Megérkezett az idei Beaujolais!

2016. november 17. - hkatinka68

15101934_1238453739531397_6593527_o.jpg

Elegáns bor, a gyümölcsös és a savas jegyek tökéletes egyensúlyával -mondják a szakértők a 2016-os Beaujolais-ről.

A Beaujolais nouveau, ('bozsolé nuvó', vagyis az új Beaujolais) Burgundia egyik híres történelmi borvidékéről, a Lyon felett fekvő Beaujolais-ről kapta a nevét. Miután ez volt az első bor, amit a szüret után piacra tudtak dobni, egyfajta verseny alakult ki a gazdák között, hogy kinek sikerül először. Nem akarták, hogy ez a minőség rovására menjen, ezért az 1941-es borrendelet kimondta, hogy új bort legkorábban november 15-én lehet forgalomba hozni. A lyoni borászok minden évben azt választották az év bortermelőjének, aki leghamarabb hajtatott új borával Lyonba. Hosszú ideig a Beaujolais a lyoniak kiváltsága maradt, aztán 1970-ben az egyik helyi borkereskedő, Georges DuBoeuf ,"Le Beaujolais nouveau est arrivé"  (megérkezett az új Beaujolais) felirattal küldött pár palack bort Párizsba, ami nagy sikernek bizonyult. Ezután belföldre, majd külföldre is kiterjesztettél a forgalmazást és 1985-ben november harmadik csütörtökjét jelölték ki annak a napnak, amikor az első palackok elhagyhatják a pincéket. Japánban azontúl, hogy nagyon népszerű a bor, medencéket is megtöltenek vele, amit az igazi fanatikusok spa-nak használnak, állítólag csodálatosan hidratálja a bőrt.

japon-bain.jpg

 

Igazából nem egy, hanem legalább ezer beaujolais-ról beszélhetünk, körülbelül ennyi borász készít ilyen bort. A mi szupermarketünkbe 8 félét hoztak, 3-7 euroba kerül egy üveg. 

15065016_1238453842864720_1547277086_o_1.jpg

A beaujolais-hez általában egy régi szőlőfajtát, a gamay-t használják fel,  ami már csak itt terem Burgundiában. Korai szüretelésű fajta,  a bor ízeiben a bogyós gyümölcsöket vélik felfedezni: málnát, áfonyát, szedret. A szőlőt augusztus végén szüretelik, a bogyókat óvatosan kezelik, hogy ne repedjen meg a héjuk, majd a tartályban szén-dioxiddal szorítják ki róla a levegőt. Szüret után hat héttel már palackozzák, de vigyázat, amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan meg kell inni - lehetőleg még év vége előtt. Legfeljebb egy évig lehet eltartani, de frissen a legfinomabb.

15065152_1238453692864735_1378844374_o.jpg

A borászok szerint a Beaujolais csak a színében vörösbor, sokkal inkább a fehér borokhoz hasonlít, éppen ezért 11 fokon a legintenzívebb az aromája. A franciák kis kolbászokat, hentesárut, sajtokat esznek mellé.

 

saucisse.jpg

Napi kisszínes -"Áll néma csend; légy szárnya bent, Se künn nem hallatik"

 

armitrice.jpg

 Ez is egy olyan reggel, mint a többi: fél 7-kor csörög az óra  mobil, öltözködés, reggeli és irány az iskola. 10 perc alatt odaérünk a szokásos fél óra helyett, lélek nincs az utcán, néhány elszánt futót leszámítva, akik az Observatoire körül köröznek. Csak az Európai Iskola körül nagy a csődület, befutnak az iskolabuszok, az autós szülők, lassan kezdődik a tanítás. De az iskolát elhagyva újra a néma csend, hiszen itt még a kutyák sem ugatnak. (hangszálműtéttel intézik el a problémát)

November 11. munkaszüneti nap Belgiumban, a jour de l'Armictice, azaz a fegyverszünet napja . A világháborút lezáró compiègne-i egyezményt 1918-ban ezen a napon írták alá és Belgiumnak az antant tagjaként van mit ünnepelnie. Ahogy Nagy-Britanniának, Írországnak, Franciaországnak is (Olaszországban ez november 4., mert a padovai egyezményt aznap írták alá).... de nem ünnep Németországban, Ausztriában, nálunk.. Úgyhogy az európai intézményekben ma munkanap van, az Európai Iskolában pedig tanítás. Miközben Brüsszelben zárva vannak a boltok, ritkábban járnak a buszok, a villamosok, a belgák meg délig alszanak (tényleg későn kelők...).

Egy kis portugál, avagy Pastéis de Nata

pasteisdenata.jpg

Nemrégiben Lisszabonban jártunk és persze, kötelező látványosságként csekély 8 km-es folyóparti séta után megtekintettük a Torre de Belém-et.

torre_de_belem.jpg

És ha már ott jártunk, persze megkóstoltuk a híres Pastéis de Belém-et, amit 1837-ben kezdtek árusítani a Szent Jeromos-rendi kolostor szerzetesei és azóta is töretlen a sikere. Olyannyira, hogy a  Guardian a világ 15. legfinomabb csemegéjének választotta A recept titkos, úgyhogy bármennyi receptet is találunk a net-en ilyen néven, majdnem biztos, hogy nem tudjuk reprodukálni az eredetit. Nagyon jó minőségű vajjal, liszttel és tojással dolgoznak, kézi munkával készítik a kosárkákat, a titkos összetevő között pedig bizonyosan ott a fahéj és a citromhéj, de az arányokat nem lehet tudni.

pasteisbelem.jpg

Ettől függetlenül persze nekirugaszkodtam itthon, hiszen a net-en számos recept kering. Azt gondoltam, és lehet, hogy ez így is van, hogy a Portugáliában szinte minden pékségben kapható Pastéis de Nata a Pastéis de Belém "mezei" verziója, de a Wikipédia szerint ugyanarról beszélünk, mindenesetre ezt a receptet Pastéis de Nata néven találtam.

Az eredeti Pastéis de Belém-ben nagyon tetszett, hogy nem túl édes, viszont az összes recept minimum 25 dkg cukorral indított, úgyhogy ezt radikálisan csökkentettem, pláne, hogy a végén még porcukor is kerül a tetejére. Kész vajastésztát használtam, ami vajjal és nem margarinnal készült. Magyarországon sokkal egyszerűbb a dolog, mert ott téglalap alakú a vajastészta, Belgiumban viszont főleg kör alakú formában árulják, ugyanis itt quiche-hez használják elsősorban. A Carrefour sajátmárkás termékével dolgoztam, nagyon jól bevált. Kicsit trükközni kell és a kihúzogatni, hogy fel tudjuk tekerni, úgyhogy ha biztosra akarunk menni, érdemes kettőt egymásra fektetni, hogy magasabb legyen. A krém finomabb lesz, ha előző nap felforraljuk a tejet a fahéjjal és a citromhéjjal, és egy éjszakát állni hagyjuk. Muffintepsiben sütöttem meg, de könnyebb egyenként sütni, mert egyszerűbb a kosárkákat kibélelni.

muffinpast.jpg

Hozzávalók (12 kosárkához)

25 dkg leveles-vajas tészta

250 ml tej

1 rúd fahéj

fél citrom héja

csipet só

30 gramm liszt

125 ml víz

150 gramm cukor  ( a klasszikus recept 250 grammot ír)

4 közepes tojás sárgája

porcukor a tetejére 

 A leveles tésztát kicsit kinyújtjuk, majd feltekerjük és 12 darabra vágjuk. Az így keletkezett korongokat kicsit kinyújtjuk és kibéleljük vele a kosárkákat (én egy kis vajat is tettem alá, mert féltem, hogy beleragad a tepsibe, de simán kijönnek)

A tejből kiveszünk 3 evőkanállal, majd a maradékot felforraljuk a citromhéjjal, a fahéjjal és a csipet sóval együtt. Közben a lisztet kikeverjük a 3 evőkanál tejjel és folyamatos keverés mellett a tejhez adjuk (habverővel a legkönnyebb). Megvárjuk, amíg besűrűsödik és levesszük a tűzről. A vizet felforraljuk a kristálycukorral és a keletkező szirupot belekeverjük a lisztes krémbe. Ezután átszűrjük a krémet egy teaszűrőn, kivesszük a citromhéjat és a fahéjat.  A tojások sárgáját  belekeverjük a langyos krémbe, ezután a krémet elosztjuk a kosárkákban. 250 fokon 17 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből, megszórjuk porcukorral.

 

Napi kisszínes - Mini(bb)-Európa

atomium.jpg

Budapesten közel -villamossal 10 percre- van hozzánk a Gellérthegy. Egyik vendégünk egyszer felsóhajtott : "de jó nektek, akár minden nap felsétálhattok oda". Hosszan gondolkodtam, hogy mikor sétáltam fel utoljára: majdnem 20 éve... Amit bármikor megtehetsz, azt ritkán teszed meg..

Így voltam  a brüsszeli Mini-Európával is,  csak fél óra autóval, de úgy gondoltam, hogy a lényeget már úgyis láttam. Amikor kijöttünk ide, természetesen elmentünk megnézni, az akkor még romos Atomiummal együtt. Még nem is volt magyar nevezetesség, csak egy halom föld, ami mellé kiírták, hogy majd egyszer lesz itt valami... Hát lett és őszintén szólva, nagyon büszke vagyok, mert az újonnan belépő államok közül szerintem a mienk lett a legszebb: a Széchenyi-fürdő. 2008-ban adták át, kb. 200 ezer euro-ba került. Ezek a makettek nagyon drágák, a gazdagabb országok 5-6 épülettel is jelen vannak, a kisebbek egy, maximum kettővel.

szechenyi.jpg

 Ha már itt voltam, persze fényképeztem is, leginkább apró részleteket. 

A Big Ben mellett tüntető csoportot, ahol erős nagyítással látszik a felirat: Brexit 2016.06.23.

 

brexit.jpg

És a berlini fal lebontását:

berlini_fal.jpg

A holland sajtpiacot :


holland_sajt_1.jpg

Don Quijoté-t és Sancho Panzá-t:

sancho.jpg

A trier-i Porta Nigrá-t, a város római kapuját - építés alatt - enyhe Empire State Building beütéssel:

porta_negra.jpg

A Grand-Place-t  a virágszőnyeggel , a közelgő Halloween-t a tökök jelzik:

brusselviragsz.jpg
Végül Dinant, felvonulás óriásokkal és itt is tök tök hátán:

belga_felvonulas.jpg