"Két mákos és egy diós" - adta ki a parancsot Papa és már rohantunk is a konyhába az újabb adagért a húgommal. Természetesen szeletről van szó, bár volt rá példa, hogy egy fél rúd mákosat is elrágcsáltam (igen, a szó szoros értelmében) csak úgy... Mindent szeretek, ami mákos, ennek ellenére bejglit sokáig nem sütöttem, mert mindig kaptam az anyukámtól.
Egészen addig, amíg nem jött a felkérés, hogy kéne pár rúd a adventi magyar vásárra. "Hát, a sütőm nem valami jó meg másnap hosszú útra megyünk"- volt kifogásom bőven. De aztán éreztem én, hogy ebből mégis csak bejglisütés lesz, úgyhogy nekiveselkedtem receptért a net-nek. És itt jött a baj. Abban biztos voltam, hogy a tésztához tojássárgája kell, és vajjal vagy zsírral kell összegyúrni, hogy omlós maradjon. Találtam élesztős és sütőporos receptet is, de volt, aki a kettőt keverte. Végül úgy döntöttem, hogy a Gerbeaud nem hibázik, úgyhogy az ő tésztájukat választottam, amit Fűszeres Eszternél találtam meg. Töltelék azonban itt nem volt, mert Eszter hússal töltötte, úgyhogy azt egy másik helyről gyűjtöttem be. Kamaszkorom ronggyá olvasott szakácskönyvében, a Művészek főzőkanállal című kiadványban megtalálható Drahota Andrea "világhírű" tölteléke, amivel anyukám csinálja az otthoni bejglit. Gyönyörű lett, kívülről legalábbis, belülről nem tudom, mert a család rosszallása ellenére fogtam mind a 14 rudat , becsomagoltam és elküldtem a vásárba.
Azóta itthon is van bejgli, és már tudom, hogy nemcsak szép, de finom is. Az évek során kicsit átdolgoztam a tölteléket, meg lassan megtanultam minden trükköt, úgyhogy biztosra megyek. Aki sok töltelékkel szereti, nyugodtan púpozza meg, legfeljebb egy kicsit felreped, de ezt melegen lehet még korrigálni, egyszerűen össze kell nyomni a tésztát. Meg úgyis az a lényeg, hogy finom legyen..
Mákot most már Brüsszelben is lehet kapni, a Delhaize-ben és a Carrefourban a liszteknél keressük, ott van a kenyérsütés kellékei között. ( "pavot" franciául). Darálni kávédarálóval a legegyszerűbb, ha nincs mákdarálónk. A dió aranyárban van, célszerű otthonról hozni, de szép diót vehetünk pl. az Abattoir-on.
Ha különleges töltelékeket is kipróbálnátok, akkor Chili és Vanília receptjeit ajánlom (a sütőtökös-csokis nálunk is nagy sikert aratott) vagy Farkas Vilmos mandulagrillázsos-aszaltszilvás bejglijét.
A tésztához (3 rúd bejglihez)
500 gramm liszt
50 gramm porcukor
5 gramm só
200 gramm vaj
1 tojás sárgája
120 gramm tej
12,5 gramm élesztő vagy fél zacskó szárított élesztő
1 tojás a megkenéséhez
Az élesztőt feloldjuk a tejben, de nem futtatjuk fel. Összekeverjük a tojással és a cukorral. A lisztet elkeverjük a sóval és belemorzsoljuk a vajat. A tojásos-tejes keveréket összegyúrjuk a lisztes vajjal, majd három részre osztjuk. Szépen meggömbölyítjük, majd folpackkal letakarva betesszük a hűtőbe 30 percre. Utána téglalappá nyújtjuk, kb. olyan hosszú legyen, mint a tepsi, amiben sütni fogjuk. (vastagság 3mm). Ezután megkenjük a töltelékkel, de oldalt hagyjunk egy kb. 1,5 cm-es peremet. Itt egy kicsit visszahajtjuk a tésztát, hogy a töltelék nem folyjon ki. Ezután feltekerjük a bejglit és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket egymástól távol. A tetejét megkenjük tojássárgájával, hideg helyre tesszük. Amikor a tojássárgája megszáradt, bekenjük tojásfehérjével, majd meleg helyre (konyhába) visszük és megvárjuk, amíg ez is megszárad. Megszurkáljuk egy villa hegyével,180 fokos sütőben 25 percig sütjük.
Mire kell figyelni?
- a tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, ne olvadjon meg a vaj túlságosan.
- a tésztagombócokat mérjük le és ugyanennyi töltelékkel dolgozzunk. Ha túl sok, felreped a bejgli.
- a töltelék teljesen hideg legyen
- a tölteléket úgy tudjuk egyenletesen rákenni, ha a tészta közepére halmozzuk és egy akkora folpack-kal leborítjuk, mint a tészta. A folpack-on keresztül sodrófával ugyanakkorára tudjuk nyújtani a tölteléket, mint a tészta.
- a diós bejglit 3 helyen kell megszurkálni, a mákost 4 helyen (nem tudom, miért, de talán a töltelék nedvessége tér el)
Mákos töltelék (2 rúd bejglihez)
30 dkg darált mák
10dkg porcukor
2 evőkanál méz
10 dkg mazsola rumba áztatva
2 evőkanál meggylekvár
2 reszelt alma
1 citrom reszelt héja
késhegynyi fahéj
1 dl víz
aszalt meggy, kandírozott narancshéj (elhagyható, de nagyon finom)
A porcukrot feloldjuk a vízben, belereszeljük a citromhéjat és felforraljuk az elegyet. Leforrázzuk vele a mákot, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. A töltelék ne legyen nagyon nedves, éppen, hogy kenni tudjuk (ha túl nedves, kireped a bejgli). Akkor jó, ha gombócot tudunk belőle gyúrni -nem esik szét és nem folyik. Ha túl száraz, egy kis almát vagy lekvárt tegyünk bele. Mielőtt megtöltenénk a tésztát, teljesen ki kell hűlnie. (Ebből egy kicsi maradni fog, pozsonyi kiflibe szoktam tölteni vagy lefagyasztom )
Diós töltelék (2 rúd bejglihez)
30 dkg darált dió
10 dkg porcukor
2 evőkanál méz
fél narancs reszelt héja
1 evőkanál sárgabaracklekvár
10 dkg rumban áztatott mazsola
kis darab birsalmasajt felaprítva
1 dl víz
A vízben feloldjuk a porcukrot, hozzáadjuk a mézet és a reszelt narancshéjat. Felforraljuk és leforrázzuk vele a diót. Belekeverjük a többi ízesítőt és kihűtjük.