Mi ugyan idén itthon töltjük a húsvétot, sonkával, tojással, nyúllal, locsolással, de megesett, hogy Brüsszelben maradtunk az ünnepen.
Belgiumban nem jut olyan fontos szerep a nyuszinak, mint nálunk, mert a tojásokat nem ő, hanem a harangok hozzák. A legenda szerint Nagycsütörtökön a harangok Rómába mentek és amikor húsvét reggelén visszatértek, tojásokat szórtak szét a házakba és a kertekbe. A keresztény hagyományok szerint Nagycsütörtökön a Getsemáne-kertben az utolsó vacsorán Jézus búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra. A nagycsütörtöki esti misétől húsvét vigiliájáig csendben maradnak a harangok és az orgona, vasárnap reggel szólalnak meg újra.
A tojást néha itt is festik - ha szerencsések vagyunk hagymalevéllel, spenóttal, curry-vel, áfonyával színezik, de a kevésbé természettudatosak rettenetes színű neon variánsokat is vehetnek az ünnep előtt hetekkel a szupermarketekben (sőt, egész évben), Van csokitojás is, a nagyobb példányokat általában sztaniol nélkül, celofánba csomagolva árulják , de a kisebb tojásokat itt is színes fóliában, sokféle ízben vehetjük meg. És van csokinyúl, bárány és persze harang is. A csokitojás és egyéb apró ajándékok keresése akkor indul, amikor a harangok újra megkondulnak. Locsolás természetesen nincs divatban, a csokigyűjtést Halloween-kor intézik....
A nálunk tradicionális húsvéti ételeknek, a sonkának és a kalácsnak nincs hagyománya. A sonka beszerzése az egyik legnehezebb feladat, ezt szinte mindig otthonról kell hozni. ( Aachenben vagy Luxemburgban lehet a közelben venni főznivaló sonkát). Tormához (raifort) nyersen a Carrefour hipermarketekben, ecetes és tejszínes formában a Delhaize-ben juthatunk hozzá.
Tipikus belga-francia húsvéti étel a Pâté de Pâques, ami egy főtt tojással töltött, leveles tésztában sült húspátétom, recept itt (maradék sonka is felhasználható hozzá).
A karácsonyhoz hasonlóan ismét szerephez jut a foie gras, vagyis szó szerint fordítva a "zsíros máj", ami kacsa vagy libamájat takar, és hagyma-, füge- vagy cikórialekvárral esetleg bordói zselével fogyasztják.
Főételként főként báránysültet tálalnak, elsősorban zöldbabbal és újkrumplival körítik. Desszertet a cukrászdákban, pékségekben választanak-csokitojásokkal díszített profiterole-t vagy csokoládétortát, de népszerű az olasz colomba is (galambot formázó sütemény).