BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Rizottó, avagy főzzünk valamit Valentin (inkább Bálint)-napra.

2016. február 13. - hkatinka68

12443911_1034145893295517_1382157396_o.jpg

Koromnál fogva meg egyébként is kimaradtam a Valentin-napi mulatságokból. Nem tartom feltétlenül ördögtől valónak,mert kiváló alkalom egy romantikus vacsorára, már csak ezért is megéri megtartani.  Ha így állna a helyzet, biztos, hogy rizottót főznék, mert látványos, finom, amíg készül, lehet beszélgetni és rögtön megkóstolni azt a fehér bort, amiből csak egy deci kell hozzá.

Persze, van az úgy, amikor az ember gyerekekkel próbál egy kevéssé romantikus, de annál családiasabb ebédet elkölteni: a rizottó ilyenkor is jó választás, mert szinte minden gyerek szereti. Jó, ha rákot vagy egyéb tengeri herkentyűket főzünk bele, azt kénytelenek leszünk kipiszkálni belőle, de a borsó simán elmegy náluk is.

Arra készüljünk, hogy fél óráig nem tudunk elmozdulni mellőle, mert a rizottónak egy halála van, ha magára hagyjuk. A rizs mindenképpen rizottóhoz való, kerek szemű rizs legyen (Carnaroli, Arborio stb.), a bor jó minőségű fehér bor (Pinot grigio ( ezzel egy kicsit édeskésebb) vagy Chardonnay) és érdemes beruházni egy kis darab parmezánra. A húsleves persze akkor a legjobb, ha mi főzzük, de végszükség esetén nem vetem el a leveskockát. Sokféleképpen ízesíthetjük, ebbe éppen fokhagymás vajon átsütött rák és párolt borsó került (nem kell sok belőle, bele is főzhetjük közvetlenül a rizottóba is.) Nagyon finom erdei gombákkal, vargányával különösen. Kerülhet bele sütőtöktől a karfiolig sokféle zöldség, ízesíthetjük sonkával, tenger gyümölcseivel, végtelen variációban.

Fontos: az igazi rizottó szinte lefolyik a tányérokról, van "leve" a rizs pedig roppanós benne, nem szabad szétfőzni, nem az a cél, hogy a rizs pergős legyen.

Az alaprizottó hozzávalói:

40 dkg rizs 

1 liter húsleves

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 darab zeller (gumó, kb. 10 dkg)

olívaolaj 2 evőkanál

diónyi vaj

5 dkg parmezán + reszelt parmezán a tetejére

 

A vöröshagymát, a zellert és a fokhagymát megtisztítjuk apróra vágjuk. A parmezánt lereszeljük. A húslevest felforraljuk.

Az olívaolajat felforrósítjuk, majd 3 percig pároljuk benne a vöröshagymát és a zellert. Utána hozzáadjuk a fokhagymát  és még két percig együtt dinszteljük a zöldségeket. Ezután beleöntjük a rizst és addig kevergetjük, amíg a rizs elkezd üvegesedni (vagyis fehérből átlátszóvá válni). Hozzáadjuk a bort és addig kevergetjük a rizst, ameddig az összes bort be nem szívja. Ezután következik az első merőkanál húsleves. Ezzel is addig kevergetjük, amíg az összes folyadék el nem tűnik. Újabb merőkanál leves, ugyanez az eljárás. Addig folytatjuk, amíg az utolsó adag leves elfogy. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat. Megvárjuk, amíg elolvad és hozzáadjuk a reszelt parmezánt. Összekeverjük, tálaljuk és megszórjuk reszelt parmezánnal.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr788387338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása