BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Dorade á la meunière, azaz aranydurbincs molnárné módra

2016. április 13. - hkatinka68

13010230_1072551282788311_1601695844_o.jpg

Többen kérték, hogy írhatnék a halakról is, úgyhogy folyamatban van egy tengeri hal-kalauz. Addig is, amíg elkészül, egy olyan recept következik, ami szinte minden fehér húsú halhoz jó.

Legutóbb, dorade-ot ( 'dorád') vettünk az Abattoir-on, megtisztítják, kibelezik, ha kérjük, nem mellesleg feleáron adják, mint a szupermarketekben.

Egészben is meg lehet sütni, de én jobban szeretem filézve, levágom a fejét és a farkát, és két szeletet vágok a halból. A filézés technikáját itt lehet megnézni:

A halat be kellene lisztezni, ugye ettől molnárné módra, de ennél a halnál nem fontos, kemény húsú, ezért egyben marad a sütésnél.

Hozzávalók (2 személyre)

2 közepes dorade (aranydurbincs)

10 dkg vaj

1 citrom leve és fél reszelt héja

2 teáskanál kapribogyó (megmosva, bár én nem szoktam)

egy kis csokor petrezselyem

só, bors

liszt (opcionális, a hal lisztezéséhez)

A filéket sózzuk, borsozzuk (esetleg lisztezzük), 3 dkg vajon 3-3 percig sütjük mindkét oldalukat (egész halnál 10  perc), kivesszük és melegen tartjuk őket. A serpenyőt kitöröljük, majd beletesszük a maradék vajat és aranysárgára "pirítjuk" takaréklángon. Hozzáadjuk a citromlevet, reszelt citromhéjat, az apróra vágott kapribogyót és az ugyancsak apróra vágott petrezselymet. Az ízesített vajat a filékre öntjük.

Napi kisszínes helyett - napi kisfekete

Megyek autóval a Stalle-n, látom, álarcos rendőrök állnak a virágbolt előtt.A szívbaj kerülget, már megint mi történt? Mellettem vigyorog a rendőr, meg úgy általában mindenki vidám az utcán. Szemben 2 nagy kamera áll, mellette többen nézik a maszkos  police-egyenruhásokat, fényképezgetnek. Hát persze, filmet forgatnak! Megkönnyebbülök. Ez épp jó lesz kisszínesnek, hogy kap frászt az egyszeri háziasszony, akitől két utcányira lakott a főterrorista. Csinálok én is pár képet, aztán este mielőtt megírnám, mégiscsak úgy döntök, megnézem a Le Soir-t, hátha mégis..

És igen. Rajtaütés Uccle-ben, ezúttal is 5 percre tőlünk, csak most az ellenkező irányban. Reggel fél 10-kor történt, úgyhogy legalább a lényegből kimaradtam, de 2-kor, amikor arra jártam, még tartott a kutatás.

Ismerem ezt a házat. Nagyon piszkos a függöny és még mindig kint vannak az ablakban a karácsonyi vásár plakátjai. Mellette ott a virágbolt, ahol virágot szoktunk venni, ha vendégségbe megyünk.

Lassan úgy leszek, mint az idősebb Bárczi :"Mindenki gyanús nekem, aki él."

süti beállítások módosítása