3 éve írtam először az internetes "képlopásról" a blogban, aki szeretné elolvashatja itt. Röviden a kerettörténet:
9 éve indult az első blogom, egy gasztroblog, amit akkoriban a családon kívül nem olvasott senki. Apám főzött egy jó halászlét - ahogy azt Baján szokták, tésztával- amit szépen kitálaltunk egy narancssárga pöttyös pléhtányérba. Kivittem a lépcsőre és lefényképeztem mindenféle szögből, majd a legjobban sikerült felvételt kitettem a blogra. Hosszú évekre el is feledkeztem a képről, amikor is Ambrus Attila, ismertebb nevén a "viszkisrabló" Facebook-ján felbukkant. Van a Google-nak egy képkereső funkciója, rákerestem, hogy hányan plagizálnak. Nagy megdöbbenéssel észleltem, hogy több, mint 170 oldalon szerepel a halászlénk Thaiföldtől Moszkváig, amit méltatlankodva meg is írtam a fent említett bejegyzésben.
Ez úgy látszik, sok helyre eljutott, de még több helyre nem.... Nemrég eszembe jutott, hogy megnézzem, most hol tartok a világhír felé vezető úton. Megvannak persze a szokásos körök - meghódítottam Indonéziát, Vietnamot és Dél-Koreát (mire jó a Google-fordító). Papa halászléjával jelzik, hogy hungarikum lett a tiszai halászlé. (minden bácskai családtagom forog a sírjában, a bajai és a tiszai halászlé csak látszólag azonos műfaj). Halászléfőző verseny, ("közel 1500 bográcsban úszkálnak majd a halacskák Baján" igen, ezen a címen fut..- gondolom, aki meg nem szereti, annak sütnek egy kis "gyöngypipit"...) mezőgazdasági hírek, vendéglők.... ezen már szemem sem rebben.
De azért találtam egy-két érdekes újdonságot. Egy bangladesi illetőségű webshop szerint 4,99 dollárért bárki rendelhet egy ilyen nagy hal-curry-t. Ha már ennyire internacionális lett a halászlevünk, lehetne akár hal-ramen-ként vagy hal-pho-ként is hirdetni.
Kedvenc oldalam a Natural Regions of Columbia, ahonnan megtudtam, hogy a mi halászlevünk valójában a Nyugati-Andokban készül. Meg is mondom apámnak, hogy legközelebb kicsit kevesebb robalo-t és kicsit több mojarrá-t tegyen bele, a berry pont elég volt....Végül is ez az egy stimmel is, a cseresznyepaprika bogyótermés, na....
De a kegyelemdöfés egy orosz oldalon ért. Könyvben is megjelentem...."Golaszlij"- simán elolvastam, még fordító sem kellett. Nem hiába tanulmányoztam annyit a cirill betűket annak idején.
Mondom én, hogy meglesz a világhír...