BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Hess madár! - avagy "szemétügyek" Belgiumban

2016. május 31. - hkatinka68

 corneille-poubelle-ville.jpg

Ma általános sztrájk van Belgiumban, tegnap még csak ízelítőt láttunk, ami "csekély " 444 km-es dugót idézett elő az országban. Erről aztán eszembe jutott minden idők egyik legkellemetlenebb sztrájkja: a kukásoké. Nyáron, 30 fokos melegben, amikor pillanatok alatt szagos lesz a szemetes, egy hétre leállt a szemétszállítás. Az előző este kitett zsákokat kénytelenek voltunk visszahurcolni a házba, amit persze nem kíméltek a rókák, akik rendszeresen beszabadulnak a városba. Legalábbis egy ideig vakon hittem, hogy a rókák voltak vagy a szomszéd macskák.

Aztán egy idő után gyanús lett a sok kövér varjú... Ha kiteszem a szemetet, 10 perc múlva az egész utca láthatja, mit ettünk, ittunk egész héten, a zsák foszlányokban, minden a földön és persze abban a percben fordulnak be a kukások, akik sajnálkozva, de otthagyják az egészet. 

Persze, nagy méreg ez, de eddig legfeljebb rárivalltam a madarakra és eltakarodtak, most már halálnyugodtan folytatják tovább, hiába lármázok. Ma reggel olvastam  a  híreket a Frankel Leó utcai véres varjú támadásról, azóta inamba szállt a bátorságom, lehet, hogy ők is továbblépnek? A video annyira érdekes a cikkben, hogy ide is bemásolom, ha valakinek nincs kedve kattintgatni:

 

 

De térjünk át néhány hasznos információ erejéig a szemétügyekre, amik egy kicsit bonyolultabbak Belgiumban, mint otthon. Amikor Brüsszelbe érkeztünk, úri dolgom volt. A harmadik emeleten laktunk, fogtam a szemetet, levittem a tárolóba. Ennyi. 

Aztán házba költöztünk és vele megérkezett a szemétprobléma is: a fehér zsákba kerül a háztartási szemét, a kékbe a PET-palackok meg a fémdobozok, a sárgába a papír. (de ha nem Brüsszelben lakunk, akkor más színskálát kell megtanulni: Drogenbos-ban élénkpiros és bordó zsákok vannak meg nem tudom mire való hatalmas papírzsákok).

szemet2.JPG

Előbbit hetente kétszer, a kéket meg a sárgát kéthetente (egyszerre csak az egyiket, meg kell jegyezni, melyik van soron) viszik el a kukások. Jaj annak, aki lekésik az időpontról, ami nálunk hétfő és csütörtök reggel 6 és fél 7 között van valamikor. Még jó, hogy nagyon éberen alszom, mert ha reggel meghallom a kukásautó semmihez nem hasonlítható berregését, még van időm pizsamában, mezítláb kirontani a zsákokkal, ha előző este elfeledkeztem róluk. Este 6 után lehet kitenni a zsákokat. Ha eltévesztjük a napot és csak úgy kitesszük a zsákokat, 75 euro lehet a büntetés. A commune emberei átvizsgálhatják a zsákokat és ha "azonosítani" tudnak bennünket a tartalmából, akkor jöhet a büntetés. 

A kék zsákokra, ha véletlenül üveg is került bele, csinos cédulát ragasztanak a kukások, hogy miért hagyják itt. Kartondobozokat nyugodtan ki lehet tenni sárga zsák nélkül, úgy vettem észre, hogy bármennyit elvisznek gond nélkül.

A szemeteszsákokat bármelyik szupermarketben: Carrefour, Delhaize stb. meg lehet venni: az a lényeg, hogy csak a hivatalos,Bruxelles-propre-os zacskókat viszik el. (tájékoztatásul 15 db fehér, 60 l-es zsák 2,50 euro, a kék ugyancsak, a sárga kisebb, csak 30 literes és 15 db 1,50 euroba kerül).Nincs szemétdíj, gyakorlatilag a zacskó áráért szemetelhetsz és annyi zsákkal tehetsz ki, amennyit csak szeretnél.

Külön kategória a kertészeti hulladék: levágott fű, elszáradt növények stb. Ezeket zöld zsákban kell kitenni és hetente egyszer viszi el a speciális autó. (60 literes, 15db 2,50 euro). Van lehetőség a komposztálható hulladék gyűjtésére, ezen a címen igényelhetünk zsákokat.

Év végén a kukásokmeg szoktak jelenni a saját naptárjukkal, ezt illik megvenni. Rendesen dolgoznak egyébként, néha még a madarak után is összetakarítanak, amiért nem bírok elég hálás lenni.

 

Üveg és használt ruha

Az üvegeket színes-fehér válogatásban gyűjtőbe kell vinni, szinte mindegyik szupermarketben van, de az utcákon is rengeteget helyeztek ki belőlük. A ruhákat Les Petit Rien-es konténerekbe lehet bedobni, általában az üvegesek mellett mindig találunk egy ilyet is. Nagyon ne tömjük meg a zsákot, mert nem tudjuk bepréselni.

 

Használt olaj, elemek, izzók

Olajat nálunk a két nagyobb Carrefour-ban gyűjtenek, elemeket szintén itt illetve az Aldiban láttam kihelyezett dobozokat. Izzók, neoncsövek: nagy Carrefour, illetve Ikea, aki Action közelében lakik, oda is elviheti

 

Lomtalanítás

szemet_3.jpg

A lomtalanítás nagyon jól meg van szervezve: ha van autónk, a nagyobb darabok kivételével azonnal megszabadulhatunk a lomoktól. Két nagy konténerparkot alakítottak ki, ide brüsszeli lakosok vihetik a hulladékukat. (néha kérnek igazolványt, de általában beérik az irányítószámmal. Vannak kisebb, helyi gyűjtők, ott néha ragaszkodnak ahhoz, hogy kerületi lakosok legyünk). Tervureni olvasónk szerint arrafelé nem ilyen fényes a helyzet, a lerakott hulladékért ugyanis fizetni kell és nem is keveset.

A konténerparkok bejáratánál végignézik a szemetet és megmondják, mit hova dobjunk. Bővebb információ ezen az oldalon.

Minden nap nyitva vannak, pontos időpontok a honlapon, de úgy kalkuláljunk, hogy 15 perccel zárás előtt már nem engednek be. Hétvégén és hétfő délután sokat kell várni, egyébként szinte azonnal indulhat a "dobálás".

3 köbméterig ingyenes, Építési hulladéknál 20 kg zsákonként 3 euro-t kérnek.A konténer-telepeken mindent ki lehet dobni: a megmaradt festéktől kezdve a törött műanyagvödrökön át a levágott gallyakig. A nagyon speciális hulladékokon (speciális vegyszerek, sugárzó anyagok - gondolom vörös higanyt mégse...) kívül egyetlen dolgot nem fogadnak be: háztartási szemetet.

Évente vannak kerületi lomtalanítási akciók, de ilyenkor megadnak egy telefonszámot és ha egyeztetünk velük, kijönnek és ingyen elviszik a lomokat bizonyos mennyiségig.

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr868762038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása