő

75 ml tej

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál só

1 evőkanál cukor

100 ml világos sör

30 gramm vaj felolvasztva

1 tojás

a sütéshez olaj

porcukor vagy finomított kristálycukor a megszóráshoz

 

1. A tejet meglangyosítjuk (mikroban 20 sec teljes fokozaton), beleöntük a cukrot és az élesztőt, 5 percig állni  hagyjuk.

2. A lisztet átszitáljuk, a szódabikarbónát és a sót belekeverjük

3. A liszt közepébe öntjük a tojássárgáját, majd habverővel folyamatosan keverve apránként hozzáadjuk a sört és az élesztős tejet. Simára keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Végül laza habbá verjük a tojásfehérjét és óvatosan beleforgatjuk. Konyharuhával letakarva 2 óráig meleg helyen kelesztjük.

4.Az olajat 180 fokra melegítjük, majd evőkanállal beleszaggatjuk a fánkocskákat.

5. A kisült fánkokat cukorba hempergetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr188373290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása