BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Napi kisszínes: Un lait russe s'il vous plaît, avagy kérek egy orosz tejet

2017. március 03. - hkatinka68

lait_rusee.jpg

(a kép forrása: FlickR)

Kávét rendelni nem túl bonyolult Belgiumban. Vagy mégis?

Ha eszpresszó-t rendelünk, akkor jó eséllyel valóban egy erős szimpla jön, cukorral, tejszínnel és mellé a kötelező pici süteménnyel vagy pralinéval.

Ha csak egy café-t, akkor borzadalom is érkezhet: filteres híg lötty, gyenge amerikai típusú kávé.

Bonyolultabb történet a capuccino - ez lehet teljesen korrekt, tejhabos, olasz típusú kávé, de kifoghatunk tejjel felöntött meleg valamit sok cukorral.

És most jön a nagyágyú: a tejes kávé.  A logika úgy diktálja, hogy café au lait  ('kafé o lé') -t, azaz kávét tejjel rendeljünk. Brüsszelben általában megértik, és hoznak egy fele kávé-fele tej tejeskávét vagy kávét és kis edényben tejet hozzá.

De ha biztosra akarunk menni, akkor lait russe-t ('lé rüssz'), azaz tükörfordításban orosz tejet kell kérni. Ez a tejeskávé hivatalos neve.

Legalábbis Namur-ben ez a varázsszó. A katedrális melletti kávézó kocsma tulajdonosa, miután tejeskávé gyanánt kihozott egy nagy eszpresszót egy kis gyári tejszínnel, felvilágosított bennünket, hogy itt bizony, ha tejeskávét akarunk kérni, akkor az csakis lait russe.

És hogy hogyan kell igazi kétfázisú tejeskávét csinálni? Hát így:

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr1712309169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása