BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Nigella epres-habcsókos tortája

2016. május 20. - hkatinka68

fraisesrangees.jpg

A belga eprek non plus ultrája a wépioni eper, amely általában április közepén-végén jelenik meg az áruházak polcain. Wépion Namurtől délre található a Meuse folyó partján. Ezen a vidéken már a XVII.század óta foglalkoznak epertermesztéssel, és a mai napig sok környékbeli család ebből él. 

A wépion-i eper titka a szedése mikéntjében rejlik. Kis terjesztési hálózattal dolgoznak, ezért megtehetik, hogy az epret pontosan akkor szedjék le, amikor a legérettebb. A szedőknek hosszú körmük van, ezzel vágják le az epret a tőről, majd úgy rendezik el a kartondobozokban, hogy nem érnek hozzá magához a gyümölcshöz. A szedésre délelőtt kerül sor, még a délutáni meleg - már ha van ilyen egyáltalán Belgiumban - előtt. Azután egy helyi raktáráruházba viszik az árut, amely a La Criée de Wépion névre hallgat, és egyben aukciós házként is működik.

crieeauxfraisesdewepion.jpg

Az epret elárverezik, majd hűtőkocsikban szállítják a boltokba. Ezzel a módszerrel mindig frissen vehetjük meg, de ne csodálkozzunk, ha ennek megfelelően az ára is borsos. Ennek ellenére szerintem érdemes venni belőle, amíg tart a szezon, mert valóban nagyon finom.

És ha már unjuk önmagában, akkor süthetünk is vele, például ezt az epres-habcsókos tortát, aminek a receptje Nigella Egész évben nyári ízek című könyvéből származik. A torta tésztája nagyon érdekes és finom a tejszínhabos eperrel együtt. Valószínűleg még jobb lett volna, ha az eper harmadát összeturmixoljuk egy kis cukorral és belekeverjük a tejszínhabba egy kis zselatin.kíséretében.  A mi sütőnk éget felülről, így egy kicsit lapos lett a habcsók, de azért ropogós maradt.  

Hozzávalók:

125 gramm liszt
25 g kukoricaliszt (kukoricakeményítő, Maizena)
1, 5 teáskanál sütőpor
4 tojás
100 gramm puha vaj
300 gramm kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor vagy 2 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál tej
50 gramm szeletelt (darabolt) mandula
3,5 dl habtejszín
25 dkg eper

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Zsírpapírral kibélelünk, vajazunk, lisztezünk két 22 cm-es szétnyitható tortaformát. (Nekünk egy van, úgyhogy egymás után sütöttük a két lapot). A vajat  cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, és a sárgáját a cukros vajhoz keverjük. A lisztet, a kukorica lisztet és a sütőport összeöntjük és beleforgatjuk a cukros keverékbe. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tejet, majd egyenlő részekre osztjuk a keveréket és a két formába öntjük.

A tojásfehérjéket addig verjük, amíg lágy csúcsokat nem vet (tejföl állagú nem lesz), utána fokozatosan hozzáadjuk a maradék 200 gramm cukrot. A habot a két lap tetejére kenjük és megszórjuk a mandulával.

30-35 percig sütjük, ezalatt a hab szépen megbarnul. A lapokat a formában hagyjuk kihűlni.

A tejszínt habbá verjük (Nigella nem írja, de egy kanál porcukrot tegyünk bele, ha az eper nem elég édes). Az epret felvágjuk (kicsiket félbe, nagyokat vékony szeletekre).

Az egyik lapot a piskótás felével felfelé egy tálra helyezzük, ráhalmozzuk a tejszínhabot, kissé belenyomkodjuk az epreket . A másik lapot úgy helyezzük a tejszínhabos eper tetejére, hogy a habos fele legyen felfelé.Kicsit nyomjuk meg, hogy egyben maradjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr278695466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása