BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Pénzt vagy... lisztet!

Saint-Verhaegen, avagy diákünnep Brüsszelben

2015. november 20. - hkatinka68

saintv.jpg

Úgy jött haza a gyerek, mint egy lisztesmolnár. Hófehér volt az iskolatáskája, a haja, az arca, mint akit leborítottak egy lisztes zsákkal. Pontosan ez is történt, ugyanis nem tudván a helyi szokásokról, nem adtunk neki pénzt a hadisarcra. Úgyhogy a "pénzt vagy lisztet" kérdésre csak futni tudott, de persze pillanatok alatt utolérték és ellátták a baját.

Brüsszelben  november 20-án megjelennek a fehér köpenyes, overállos vagy csak szimplán a végzősök pulóverét viselő kéregetők az utak mentén, a tavalyi végzős gimnazisták, akik most az egyetemi tanulmányaikra gyűjtenek pénzt. A homlokukra írják az egyetemük nevét, sokan penne-t, azaz egyensapkát is viselnek az iskolájuk címerével, hogy pontosan láthassuk, mire is adakozunk.

12282014_990854890957951_564266685_o.jpg

 

Elmennek a régi iskolájukhoz is, ahol a kicsiknek a támogatásukról kell biztosítaniuk őket néhány szimbolikus eurocent formájában. Nincs ballagás, nincs szalagavató, náluk ez az egyik diákhagyomány, a másik pedig a rheto-k, vagyis a végzősök ünnepe, amit a végzés előtti 100. napon tartanak jelmezes felvonulással egybekötve. Év végén mindenki kap egy pulóvert, amire felkerül a végzősök neve, ebben liszteznek novemberben :

12271016_990854864291287_56521846_o.jpg

A Saint-Verhaegen, vagy rövidítve Saint-V, 1834-re datálódik vissza, amikor Pierre-Theodor Verhaegen javaslatára ezen a napon találkozókat szerveztek az ULB (Université Libre Bruxelles- Brüsszeli Szabadegyetm) régi diákjai számára. A nap Brüsszel kicsi bisztróiban ért véget, bankettek keretében.

Ünnepként 1888-ban jelent meg először, a diákok zászlókkal felvonulva tiltakoztak az ULB antidemokratikus intézkedéseivel szemben és ezután minden évben megrendezték a cortège-t (felvonulást).

A Saint-V délelőtt koszorúzással indul, tisztelegnek Verhaegen illetve a második világháborúban hősi halált halt ULB-sek emlékműve előtt. Délután a Grand-Sablonról indul a cortège (felvonulás), amelynek minden évben más témája van: környezetvédelem, pacifizmus, terrorizmus elleni harc... A hallgatók jelmezekben vonulnak, autók, furgonok kísérik őket és természetesen néhány hordó sör is velük tart.Nincs meghatározott útvonala a menetnek, de a Maneken-Pist meglátogatják, aki ilyenkor az ULB egyenruháját ölti magára.

pisis.jpg

A menet végül a Solbosch-campusba tér vissza, az ULB területére.

Idén a párizsi terrortámadás miatt elmarad a cortège, a rendőrség nem engedélyezte, csak egy  megemlékezést tartanak az áldozatokra a Grand Place-on. Nagyobb szatyrot, táskát bevinni tilos...

Hogy mégis valami vidámmal zárjuk az ünnepet: minden évben kiadnak egy kis medált a Saint-V tiszteletére, ez például a 2012-es:medaille-st-v2012.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr818093386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása