BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Hahó a tenger! - irány Cadzand-Bad!

2016. május 07. - hkatinka68

13170799_1086913974685375_29699245_o.jpg

Ha igazak a hírek, ma Belgiumban mérték a legmagasabb hőmérsékletet Európában, ami azért valljuk be, ritkaság.. de az időjárásról majd egy külön posztban szólunk legközelebb.

Ilyen melegben -pláne 4 napos szünetnél- az ember fogja magát és elindul a tengerhez, Eleinte Oostende-be jártunk, egyszer próbát tettünk Knokke-vel, végül Hollandiában, Cadzand-Bad-ban kötöttünk ki és odajárunk rendszeresen. Háztól strandig 120 km, mintha otthon Bp-ről a Balatonra mennénk.

A két belga üdülőhellyel szemben több előnye is van: könnyű parkolni, gyönyörű, homokos a part és nincsenek sokan.

Kezdjük a parkolóval : 800 férőhelyes, 80 méterre a strandtól, óránként 1 euro parkolási díjért (miután a végén kell fizetni, nem kell visszarohanni a parkolóba pénzt dobálni, mint Oostende-ben).

Gyönyörű, tiszta fehér homok van, kisgyerekeknek ideális. Vannak  kicsi játszóterek és egy kalózhajót is felállítottak a gyerekeknek. (mögötte az egyik étterem).

13199564_1086913681352071_574198381_o.jpg

Napi 6 euro-ért lehet kölcsönözni napozóágyakat, de a legtöbben gyékényen heverésznek és kis sátrakkal védik magukat a széltől és a naptól. Hosszú a strand, hogy ne tévedjünk el, különböző állatfigurákkal jelzik, hol vagyunk .

Enni is lehet, van "kispiszkos" sült krumplival, frikadelle-lel:

americain-fricadelle-maison-friterie-des-flandres-mont-noir-59270-saint-jans-cappel-300x300.jpg

De ha valaki elegáns étteremre vágyik, szépen megterített asztallal, azt is megkaphatja, igaz, kissé borsos áron.

Már csak a zafírkék, langyos víz hiányzik a teljes nyaralás-feelinghez, de azzal sajnos, nem szolgálhatnak. Olyan hideg volt a tenger, hogy még a kutyák is messzire elkerülték . Később persze, volt, aki bemerészkedett, a gyerekeket nem nagyon zavarta, hogy lefagy a lábuk. Azt eddig is tudtam, hogy ilyen téren elég poroszos a nevelés, de amikor a nyakig felöltözött anyuka háromszor zavarta vissza a kislányt a tengerbe,  mert nem lett elég előnyös a a róla készült fotó, azért én is elcsodálkoztam kicsit.

13170573_1086914174685355_1524696654_o.jpg

 

Napozás helyett lehet biciklizni is, a centrumban mindenféle járgány bérelhető.

biciklikolcs.JPG

A  kölcsönző mellett van egy élelmiszerbolt is, ahol krentenbollent, mazsolás zsemlét lehet venni - a holland kulinária egyik csúcstermékét (meg holland savanyított hagymát, indonéz fűszereket, ha gasztrománok vagyunk).

krenten.jpg

 Hazafelé útba esik egy igazi holland malom és érdemes egy kört menni Sluis-ben, nagyon szép kisváros.

malom.JPG

 

Zöldspárgás farfalle - avagy ebéd 5 perc munkával..


zoldsparga.JPG

Lassan úgy leszünk a spárgával, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Ettünk spárgát flamand módra, hollandi mártással, spárgakrémlevest, spárgás rizottót. Sült spárgát, főtt spárgát. Fehér spárgát, zöld spárgát, vadspárgát.

Ha megszavaztatom a többieket, hogy ma mi legyen belőle, az első helyen mindig a spárgás tészta szerepel. Kb. 5 perces munka, elronthatatlan, úgyhogy ezt esszük leggyakrabban.  Jó más tésztával, akár spagettivel is, de akkor kicsit több tejszínt szoktam beletenni.

Ideális szombati ebéd. Szép, napos hétvégét kívánok mindenkinek! 

 

Hozzávalók:

 

egy köteg zöldspárga (500gramm)

500 gramm farfalle tészta

2 dl tejszín

5 dkg parmezán sajt

2 evőkanál olívaolaj vagy vaj

só, bors

 

Feltesszük a vizet a tésztának. Megsózzuk. Ezután letörjük a zöldspárga végeit, a sípokat felkarikázzuk. Olívaolajon vagy vajon meg pirítjuk, majd felengedjük a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk.

A farfallét lobogó forró vízben főzzük 10 percig, leszűrjük, majd a spárgába keverjük.

Parmezánnal meghintve tálaljuk.

Yarn bombing, avagy kössünk, kössünk valamit....

vonat.jpgÉletemben először és lehet, hogy utoljára 16 éves koromban kötöttem. Kötött akkor mindenki, szünetben, sokszor órán is, lusta kötéssel csónaknyakú pulóvert. Azt gondoltam, ha már lúd, legyen kövér, csavart mintával indítottam, fogyasztottam, szaporítottam és a család legnagyobb megdöbbenésére be is fejeztem, nem szokásom befejezni ugyanis semmit. Aztán eltettem a kötőtűket és azóta sem vettem elő.

Tegnap megint a forest-i Delhaize mellé vitt az utam,ahol valaki már októberben "ruhába" öltöztette ezt az öreg fát:

 

12789719_1040284159348357_1072252169_o.jpg

 

Azóta tovább kötögethetett a gerilla, mert lassan maxi ruhája lesz a fának. Ez a street art egyik formája, ami yarn bombing (azaz a fiúk bombázása) névre hallgat : fonallal díszítenek fákat. A mi fánk olyan vidám lett, hogy komolyan  elgondolkodtam, hogy beszállnék én is a díszítésbe.

 

13153449_1084388838271222_492826034_n_1.jpg

 

Egész fasorokat is beburkolnak:

fasor.jpg

 autókat

 auto.jpg

 Ez meg itt a kedvencem, a helsinki katedrális:

helsinki.jpg

 

És egy kis video egyenesen Molenbeek-ből:

 

Spárga flamand módra -avagy itt a spárgaszezon!

spargaflamand.JPGSzezon van: itt a spárga! Tele van vele az összes bolt, a piac, van fehér, zöld és vad is belőle.

Otthon sosem készítettem spárgát, pedig zöld spárga van a kertünkben. De amint kidugta a fejét egy-egy síp, azonnal megettük nyersen-ha teljesen friss a spárga, úgy a legjobb.

Friss spárgát nehéz szerezni. Az Abattoir-on van két őstermelő flamand hölgy, akik többek között spárgát is termelnek. Többféle méretben van , meglehetősen borsos áron adják, de ennek ellenére pillanatok alatt elkapkodják a vevők. A spárga ugyanis nagyon hamar fás lesz és akkor már kevéssé élvezhető. A zöldspárga egy kicsit jobb ebből a szempontból, de a fehérnél van, hogy több, mint a fele "megy a levesbe" (szó szerint). Ennek ellenére boltban is érdemes venni, múlt héten pl. akciósan adták a Lidl-ben és kiváló minőségű volt.

 A piacon vettem egy fél kg-os csomag fehér spárgát és egy csomag zöldet. A fehér spárgát flamand módra készítettem el (ha már Belgiumban vagyunk), a zöldből spárgás tészta lett. A maradék, fás részeket 10 percig főztem sós vízben, turmixoltam 5 percig, utána pedig teaszűrőn átszűrtem. Ebből spárgakrémleves lesz holnap.

A spárga megtisztítása nem bonyolult dolog. Meg kell hajlítani, ott törik el, ahol a fás. alsó rész és a friss, felső rész találkozik. A fás részt is élvezhetővé lehet tenni, ha meghámozzuk, de én inkább a levesre szavazok.

A fehér spárgát Chili és Vanília receptje alapján készítettem el, érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon finom.

 

Hozzávalók:

500 gramm spárga

4 tojás

5 dkg vaj

fél csomag petrezselyem

1 citrom leve és lereszelt héja

só, bors, szerecsendió

olívaolaj

A spárgát megtisztítjuk. Olívaolajjal kikent tepsiben 180 fokon addig sütjük, ameddig aranybarna színt nem kap.

Közben a tojásokat félkeményre főzzük, kicsit folynia kell a sárgájának. (lobogva forró vízben főzöm, 6 perc kellett az L-es méretű tojásnak.)  Összeaprítjuk a meghámozott tojásokat, összekeverjük az olvasztott vajjal, a citromlével és az apróra vágott petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele egy kis szerecsendiót és citromhéjat. A spárgát meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal majd ráhalmozzuk a tojásos keveréket.

 

süti beállítások módosítása