BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Spenót a négyzeten, avagy spenótos-fetás tekercs és lepény réteslapból

2019. június 29. - hkatinka68

 fetas_2.JPG

Itt is tombol a nyár és ugyan ilyenkor nem szeretem begyújtani a sütőt, de most kivételt tettem. Nagyon szeretjük a spenótot minden formában, de ebben a fetás-sajtos töltelékben különösen.  Réteslapot eddig otthonról hoztam vagy arab boltban vettem, de most már a Carrefour-ban is van.

retesteszta.jpg

 

Ma lepényt csináltam, ez az adag -ha főételnek esszük salátával -  2-3 embernek ideális.  A tekercsek nagyon jó vendégvárók. És 10 perc alatt előkészíthető mindkettő, a lepény sütéséhez kicsit több idő kell, de 20-25 perc alatt kisül az is.

 Hozzávalók:

 

40 dkg spenót

5 tojás

30 deka fetasajt

6 réteslap a tekercsekhez vagy 3 réteslap a lepényhez

olívaolaj a réteslapok megkenéséhez

diónyi vaj

5 dkg reszelt gouda vagy parmezán (akármilyen reszelt sajt jó)

bors

szerecsendió

180 fokra előmelegítjük a sütőt. A spenótot a vajon és kevés olívaolajon megpároljuk. (érdemes részletekben adagolni a spenótot a párolás során). A levét kinyomkodjuk és kicsit felaprítjuk. Megborsozzuk.

A tojásokat felverjük, hozzáadjuk az összemorzsolt fetát és a reszelt sajtot. Reszelhetünk bele kevés szerecsendiót is.Végül belekeverjük a spenótot.

 

Ha tekercseket készítünk:

fetas_tekercs_1.JPG

 

Egy nedves konyharuhán 3 réteslapot egymásra fektetünk, előtte megkenjük őket olívaolajjal, hogy jobban tapadjanak. 9 részre vágjuk (vagy négy részre, ha kicsi a réteslap) A tészta közepére halmozunk egy nagykanál tölteléket és feltekerjük.  A másik 3 réteslappal hasonlóan járunk el.

Sütőpapírral kibélelt  vagy egyszerűen kiolajozott tepsiben sütjük meg. Nagyon hamar elkészül, 5-10 perc alatt.

 

Ha lepény ennénk:

spenotos.jpg

Egy pite (quiche) formát kibélelünk sütőpapírral. Belefektetünk egy réteslapot, alaposan beolajozzuk, majd befedjük egy másik réteslappal, amelyet 90 fokkal elforgatunk (így béleljük ki a formát teljesen). Ezt is beolajozzuk és jön a harmadik réteslap a tetejére, ismét 90 fokkal elfordítva. Beleöntjük a tölteléket és ráhajtogatjuk a tetejére a réteslapokat. Körülbelül 20 percig sütjük a 180 fokos sütőben, amíg aranysárga lesz a réteslap a tetején és a töltelék megszilárdul. Hidegen is finom

 

 

 

süti beállítások módosítása