BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Belga karneválok 1. - Malmédy, avagy Hosszúkéz, Hosszúseprű és Hosszúorr meg a többiek

2016. január 28. - hkatinka68

 

hosszuorr.JPG

Belgiumban  a karnevál nagy hagyománynak örvend, elsősorban a wallon területeken. Az én kedvencem a Malmédy- karnevál, ahol az ardenneki kisváros apraja-nagyja a matrónáktól az ifjakig jelmezbe öltözik ilyenkor és részt vesz a vasárnapi nagy felvonuláson.

Nagyon régi tradíció ez, először 1459 júniusában említi meg egy forrás  a  Cwarme de Malmedy-t, mint amit már hosszú ideje ünnepelnek.  A Cwarme vagy más néven Quarme szó a karnevál négy napját jelenti, a szombat déltől mardi gras  (húshagyó kedd) éjfélig tartó időszakot.

A jelmezesek rendekbe tömörülnek-mindegyiknek jelentése van és valamilyen "furfangja", amely a nézők "bosszantását" szolgálja.

 A felvonulást a Long né-k (Hosszú orrúak) nyitják.Később innen-onnan előbukkanva ütik bele az orrukat a szó szoros értelmében mindenbe.  Általában kiválasztanak valakit a tömegből és követni kezdik, minden mozdulatát utánozzák. Amikor a szerencsétlen menekülőre fogja a dolgot, utána futnak és csak hosszas üldözés után keresnek új áldozatot.

long_ne.JPG

Le long ramon-ok (Hosszú seprűjűek) 3m hosszú seprűjűkkel "lefejezik" a kicsit magasabbra nőtt nézőket,

hosszusopru.JPG

Les Longues-bresses-ek (hosszú kezűek) pótkezükkel kapják le a kalapokat:

hosszukez.JPG

Le Boldji-k (pékek) pedig óriási péklapáttal veszik kezelésbe a hátsó felünket.

les_boldji.JPG

 Az afrikaiakat szimbolizáló Sauvage-ok, egy jókora szőrbunkóval húznak a fejünkre, ha nem vagyunk elég éberek

les_sauvages.jpg

Sokan bohócruhába öltöznek, akárcsak a pierrot-k, akik fekete-fehér ruhájukban vérnaranccsal és dióval hajigálják a tömeget. A pierrot-ok ruhája városonként változhat, Spa-ban például a pierrot-rend tagjai piros ruhát és óriási fehér gallért öltenek. A rendbe egyébként nehéz bekerülni, csak meghatározott számú tagja lehet.

pierrot.JPG

Emellett felvonulnak a város iparosai-fodrászok, kertészek, boltosok-de az ő jelmezeik évről évre változnak. A hangulat nagyon vidám, fogy a sör és Malmédy híres mandulás töltött habcsókja, a baiser (ennek egy külön posztot szánok).Érdekes, hogy a vallon nyelv megőrzése érdekében a francia mellett ezen a nyelven is ki van írva minden.

Szeretik a konfettit is:

konfetti.JPG

A muzsikáról a sok-sok zenekar gondoskodik, akik szintén jelmezt viselnek:

zenekar.JPG

 Vannak extrém jelmezek is:

jelmezesember.JPG

 

Malmédy-ben 2016-ban február 7-én 14 órakor kezdődik a nagy cortège, azaz a jelmezesek felvonulása.

Célszerű  a parkolás miatt legalább fél órával előbb a városba érkezni és nagyon melegen felöltözni, mert hosszas álldogálásra számíthatunk. Forralt bort mindenhol árulnak, úgyhogy megfagyni nem lehet. A gyerekeknek feltétlenül vigyünk egy kis kosarat vagy szatyrot, mert a narancson kívül rengeteg cukrot dobálnak a felvonulók. A sapkát még a kicsi gyerekekről is leveszik a Hosszúkezűek,  a jelmezesek időnként a tömegből "rabolnak" túszokat, úgyhogy nem árt résen lenni. A túszokat általában vízzel  kínálják, ami víznek víz, csak az "élet vize", azaz eau-de-vie ('ó dö vi), vagyis pálinka, úgyhogy hazafelé lesz mit magyarázni a rendőrnek, ha megállít..

Ez nem csak egy hot-dog, ez maga Amerika!

A Nathan's Famous története igazi amerikai sikertörténet. Nathan Handwerker, lengyel bevándorló és felesége Ida 1916-ban a barátaiktól kölcsönkapott 300 dollárból nyitották meg első hot-dog standjukat Coney Islanden, New Yorkban. A hot-doghoz Ida nagymamájának titkos fűszerkeverékét használták, és kezdetben 5 centért árulták.

wide-rectangle-1916hires.jpg

A Nathan's Famous Coney Island-i standja 1920 körül

A cég honlapján található információk alapján a Nathan's Famous 1916 óta 435 millió hot-dog-ot adott el. Az USA mind az 50 államban és számos más országban is elérhető több mint 40000(!) helyszínen.

img_20150728_102228596.jpg

... és így néz ki a 'stand' ma

A Nathan's népszerűségéért sokat tett Franklin Roosevelt, aki 1939-ben ezzel kínálta meg az angol királyi párt, néhány évvel később pedig Jaltába is küldetett néhány adagot, ahol volt egy kis megbeszélnivalója Churchill-lel és Sztálinnal. Állítólag Cary Grant, sőt maga Al Capone is nagy rajongói voltak a híres hot-dognak. Jacqueline Kennedy-nek köszönhetően a Fehér Ház ebédlőasztalára is felkerült, Walter Matthau pedig úgy rendelkezett, hogy a temetésén is ezt szolgálják fel. Nelson Rockefeller New York egykori kormányzója azt nyilatkozta, hogy senki sem remélheti, hogy megválasszák, amíg nem készült róla olyan fotó, amin Nathan's hot-dog-ot eszik.

És, ha már hot-dog, akkor ki más rendezhetné meg a nemzetközi hot-dog evő versenyt, mint a Nathan's Famous? A minden év július 4-én megrendezésre kerülő verseny rekordját a férfiaknál Joey Chestnut nyolcszoros bajnok tartja, aki 2009-ben mindössze 10 perc alatt összesen 69 hot-dogot fogyasztott el. Ez a mennyiség nagyjából 24000 kalória! A női rekord 45 darab, azért az sem kis teljesítmény.

img_20150728_134403221.jpg

img_20150728_102315643.jpg

És bár jó lett volna megkóstolni az eredeti, 'letisztult' verziót, mi nem tudtunk ellenállni az extráknak, és egy pirított hagymásat, illetve egy csiliset kértünk, amit ráadásul egy kis sajtszósszal is megbolondítottak. Természetesen nem maradhatott el a sült krumpli sem, amit szintén a fent említett sajtszósz kíséretében tálaltak. Baconnel megszórva, mert hát úgy az igazi!

img_20150728_131528.jpg

A honlapon meg lehet nézni az egyes fogások kalóriatartalmát, de ettől inkább eltekintettünk. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a menühöz járó közepes méretű limonádé 1 literes volt. Csak merem remélni, hogy mindez kevesebb volt mint 24000 kalória, de az biztos, hogy aznap már nem voltunk éhesek.

img_20150728_131540.jpg

Ebéd a Mont Blanc csúcsán

Megmászni egy 3842 méteres hegyet csak azért, hogy az ember egyen egy tartiflette-et, elsőre elég elvetemült ötletnek tűnik, pedig ha az ember ellátogat Chamonix-Mont-Blanc-ba, akkor kifejezetten adja magát a dolog. Ráadásul mászni sem kell hozzá.

Sokáig azt gondoltam, hogy a Mont Blanc-nal való kapcsolatom Vajda János Húsz év múlva című költeményének memoriterjében fog kimerülni. Öt éve azonban ellátogattam Genfbe, és mint kiderült, onnan egyszerűen át lehet buszozni Chamonix-Mont-Blanc-ba, ahonnan pedig szinte már csak egy "ugrás" a csúcs.

Chamonix-Mont-Blanc egy festői kisváros Felső-Savoyában, az Alpok kapujának is nevezik. Néhány utcából áll csak, de mindenhonnan remek kilátás nyílik a környező hegyekre. Érdekesség, hogy itt rendezték 1924-ben az első téli olimpiát, amelyen Magyarországot négy sportoló képviselte.

 img_0599.JPG

A vonat-, illetve buszpályaudvarról rövid sétával elérhetjük a felvonót, amivel két részletben 20 perc alatt eljuthatunk a Mont Blanc hegység l'Aguille du Midi nevű csúcsához.

 

dsc_0475.JPG

A felvonó első megállója a Plan de l’Aiguille 2310 méteren, ahonnan még könnyen járható sétautak indulnak. Ettől kezdve válik az út igazán izgalmassá azok számára, akik még tovább akarnak menni. A második szakasz felvonói már belevesznek a ködbe, az alattunk haladó vállalkozó kedvű túrázók pedig hangyának tűnnek, már ha egyáltalán látjuk őket. A köd aztán szép lassan eloszlik, és, ha szerencsénk van, gyönyörű napsütés fogad minket a végállomáson, 3842 méteren. A látvány valóban lélegzetelállító. 

dsc_0529.JPG

Az étteremnek és ajándékboltnak is helyet adó kilátó Európa legmagasabb pontján lévő kilátója, jó időben a teraszon is lehet üldögélni. (Nekünk erre sajnos nem volt lehetőségünk.)

dsc_0527.JPG

És hogy mit együnk az étteremben? Természetesen tartiflette-et, Savoya hagyományos rakott krumpliját. A tartiflette nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, mivel összesen négy hozzávalóból áll. Amitől igazán különleges lesz ez az étel, az a reblochon nevű helyi sajt.

12631126_1116608815046142_2139752098_o.jpg

A reblochon története a XIV. századra nyúlik vissza, amikor a tenyésztőknek a lefejt tej mennyisége után kellett adót fizetniük. Az élelmes hegyi gazdák úgy próbálták csökkenteni az adó mértékét, hogy nem fejték le az összes tejet, csak miután már megtörtént a tej lemérése. A második fejéskor nyert tej sokkal sűrűbb volt, ebből készítették a reblochont.

És akkor jöjjön a recept! 

TARTIFLETTE (4 személyre)

img_1411.JPG

Hozzávalók:
-1 kg krumpli
-3 közepes fej hagyma
-20 dkg bacon
-1 db reblochon
(ízlés szerint tejszín)

Főzzük meg héjában a krumplit, hűtsük ki, majd karikázzuk fel. A hagymákat vágjuk apró kockákra, és a baconnel együtt kicsit pirítsuk meg egy nagyobb serpenyőben. Tegyük rá a krumplikarikákat és az egészet forgassuk össze. Kanalazzuk bele az egészet egy jénaiba. Aki egy kicsit selymesebb ízt szeretne, az itt öntsön rá kb. másfél deciliter tejszínt. (A franciák véleménye is megoszlik ebben a kérdésben, de aki igazán hű akar maradni a recepthez, az hagyja ki.) A reblochont vágjuk fel vékony szeletekre és rendezzük el a krumpli tetején. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon nagyjából 20 percig, amíg a sajt meg nem pirul. Voilà! Igazi téli comfort food!

süti beállítások módosítása