BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Belga málnatorta, avagy bavarois aux framboises

2016. február 21. - hkatinka68

12755057_1038404212869685_779125650_o.jpg

Nem tudom magam megtagadni - végül is gasztrobloggerként kezdtem - úgyhogy most megint recept következik.A blog egyik küldetése, hogy próbálom házilag előállítani a belga specialitásokat, hogy bárki kipróbálhassa őket.

Tegnap volt a Kicsi születésnapi zsúrja, amit 4 osztálytársával közösen ünnepeltek és egy hatalmas csokoládétortát sütöttünk a lányommal a 23 gyereknek ( a szokásos viszontagságok nem maradtak el, de hasonló kalandjaimról már itt írtam).12765658_1125882180764945_1570384429_o.jpg

 

Csináltunk egy málnatortát is, egy Belgiumban és Franciaországban nagyon kedvelt  bavarois-t ('bávároá'). A bavarois tejszínes krém, amit zselatinnal szilárdítanak. Ezzel technikával készül a patisserie-kben kapható chocolatissimo vagy ez az általunk készített, néha csak framboise-nak, azaz szimplán málnának nevezett torta.Szerintem ez a két legfinomabb sütemény, amit itt ettem, és a Les tartes de Francoise tortái, amiről szintén meg fogok recept kíséretében emlékezni. 

A torta egyébként az utolsó morzsáig elfogyott, még azok a gyerekek is ettek belőle, akik a csokitortán kívül nem is kóstolnak meg más süteményt.

A képen még csokoládés tésztával szerepel, mert az eredeti receptben ezt javasolták, de második nekifutásra piskótát használtunk, és sokkal finomabb lett. Egyszerű elkészíteni, a piskótával együtt körülbelül félórás munka volt, csak arra kellett várni, hogy a piskóta kihűljön és a krém megszilárduljon. Kapcsos tortaformával célszerű dolgozni, mert akkor egyszerűen csak le kell pattintani a karikát a végén. Ha nincs ilyenünk, akkor ki kell venni a piskótát és ki kell bélelni a formát folpackkal,. Ezután beletesszük a piskótát, megtöltjük és a végén a folpackkal együtt ki tudjuk emelni a tortát.

12772948_1038404259536347_92377642_o.jpg

 

Hozzávalók egy 25 cm átmérőjű tortához:

A piskótához:

3 tojás

60 gramm kristálycukor

60 gramm liszt

A krémhez:

4 dl 35 %-os habtejszín

120 gramm kristálycukor

400 gramm fagyasztott málna

5 lap zselatin

A zseléhez

100 gramm málna

50 gramm porcukor

3 lap zselatin

A piskótával kezdünk: 160 fokra bemelegítjük a sütőt (nem légkeveréses!). A tojások sárgáját fehéredésig keverjük. Ezután habot verünk a  tojásfehérjékből: először egy kicsit felverjük a fehérjéket, majd két részletben hozzáadjuk a cukrot. Nem szabad a habot teljesen keményre verni, mert nem nő meg a piskóta ( olyan állagú legyen, mint a tejföl, amikor még nem kevertük el.) A tojáshabot beleforgatjuk a sárgájába, majd részletekben hozzáadjuk a lisztet is. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk és kilisztezzük. Elegyengetjük benne a masszát, itt az a lényeg, hogy homorú legyen a teteje, vagyis ne középen legyen magas, hanem inkább egy kicsit a szélein. Kb. 15 percig sütjük. Ezután a formában hagyjuk kihűlni. 

A krémhez a zselatinlapokat ollóval felvágjuk és hideg vízbe áztatjuk. A málnát összekeverjük a cukorral és addig melegítjük, amíg fel nem olvad. Turmixoljuk, akit zavarnak a magok, passzírozza át szitán vagy egy sűrű szűrőn. Kihűtjük. A tejszínhabot a cukorral kemény habbá verjük és belekeverjük a málnapépet. A zselatint felmelegítjük-(nem szabad forralni) és a gyümölcsös habba keverjük. Ráöntjük a piskótára és 2 órára hűtőbe tesszük. (nekem ennyi idő alatt megdermedt a krémem)

A zseléhez a zselatin 0,5 dl hideg vízben áztatjuk 10 percig. A málnát a cukorral felmelegítjük, átpasszírozzuk, felöntjük 1 dl vízzel. A zselatint felmelegítjük és belekeverjük a málnalébe. Kicsit lehűtjük és a málnakrém tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe és megvárjuk, amíg a zselé megszilárdul.

 

süti beállítások módosítása