Ha igazak a hírek, ma Belgiumban mérték a legmagasabb hőmérsékletet Európában, ami azért valljuk be, ritkaság.. de az időjárásról majd egy külön posztban szólunk legközelebb.
Ilyen melegben -pláne 4 napos szünetnél- az ember fogja magát és elindul a tengerhez, Eleinte Oostende-be jártunk, egyszer próbát tettünk Knokke-vel, végül Hollandiában, Cadzand-Bad-ban kötöttünk ki és odajárunk rendszeresen. Háztól strandig 120 km, mintha otthon Bp-ről a Balatonra mennénk.
A két belga üdülőhellyel szemben több előnye is van: könnyű parkolni, gyönyörű, homokos a part és nincsenek sokan.
Kezdjük a parkolóval : 800 férőhelyes, 80 méterre a strandtól, óránként 1 euro parkolási díjért (miután a végén kell fizetni, nem kell visszarohanni a parkolóba pénzt dobálni, mint Oostende-ben).
Gyönyörű, tiszta fehér homok van, kisgyerekeknek ideális. Vannak kicsi játszóterek és egy kalózhajót is felállítottak a gyerekeknek. (mögötte az egyik étterem).
Napi 6 euro-ért lehet kölcsönözni napozóágyakat, de a legtöbben gyékényen heverésznek és kis sátrakkal védik magukat a széltől és a naptól. Hosszú a strand, hogy ne tévedjünk el, különböző állatfigurákkal jelzik, hol vagyunk .
Enni is lehet, van "kispiszkos" sült krumplival, frikadelle-lel:
De ha valaki elegáns étteremre vágyik, szépen megterített asztallal, azt is megkaphatja, igaz, kissé borsos áron.
Már csak a zafírkék, langyos víz hiányzik a teljes nyaralás-feelinghez, de azzal sajnos, nem szolgálhatnak. Olyan hideg volt a tenger, hogy még a kutyák is messzire elkerülték . Később persze, volt, aki bemerészkedett, a gyerekeket nem nagyon zavarta, hogy lefagy a lábuk. Azt eddig is tudtam, hogy ilyen téren elég poroszos a nevelés, de amikor a nyakig felöltözött anyuka háromszor zavarta vissza a kislányt a tengerbe, mert nem lett elég előnyös a a róla készült fotó, azért én is elcsodálkoztam kicsit.
Napozás helyett lehet biciklizni is, a centrumban mindenféle járgány bérelhető.
A kölcsönző mellett van egy élelmiszerbolt is, ahol krentenbollent, mazsolás zsemlét lehet venni - a holland kulinária egyik csúcstermékét (meg holland savanyított hagymát, indonéz fűszereket, ha gasztrománok vagyunk).
Hazafelé útba esik egy igazi holland malom és érdemes egy kört menni Sluis-ben, nagyon szép kisváros.