Napi kiszínes: Mese a túrómignonról meg a kutyamosodáról

2016. július 31. - hkatinka68

13898163_1137844736258965_915083599_o.jpg

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 2 utcányira lakom attól a háztól, ahol felnőttem, úgyhogy nem kellett Budapesten új környéket tanulnom. Itthon ugyanazokban a boltokban vásárolok (legfeljebb a nevük változott kórházi közértről Plusz-ra, majd Spar-ra), a Bikás-parkba járok futni reggelente, ami anno a szemünk előtt nőtt ki a földből és ha csak tehetem, szombatonként kimegyek az MDF (most talán Vahot-utcai) piacra, amikor hazajövünk.

Időről-időre érnek meglepetések, most például a megszokott újságos helyén ezt találtam:

13681905_1137844902925615_236612038_o.jpg

Van kötény is, hogy ne legyen vizes a gazda ruhája. Utána már csak programozni kell:

13681796_1137844872925618_1172085713_o.jpg

Aztán van, ami elveszett hosszú időre, aztán meglett újra. Még egészen kicsik voltak a gyerekeim, amikor a BMK alagsorában a kicsi cukrászdában megjelent a felirat : Túrómignon érkezett! Kisebb sor verődött össze és ötösével vitték a túrómignonokat, persze az enyémeknek is kellett. Rózsaszín fondantmáz alatt, nagyon habos, tejszínes-túrós töltelék egy szem meggyel, piskóta alapon.

13662506_1137844729592299_1751296331_o.jpg

Nem nagyon kaptak édességet, de ha mégis, akkor mindig ezt kérték. Aztán évekre eltűnt, a kis cukrászdában azt mondták, nem sütnek többet,  máshol nem is tudtak róla, hogy van ilyen. Én az utasellátós grillázsos piskótát ( az a kék vagy zöld sztaniolos) emlegettem, mint "hú, de finom volt"-ot, ők meg a túrómignont. 

Aztán tavaly egyszer a kis cukrászda felé sétáltunk, és mit láttunk a kirakatban? 

13902082_1137844726258966_241388483_o.jpg

 

Rég örültek ennyire valaminek. Ugyanolyan, mint régen, gejl a fondant, habos a túrókrém. Aki megkóstolná, a kelenföldi üzletközpont alsó részen keresse, a Burger King mögött.

Most már csak utasellátós grillázs piskótát kell keresni.

Albérletet keresünk : A kot, avagy egy igazi belgaság

kot.jpg

Pár éve még, ha azt kérdezte volna tőlem  valaki, hogy mi jut eszembe a kot-ról, azt mondtam volna, hogy a tyúk. Kotkodács meg kotlik. Kb. ennyi.


A belgáknak nem csak ennyi. A kot igazi belgaság, a diákszoba, vagyis a chambre d'étudiant fedőneve. A flamand kotje szóból jön, ami kicsi helyet, fészket jelent

Általában több kot van egy házban vagy lakásban, 3-4 emeletes házat figyelembevéve akár 12 szobát is kialakíthat a tulajdonos. A szobákban ágy, íróasztal, szekrény az alapberendezés plusz egy kis mosdó -semmi felesleges flanc. A berendezés az esetek többségében az IKEA-ból származik. Matracot mindenki maga vesz. A konyha közös, van benne alapfelszerelés, de mindenki viszi a saját edényeit és a hűtőben is jár egy polc. Zuhanyozó, WC emeletenként egy, de ha valaki sajátot szeretne, akkor sokkal mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A közös helyiségeket commu-nek nevezik.

A szerződésben nemcsak a diák, hanem a szülő neve is szerepel, ő vállalja a kezességet a fizetésért.

Az esetek többségében 12 hónapot kell fizetni, a nyarat nem lehet megúszni, de néha beérik 11 hónappal.A havi bérleti díjban általában a rezsi és a wifi is bennefoglaltatik, de amikor megkapják az éves gáz-villany-víz elszámolást, akkor kérhetnek még kiegészítést. Van, ahol külön kérik a charge-t, azaz nem számít bele a bérleti díjba.

Brüsszelben 300 euro körül kezdődnek a kot-díjak, vidéken egy kicsit olcsóbbak. Általában kéthavi kauciót kérnek.

Néhány egyetemnek, pl. az ULB-nek is vannak saját kot-jai, ezek olcsóbbak, mint a magánszemélyek által kiadott albérletek. (ha valaki bevállalja a szobatársat, 125 euro-ból megúszhatja a bérlést 1 hónap kaucióval).

Kot-ot nem csak diákok vehetnek ki, hanem pályakezdő fiatalok is. Néhányan felsorolják az aktuálisan náluk lakó "kotlók" életkorát és van, ahol 24-32 éves társaság. Ők már bizonyára nem diákok.  Persze, ki tudja manapság... sok a későn érő típus. 

Azért kíváncsiságból megnéztem, hogy itt mit mond a tyúk.

Cot-cot-codac. 

Irány az egyetem! - avagy hogyan tanuljunk tovább Belgiumban...

 

egyetem.jpg

Ma hirdették ki a magyar felvételi ponthatárokat és ennek kapcsán eszembe jutott, hogy írnék a belga egyetemekről, elsősorban az itt élő magyaroknak segítségül, de hátha akad jelentkező, aki otthonról próbálkozna. Leszögezem, ez most nem egy teljes körű ismertető lesz és bárki, aki kedvet kap, nézzen utána részletesen a felvételi eljárásnak, feltételeknek.  Amiért esetleg fokozottan  érdekes lehet a téma: a beiratkozás szeptember 30-ig tart, tehát erős francia vagy flamand tudás birtokában más országból is lehet ide jelentkezni. Most csak a francia nyelvű oktatással foglalkozom, mert a flamand egyetemekről azontúl, hogy erőteljesen szorgalmazzák a felvételi vizsga bevezetését, nincsenek tapasztalataim.

Kezdjük a legfontosabbal: felvételi vizsga általában nincs, illetve ha van is, az egy belépő teszt, amit a beiratkozáshoz meg kell írni, de valódi tétje nincs. Az építész szakon illetve a művészeti iskolákban, vannak rajz stb. felvételik, de ezeket inább alkalmassági vizsgának tekinthetjük. Belgiumban nincs érettségi vizsga, ezért itt a jelentkezés feltétele a középiskola sikeres befejezése. (mivel  az utóvizsgákkal elég bőkezűen bánnak, az is előfordulhat, hogy a szeptemberi sikeres utóvizsga után simán jelentkezhet valaki egyetemre.) Az érdemjegyeknek nincs jelentősége. Külföldről érkező vagy az itteni magániskolákban tanuló diákok esetében kérik az érettségit, erről hiteles fordítást kell készíttetni. Be kell nyújtani a születési anyakönyvi kivonatot, általában az eredetihez ragaszkodnak (a magyar születési anyakönyvi kivonathoz szerencsére nem kell fordítás, mert eleve franciául is rajta van a szöveg.). Ha van DALF C1 vagy C2 nyelvvizsgabizonyítvány, azt is mellékelni kell, ellenkező esetben év közben kérik, hogy tegyen le a hallgató egy francia nyelvvizsgát. Nyelvvizsga híján érvényteleníthetik az egész tanévüket. Annak ellenére, hogy pl. a fiam francia nyelven érettségizett, őt is kötelezték a vizsgára, ez alól csak azokat a diákokat mentik fel, akik belga, francia nyelvű oktatásban vettek részt (azt nem tudom, hány évet kell ott eltölteni). 

A beiratkozáshoz ki kell tölteni egy jelentkezési papírt, ezzel be kell menni az egyetemre a felvételi irodákba, ahol átnézik illetve adnak egy számlaszámot, ahová át kell utalni a tandíjat. Ez egyetemenként változik: az ULB-re (Université Libre Bruxelles) például egységesen 835 euro egy tanévre (tehát az első két szemeszterre), részletekben is fizethető. Főiskolákon 500-600 euro körüli összegre számíthatunk.

Kicsit problémásabb azokra a szakokra bekerülni, ahol kvóta van, itt ugyanis van egy meghatározott keretszám a belga hallgatóknak (résident) és egy külön keret az egyéb országokból érkező (non-résident)  felvételizőknek. (ez az összes rendelkezésre álló hely 30%-a, állatorvosoknál a 20 %-a). Ezt a szabályt 2006-ban vezették be, mert a belga képzés jóval olcsóbb volt, mint a francia, illetve gyakorlatilag mindenkit felvettek ezért rengeteg francia végezte Belgiumban az egyetemet.

Ezek a szakok: kinezoterapeuta, orvos, állatorvos, pszichológus, gyógypedagógus-logopédus, fogorvos .

Ki számít résident-nek? Nem szükséges hozzá a belga állampolgárság, de meghatározott feltételeknek kell megfelelni: a felvételiző meghatározott ideje tartózkodjon Belgiumban, az egyik szülője, gyámja, házastársa legalább 6 hónapja Belgiumban dolgozzon és fizessen adót. Figyelem: a nevelőszülő nem minősül rokonsági kapcsolatnak, amennyiben nem történt adoptálás. Végig kell olvasni alaposan az összes kritériumot, ha kell, többször is bemenni a felvételi irodába (időpontot kell kérni), mert ha a dosszié hiányos, akkor elutasítják a felvételt. A jelentkezések határideje általában szept 15-30., de  a kvótás szakoknál ez a non-résident jelentkezők számára már augusztusban zárul. Ha a non-résident jelentkezők száma meghaladja a keretszámot, akkor a  a jelentkező egy sorsoláson vesz részt, tehát azon múlik a felvétele, hogy mennyire szerencsés.

Ezeken a szakokon kötelező egy orientációs teszten résztvenni, ami 6 területet érint: matematikából, fizikából, kémiából, biológiából, franciából és angolból kell tesztet írni. Tulajdonképpen nincs tétje, de aki nagyon gyenge eredményt ér el, az igen nagy valószínűséggel nem tudja elvégezni az első tanévet. Az egyetemek valamennyi tantárgyból tartanak előkészítőt, az előző évi teszteket és ezek megoldásait megtalálhatjuk az egyetemek (pl. az ULB) honlapján. A teszteket július illetve szeptember elején lehet megírni (természetesen nem ugyanaz a kettő), és mivel központi tesztről van szó, Brüsszelben vagy több vidéki városban is írhatnak tesztet a jelentkezők, bármelyik belga egyetemre.

A belga egyetemek egyébként előkelő helyen állnak a világ legjobb egyetemeinek rangsorában, a leuveni egyetem pélául a 61-70.. a rangsorban.

Ha a beiratkozást lebonyolítottuk, már csak szállást kell keresni. Legközelebb egy igazi belgaság jön : a kot, avagy hol laknak a diákok?

Grillezzünk! - Tabulé és marokkói csirkenyársak

 

 

tabule.JPG

Megint recept, mert annyira megörültem, hogy végre megint grillezhetünk egyet az újabb esőzések után. hogy gyártottam egy hatalmas adag tabulét és végre elégedett is voltam vele.

A tabulé egy szíriai-libanoni eredetű saláta, bulgur, azaz búzatöret vagy kuszkusz az alapja, rengeteg petrezselyemmel, uborkával, hagymával, paradicsommal gazdagítják. Készülhet grillezett zöldségekkel, tehetünk bele mazsolát is, ami nagyon pikánssá teszi. Így önmagában is finom, de azzal az öntettel, amit most használtam hozzá, még sokkal jobb lett.

A taboulé önálló ételként is megállja a helyét, de most köretnek ettük a merguez és a csirkenyársak mellé. A csirkét egy marokkói recept alapján pácoltam, nagyon puha és omlós lett a hús. 

 

Tabulé (4-6 személyre)

 

Hozzávalók:

 

300 gramm bulgur vagy kuszkusz

4 db közepes paradicsom

fél kígyóuborka

1 fej lilahagyma

50 gramm mazsola

1 zöld citrom leve

1 nagy csokor petrezselyem

1 nagy csokor menta

3 evőkanál olívaolaj

só,bors

 

A mustáros vinaigrette-hez

 

1 evőkanál mustár

2 evőkanál borecet vagy balzsamecet

5 evőkanál olívaolaj

 

A bulgurt forró sós vízben 8 percig főzzük,utána teljesen kihűtjük. Ha kuszkuszt használunk,akkor 2 dl forrásban levő sós vizet öntünk a kuszkuszra és egy fedővel vagy zsírpapírral letakarjuk, amíg a vizet teljesen beszívja. A mazsolát a nedves bulgur közé szoktam keverni, ennyi nedvesség elég ahhoz,

Közben a paradicsomot és az uborkát kis kockákra vágjuk,felaprítjuk a lilahagymát. A megmosott petrezselymet és a mentát nagyon apróra vágjuk. A bulgurhoz keverjük a zöldségeket,meglocsoljuk olívaolajjal és a zöldcitrom levével .Sózzuk,borsozzuk és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a mustáros vinaigrette-t , a hozzávalókat egy habverővel jól összedolgozzuk. Tálalás előtt öntjük a zölséges bulgurra és alaposan összekeverjük.

 

Marokkói csirkenyársak

 

Hozzávalók:

 

500 gramm csirkemell

 

A páchoz:

 

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 zöld citrom leve

egy kis csokor korianderlevél

3 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál ras el hanout

 

kis fanyársak a sütéshez

 

A csirkét vékony csíkokra szeleteljük. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk,a fokhagymát lereszeljük. , a zöld citrom levét kinyomjuk. A korianderlevelet felaprítjuk.Mindent összekeverünk,ami a páchoz kell és 30 percig ebben marináljuk a csirkedarabokat. Nyársra húzzuk és faszénen megsütjük.

Török joghurtos padlizsánsaláta

 

joghurtos.JPG

Idén kétszer tudtunk grillezni, valahogy a 16 fok és az állandó eső inkább a forró levest hozta magával, annyira nem lelkesített a sütögetés. Ma estére végre jó időt mondanak, úgyhogy pácoltam húsokat és a kötelező tzaziki mellett készült egy török specialitás is.

Joghurtos padlizsánt a Bartók Béla úti török büfében ettem először.És utoljára is,mert Brüsszelben egyelőre nem találtam jó török éttermet. El is felejtettem,bár nagyon ízlett, de egy grillezés alkalmával eszembe jutott,hogy milyen jó lenne ez a bárányhoz. 

A padlizsánt rajtam kívül nem eszi senki a családból, a padlizsánkrémet kivéve szívből utálnak mindent,amiben előfordul. Pedig jól megsütve szerintem az egyik legfinomabb zöldség, muszakát és ratatouille-t is szívesen készítek belőle.Ennél a receptnél az alapos sütés nagyon fontos, így a padlizsán nem lesz nyálkás és az íze is sokkal finomabb. A lent leírt adagot egy ültő helyemben el tudom tüntetni,még akkor is, ha húst is eszem mellé. Ha csak ízelítőnek szánjuk és nem köretnek, akkor négy személyre is elég lehet. 

Török joghurttal a legjobb, ez egészen sűrű és nagy zsírtartalmú. Nekem most nem volt ilyenem,úgyhogy görög joghurtot használtam, de kicsit lecsöpögtetett közönséges joghurt is jó hozzá. A férjem Törökországból hozott szumákot, azt szórtam  a tetejére, de ezt nyugodtan elfelejthetjük, ahogy menta sem létkérdés. 

Hozzávalók:

 

1 közepes nagyságú padlizsán

2dl török joghurt (vagy görög, vagy sima)

1-2 gerezd fokhagyma

3 evőkanál olívaolaj

pár levél menta (elhagyható)

szumák (elhagyható)

 

A padlizsánt héjastól felkockázzuk (1cm-es vagy kicsit kisebb kockák) és jól besózzuk. Fél óra elteltével a padlizsán levét leöntjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat és megsütjük benne a padlizsánt. Jól meg kell pirulnia. Papírkendőre szedjük és még melegen belekeverjük a joghurtba. A fokhagymát felaprítjuk, a mentaleveleket is apróra vágjuk és a joghurtos padlizsánhoz keverjuk. Alaposan behűtjük. Tálaláskor egy kiskanál olívaolajat öntünk a tetejére és megszórjuk szumákkal és mentalevelekkel.