BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Pâté de Pâques -avagy mit esznek a belgák húsvétkor?

2017. április 14. - hkatinka68


12026586_1151387361568287_437972355_n.jpg

Nemrégiben levél érkezett Marianne-tól, hogy olvasott a blogon a Pâté de Pâques - ról és szeretné elkészíteni. Mindent az olvasóért, úgyhogy megnéztem egy csomó receptet ésa legjobbnak tűnőt meg is csináltam, mert csak úgy kerülhet recept a blogra, ha előtte elkészítem. Megérte, akkora sikere volt, hogy húsvétkor is meg fogom csinálni.

A Pâté de Pâques azaz húsvéti pástétom népszerű francia húsvéti étel, amelyet a belgák is előszeretettel fogyasztanak. Eredetileg Pâté de Berrichon-nak hívják, ami arra utal, hogy az étel a Franciaország Berry régiójából származik. Berry Párizstól délre található és számos gasztronómiai specialitással büszkélkedhet. A tésztában kisütött húsok már a középkorban is elterjedtek voltak Franciaországban. Az elsődleges cél akkor még az volt, hogy a húsokat valamilyen módon tartósítsák, a külső tésztaréteget gyakran nem is fogyasztották el.

A Pâté de Berrichon-t a tojás teszi igazi húsvéti étellé. A böjt ideje alatt sokáig nem lehetett tojást fogyasztani, így a főtt tojással töltött húsvéti pástétom egyben a böjt végét is szimbolizálja. És, hogy a franciák mennyire ragaszkodnak a gasztronómiai hagyományaikhoz, mi sem bizonyítja jobban, hogy a valódi húsvéti pástétomot csak a húsvét előtti és utáni 30 napban készítik, az év többi részében csak elvétve lehet kapni.

12596587_1151387371568286_767838091_o.jpg

 És most nézzük a receptet, ami ugyan sok hozzávalót igényel, de egyáltalán nem bonyolult. Otthon maradék főtt sonkát tennék bele, de a sonkafőzés itt nem ismeretes, úgyhogy fele-fele füstölt sonkával és darabolt gépsonkával dolgoztam. Szebb lesz a pástétom, ha néhány kocka sonkát nem darálunk le, hanem egészben csúsztatunk bele a töltelékbe.Az eredeti recept kolbászhúst ír, de az itteni,paprika nélküli, sós-borsos sütnivaló kolbászra gondolnak, nem a mi paprikás kolbászainkra.. Helyette darált húst használhatunk, ha mégis találnánk kolbászt, húzzuk le a héját.A tésztaformát célszerű kibélelni sütőpapírral, mert akkor biztosan nem ragad bele a tészta (én azt a papírt használtam, amit a leveles tésztához adtak).

Hozzávalók:

2 csomag leveles tészta

7 tojás + 1 tojás a töltelékbe

400 gramm sovány lapocka egyben

150 gramm sonka

250 gramm kolbászhús (vagy ennyivel több darált hús)

250 gramm leveles spenót

1 közepes vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olaj

só, bors

1 csomag petrezselyem

7 tojást keményre főzünk, meghámozunk  és egy kicsit levágunk mindkét végükből. A spenótot egy kanál olajon megpároljuk, nem kell sokáig, csak ameddig egy kicsit összeesik. Kihűtjük, kinyomkodjuk a levét és apróra vágjuk.

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy kanál olajon megfuttatjuk és aranysárgára pirítjuk (megdinszteljük).

A lapockát, a kolbászhúst és a sonkát késes aprítóval durvára daráljuk úgy, hogy kissé darabos maradjon. Hozzáadjuk a pirított hagymákat, a megmaradt tojást, a spenótot, az apróra vágott petrezselymet,sózzuk (gyengén, mert a sonka is sós), borsozzuk és jól összekeverjük.

A sütőt 200 fokra melegítjük. Az őzgerincformát kibéleljük az egyik leveles tésztával (a szélei lelógnak a forma oldalán) és beletöltjük a töltelék felét. Középre fektetjük sorban a kemény tojásokat (ha ügyesen vágtuk le a végüket, pont összeállnak egy hosszú hengerré), végül befedjük a töltelék másik felével. Ezután a forma tetejére borítjuk a másik leveles tészta lapot, körbevágjuk és a tészták széleit összenyomkodjuk. A pástétom tetején, a tésztarétegen fúrjunk egy kicsi lyukat, (van, aki egy szál száraz makarónit szúr bele) hogy a gőz távozni tudjon.

40-50 perc alatt sül meg, ha gyorsan barnulna, borítsunk a tetejére sütőpapírt. Miután kivettük a sütőből, 10 percig pihentessük és utána vegyük ki a formából. Melegen és hidegen is tálalhatjuk,

süti beállítások módosítása