Fűszerkalauz magyarul és franciául -receptekkel

2016. április 06. - hkatinka68

7857003360_add0946ef2_k.jpg

(Flickr-MonOeil)

Egyre gyakrabban kapunk kérdéseket ételekkel, fűszerekkel kapcsolatban: mit milyen néven találunk a boltokban, milyen fűszereket használnak a speculooshoz.. Ezért egy kicsit kibővítettem a régi blogon megjelent fűszerkalauzt, már csak azért is, mert felbukkant néhány érdekes növény a piacon, pédául a herbe olive, azaz az olívafű, amit most láttam életemben először:

12970273_1068556246521148_75244212_o.jpg

A fűszerek francia nevei gyakran hasonlítanak a magyar megfelelőikre, de azért ne bízzuk el magunkat, az első római köménnyel (cumin) készített paprikás krumpli után nagyon óvatosak leszünk... 

Szárított fűszernövényeket nagy választékban a Carrefourban és a Delhaize-ben vásárolhatunk, az Aldi és a Lidl olcsóbb, de nem túl széles palettát tart. A piacokon szinte mindent megkapunk, az olajbogyóárusoknál érdemes keresgélni. Egyre kevesebb dolgot hozok otthonról, de arra jutottam, hogy fűszert határozottan megéri: könnyű és olcsó is. Különösen ajánlom a köménymag magánimportját...Karácsony előtt a mézeskalács fűszerről nem is beszélve.

Miután abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy kicsi kertünk is van, amikor lehet, friss fűszernövényeket használok. Palántákat a szupermarketekben szerzek be, nagy a választék, 1,29 euro-ért adnak egy kis cserepes példányt. Arra kell vigyázni, hogy vannak olyan növények, mint a menta és a citromfű, amelyek szó szerint eluralják a kertet. A bazsalikom a meztelen csigák kedvence, 1 nap alatt kopaszra rágják, úgyhogy ezt inkább az ablakban, cserépben érdemes tartani. Szép nagyra nő az oregánó, a snidling, a kakukkfű, a zsálya, a tárkony és a petrezselyem. A tulajdonosok ültettek egy rozmaringbokrot, simán tűri a leghidegebb telet is. 

Ami nem bírja a kiültetést, illetve ha bírja is, nagyon hamar felmagzik, az a koriander. Ez az ablakban is nagyon hamar elhervad, úgyhogy nagy mennyiségben nem érdemes vásárolni. 

 

Most következzenek a fűszerek egy kis használati utasítással és a linkekre kattintva receptekkel

 

Babérlevél-Laurier

- savanyú káposztás ételek, babos ételek, burgonyafőzelék- szárított formában, 

 

Bazsalikom - basilic

 

- olaszos ételekhez: pizzamártás, minestrone, paradicsommártás   - friss vagy szárított formában (a szárát is      beletehetjük)

- görög ételekhez: pl. paradicsomos húsgombóchoz- friss vagy szárított formában

- caprese-hez (mozarella-paradicsom saláta) -kizárólag friss formában

- thai basilic  (a Delhaizeben kapható, cserépben)-távol-keleti ételekhez: 

 

Borókabogyó-Genevrier

- vadételek, káposztásételek-szárított formában

 

Borsikafű (csombor)-Sarriette

- savanyú káposztás, babos ételek (erdélyi konyha)- friss vagy szárított formában

 

Citromfű - Citronelle

- koktélok, édességek díszítésére, gyógyteának

 

Csillagánizs- Anis d'étoile

-távol-keleti ételek: pl pho 

 

Fahéj -Cannelle

 - őrölt formában: mézes süteményekalmás krémes, chili con carne, marokkói ételek

-  egészben: pl. almakompót

 

Feketebors - Poivre noire

- ezt rendszerint "malom" formában árulják, hogy mi darálhassuk frissen. Nehéz szétszedni, úgyhogy ha egész fekete bors kell pl. a húsleveshez, célszerű otthonról hozni egész fekete borsot. Ha a magyar recept őrölt borsot ír (ez fehér bors), nyugodtan daráljunk az ételbe fekete borsot, még finomabb lesz.

 

Gyömbér- Gingembre

- távol-keleti ételek: pl. thai húsgombócleves,gyömbérsör- frissen reszelve, (gumós formában lehet venni a szupermarketekben vagy a piacon)

- mézeskalács, gyömbéres keksz-szárított, őrölt formában

 

Kakukkfű - Thym

 

grillezett tarja, csirke ízesítése- friss vagy szárított formában

- sült zöldségekhez: lilahagymáhozcsicsókához friss vagy szárított formában

 

Kapor-L'aneth

 

- mártáshoz, túrós ételek ízesítése- nyersen, a levelét használjuk

- kovászos uborka- nyersen, a szárát használjuk

 

Koriander-Coriandre

- távol-keleti ételek: pl. pho -frissen, a levelet használjuk

- arab ételek- tajine kefta-arab paradicsomos húsgombóc- frissen, a levelet használjuk

- savanyúkáposztás ételek- szárítva, a magját használjuk

- ecetben eltett zöldségek (uborka, karfiol)- szárítva, a magját használjuk

 

Köménymag- Carvi

 

- gulyás, paprikás krumpli

 

Kurkuma-Curcuma

 

- indiai ételek, pl  aloo gobi,  arab ételekhez, szárított formában

 

Lestyán- Liveche vagy Maggi

12970723_1068556229854483_419941400_o.jpg

 

- húsleves ízesítése -szárítva és frissen is, ez adja a Maggi leveskocka jellegzetes ízét

 

Majoranna - Marjolaine

 

- kelkáposztás ételek: főzelék frankfurti levesrakott kel -elsősorban szárított formában

- sült máj, sült csirke ízesítésére

 

Menta - Menthe

 

- marokkói ételek-bárány pácolása -friss fűszerként

- mojito-friss fűszerként

- tea- friss vagy szárított formában

- menthe choco - azaz csokoládémenta, ezt sütemények, forró csokoládé ízesítésére használják

 

Oregánó (szurokfű) - Origan, oregano

 

- olaszos ételekhez: pizzamártás, paradicsommártás - friss vagy szárított formában

- görög ételek: tzaziki (joghurtos uborka) -friss vagy szárított formában

- a friss fűszer kevésbé intenzív ízű, mint a szárított

- kivonata az egyik legerősebb természetes antibiotikum

 

Paprika- Paprika

- ha elfogy a magyar paprikánk, lehet használni... 

 

Petrezselyem- Persil

 

- fodros vagy sima levelű formában (vigyázat, keverhető a korianderrel!)

- mindig frisset használjunk,a szárított nem jó. Érdemes egy nagy csokorral venni és lefagyasztani egy részét

 

Rozmaring-Romarin

 

- olaszos és görögös ételekhez, frissen vagy szárítva

báránysülthöz lehetőleg frisset

-az ágacskái nyársnak használhatóak

 

Római kömény-cumin

 

- indiai és marokkói ételek, szárított, őrölt formában

 

Sáfrány- Safran

 

- húsleves színezése

- indiai, arab ételek- szárított formában, az üvegen belül kicsi műanyag fiolákban van

 

Snidling-Ciboulette

 

nyersen: pl. kaszinótojás tetejére szórva

 

Szegfűszeg- Clous de girofle

 

- őrölt formában: mézes sütemények

- vöröshagymát megtűzdelni a húsleveshez

 

Szerecsendió - Noix de muscade

 

- krumplipüré, sajtos ételek ízesítésére használjuk

- vegyük egészben és reszeljük az ételbe (őrölt formában veszít az aromájából)

 

Tárkony - Estragon

 

- tejszínes csirkeraguleves, sertésraguleves ízesítésére

 

Zsálya- Sauge

 

- sertéssült ízesítésére,  borjúhús (saltimbocca ) tojásételek (frissen vagy szárítva)

 

Belgaságok

 

Zellersó -Sel de celeri

- ezt a fűszerkeveréket hozzák, ha egy kocsmában sajtot rendelünk. A felkockázott sajtot ezzel szokás megsózni

 

Speculoos fűszerkeverék

- ha a kekszet otthon akarnánk megsütni, akkor ez egy kész keverék hozzá. Gasztrománoknak jó ajándék lehet

12900082955_982ce4e8a1_o.jpg

 

Herbe olive- "oliva" növény

- apróra vágva olaszos ételekhez adják, íze, mint az olívabogyóé. 

 

Végül néhány egzotikus lelőhely ( ezekről majd külön is lesz beszámoló)

 -Kam Yuen Supermarket  Rue de la Vierge Noire 2-4 (ez a Bourse-nál van )

-a legnagyobb kínai élelmiszerbolt óriási választékkal. Japán és indiai élelmiszerek vannak

 -Abattoir: fedett részen, a halasok után hátul a két afrikai boltban afrikai, indiai, távol-keleti fűszerek, alapanyagok. A húscsarnok hátsó részén a thai boltban mindenféle thai fűszer kapható. 

- Candan Supermarché Turc : a török konyha kedvelőinek 

1030. Schaerbeek Rue de Jerusalem 36.                      

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr298573108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.