BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Olajbogyós és aszaltparadicsomos gyökérkenyér avagy pain paillasse

5 perc munkával meg némi várakozással..

2016. április 26. - hkatinka68

gyoker.jpg

 

Szeretek kenyeret sütni,  elsősorban az illata miatt, meg azért,mert tudom, mit teszek bele. Szoktunk persze a boltban is venni, elsősorban baguette-t, amiben persze a pékségek a legjobbak, mert a szupermarketekben sokszor az előregyártott kenyereket sütik ki. 

Van kenyérsütőgépem, amit leginkább dagasztásra használok, de a következő kenyérhez nem kell, mert dagasztás nélkül készül. Kb. 5 perc kézi munka van vele és elronthatatlan Hátránya, hogy a bekeveréstől sütésig 8 órát kell pihennie, formázás után még 1 órát kel plusz kb. 30 perc sütés. Hétköznap reggel célszerű bekeverni, este sütni, hétvégén meg este és reggel betenni a sütőbe. Nagyon finom, különleges, ropogós héjú rusztikus kenyér.  Én általában Carrefour-os sima lisztet használok hozzá, (otthon pedig a Nagymama kenyérlisztjét) úgyhogy tokkal-vonóval, élesztővel, sóval kb. 50 cent-re jön ki az anyagköltség, plusz az áram, amit a sütéshez használok. Néha teljes kiőrlésű búzalisztet is teszek bele, ilyenkor 100 g teljes kiőrlésű lisztet keverek 400 gramm sima liszttel, és 420 ml vizet adok hozzá. Tönkölybúzalisztből (l'épautre-Carrefour, Delhaize- a liszteknél található) is meg lehet sütni. Aki igazán jó minőségű kenyérlisztet akar venni, az szombaton az Abattoir-on keresse a tejesembert a sor végén. Van teljes kiőrlésű és sima lisztje is. (5 kg-os kiszerelés 5 euroért). Mellesleg szert lehet tenni nála házi tejre,(2 liter 2 euro) kecsketejre, tejszínre és egyéb finomságokra.

Otthon az egyik nagy szupermarketben szoktam gyökérkenyeret venni, onnan jött az ötlet, hogy keverjünk valamit a tésztába. Ez lehet olajbogyó, szárított paradicsom, olajos magvak. Ennek megfelelően lehet variálni, hogy mit adunk a kenyérhez: krémeket, sajtokat, pástétomokat. Kiváló alapanyag bruschettához, ilyenkor hagyjuk egy napig szikkadni, aztán pirítsuk meg. Ezután érett paradicsomot vágjunk apróra, locsoljuk meg olívaolajjal, majd halmozzuk a fokhagymával finoman bedörzsölt pirított kenyérre. 

A vizet óvatosan adagoljuk, mert az egyetlen nagy hiba. ami megnehezítheti a munkát, ha túl lágy lesz a tészta. Kezdjünk egy kicsit kevesebb vízzel és ha a liszt már teljesen "nedves", ne is tegyük hozzá a maradék vizet.

Az olajbogyót és az aszalt paradicsomot a Lidl-ben veszem, előbbiből a fokhagymás és a töltött, paprikás változat is jó.

 

Hozzávalók:

 

50 dkg liszt

12 gramm só

3 gramm porélesztő

4 dl víz 

5 dkg zöld olajbogyó (kimagozva, apróra vágva) vagy 5 dkg aszalt paradicsom

 

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt és a sót. Hozzáadjuk a langyos vizet, majd egy fakanállal összeforgatjuk a lisztes keverékkel. Az a lényeg, hogy teljesen összekeveredjenek- nem lesz sima tészta és az állaga a nokedlire hasonlít. Lefedjük folpackkal vagy az edény tetejével (fontos, különben megszárad a teteje).  8-10 órát hagyjuk állni. (nyáron a melegben 6 óra is elég).

Ezután nagyon erősen meglisztezzük a gyúródeszkát vagy a helyet, ahol hajtogatni akarjuk. (Egy-két marok liszt biztos kell, mert különben odaragad) A tésztát a lisztezett felületre borítjuk és erősen lisztes kézzel szétnyomogatjuk téglalap formájúra. (nem kell nagyon nagyra). Két kenyérhez 30-40 cm szélesre húzom szét és középen elvágom.

A tésztalapokat megszórjuk olajbogyóval vagy apróra vágott aszalt paradicsommal. A két végét borítékszerűen behajtjuk, bejgliszerűen feltekerjük, majd az egész hengert megtekerjük. ( még behajtani sem muszáj, elég feltekerni, és megcsavarni). Nem kell megijedni, furcsa állagú, lágy a tészta, az sem baj, ha csúnya lesz.

 

gyoker_3.JPG

Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 40 percig konyharuhával lefedve pihentetjük. Ekkor begyújtjuk a sütőt és 220 fokra melegítjük. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. Ha elértük a megfelelő hőmérsékletet, betoljuk a kenyereket a sütőbe és  2 dl forró vizet öntünk egy kis lábosba vagy egy fémedénybe (konzervdoboz stb.) amit szintén beteszünk a sütő aljába. (párásítani kell).  Ha van jegünk otthon, egy marék jégkockát dobjunk a sütő aljába.Sütőtől illetve a kenyerek méretétől függően 40-50 percig sülnek.

 

gyoker_2.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr578663840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fenyőrigó 2016.04.26. 11:36:27

Nagyon szeretem ezt a kenyeret, de én is csak szupermarketben vettem eddig. Most, hogy látom, mennyire egyszerű (várakozni tudok ügyesen ;) ), biztos, hogy meg fogom sütni. A kérdésem csak annyi, hogy a sütőt légkeverésre, vagy alsó-felső sütésre állítsam? Köszi a választ előre is. :)

hkatinka68 2016.04.26. 18:06:43

@fenyőrigó: Alsó-felső sütésre állítottam és 200 fokra. Így 25-30 perc volt

Labancz 2016.04.27. 18:48:16

Nagyon rég sütöttem otthon kenyeret, de ezt ki kell próbálnom.
Köszi a receptet!

ideasz 2016.04.27. 18:48:20

@amanitaverna68:
A cikkben meg 40-50 perc volt....

ideasz 2016.04.27. 18:48:23

raadasul 20 fokkal több..akkor most hogy?

(mindegy, nezni kell..)

hkatinka68 2016.04.27. 18:52:14

@ideasz: igen, én hibáztam, a 40 perc a korrekt, de figyelni kell, mert sütője válogatja.

hkatinka68 2016.04.27. 18:53:02

@fenyőrigó: 40 perc a jó idő, csak hétvégén kisebbeket sütöttem és akkor elég volt 30 perc

fenyőrigó 2016.05.16. 10:48:27

Nagyon-nagyon finom lett, máskor is fogok ilyet sütni. :)
süti beállítások módosítása