BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Ha karácsony, akkor bejgli...

2017. december 17. - hkatinka68

bejgli1.jpg

"Két mákos és egy diós" - adta ki a parancsot Papa és már rohantunk is a konyhába az újabb adagért a húgommal. Természetesen szeletről van szó, bár volt rá példa, hogy egy fél rúd mákosat is  elrágcsáltam (igen, a szó szoros értelmében) csak úgy... Mindent szeretek, ami mákos, ennek ellenére bejglit sokáig nem sütöttem, mert mindig kaptam az anyukámtól. 

Egészen addig, amíg nem jött a felkérés, hogy kéne pár rúd a adventi magyar vásárra. "Hát, a sütőm nem valami jó meg másnap hosszú útra megyünk"- volt kifogásom bőven. De aztán éreztem én, hogy ebből mégis csak bejglisütés lesz, úgyhogy nekiveselkedtem receptért a net-nek. És itt jött a baj. Abban biztos voltam, hogy a tésztához tojássárgája kell, és vajjal vagy zsírral kell összegyúrni, hogy omlós maradjon. Találtam élesztős és sütőporos receptet is, de volt, aki a kettőt keverte. Végül úgy döntöttem, hogy a Gerbeaud nem hibázik, úgyhogy az ő tésztájukat választottam, amit Fűszeres Eszternél találtam meg. Töltelék azonban itt nem volt, mert Eszter hússal töltötte, úgyhogy azt egy másik helyről gyűjtöttem be. Kamaszkorom ronggyá olvasott szakácskönyvében, a Művészek főzőkanállal című kiadványban megtalálható Drahota Andrea  "világhírű" tölteléke, amivel anyukám csinálja az otthoni bejglit. Gyönyörű lett, kívülről legalábbis, belülről nem tudom, mert a család rosszallása ellenére fogtam mind a 14 rudat , becsomagoltam és elküldtem a vásárba. 

Azóta itthon is van bejgli, és már tudom, hogy nemcsak szép, de finom is. Az évek során kicsit átdolgoztam a tölteléket, meg lassan megtanultam minden trükköt, úgyhogy biztosra megyek. Aki sok töltelékkel szereti, nyugodtan púpozza meg, legfeljebb egy kicsit felreped, de ezt melegen lehet még korrigálni, egyszerűen össze kell nyomni a tésztát. Meg úgyis az a lényeg, hogy finom legyen..

Mákot most már Brüsszelben is lehet kapni, a Delhaize-ben és a Carrefourban a liszteknél keressük, ott van a kenyérsütés kellékei között. ( "pavot" franciául). Darálni kávédarálóval a legegyszerűbb, ha nincs mákdarálónk. A dió aranyárban van, célszerű otthonról hozni, de szép diót vehetünk pl. az Abattoir-on.

Ha különleges töltelékeket is kipróbálnátok, akkor Chili és Vanília receptjeit ajánlom (a sütőtökös-csokis nálunk is nagy sikert aratott)  vagy Farkas Vilmos mandulagrillázsos-aszaltszilvás bejglijét. 

A tésztához (3 rúd bejglihez)

 

500 gramm liszt

50 gramm porcukor

5 gramm só

200 gramm vaj

1 tojás sárgája

120 gramm tej

12,5 gramm élesztő  vagy fél zacskó szárított élesztő

 

1 tojás a megkenéséhez

 

Az élesztőt feloldjuk a tejben, de nem futtatjuk fel. Összekeverjük a tojással és a cukorral. A lisztet elkeverjük a sóval és belemorzsoljuk a vajat. A tojásos-tejes keveréket összegyúrjuk a lisztes vajjal, majd három részre osztjuk. Szépen meggömbölyítjük, majd folpackkal letakarva betesszük a hűtőbe 30 percre. Utána téglalappá nyújtjuk, kb. olyan hosszú legyen, mint a tepsi, amiben sütni fogjuk. (vastagság 3mm). Ezután megkenjük a töltelékkel, de oldalt hagyjunk egy kb. 1,5 cm-es peremet. Itt egy kicsit visszahajtjuk a tésztát, hogy a töltelék nem folyjon ki. Ezután feltekerjük a bejglit és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket egymástól távol. A tetejét megkenjük tojássárgájával, hideg helyre tesszük. Amikor a tojássárgája megszáradt, bekenjük tojásfehérjével, majd meleg helyre (konyhába) visszük és megvárjuk, amíg ez is megszárad. Megszurkáljuk egy villa hegyével,180 fokos sütőben 25 percig sütjük.

Mire kell figyelni?

- a tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, ne olvadjon meg a vaj túlságosan.

- a tésztagombócokat mérjük le és ugyanennyi töltelékkel dolgozzunk.  Ha túl sok, felreped a bejgli.

- a töltelék teljesen hideg legyen

- a tölteléket úgy tudjuk egyenletesen rákenni, ha a tészta közepére halmozzuk és egy akkora folpack-kal leborítjuk, mint a tészta. A folpack-on keresztül sodrófával ugyanakkorára tudjuk nyújtani a tölteléket, mint a tészta.

- a diós bejglit 3 helyen kell megszurkálni, a mákost 4 helyen  (nem tudom, miért, de talán a töltelék nedvessége tér el)

 

Mákos töltelék (2 rúd bejglihez)

 

30 dkg darált mák

10dkg  porcukor

2 evőkanál méz

10 dkg mazsola rumba áztatva

2 evőkanál meggylekvár

2 reszelt alma

1 citrom reszelt héja

késhegynyi fahéj

1  dl víz

aszalt meggy, kandírozott narancshéj  (elhagyható, de nagyon finom)

 A porcukrot feloldjuk a vízben, belereszeljük a citromhéjat és felforraljuk az elegyet. Leforrázzuk vele a mákot, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. A töltelék ne legyen nagyon nedves, éppen, hogy kenni tudjuk (ha túl nedves, kireped a bejgli). Akkor jó, ha gombócot tudunk belőle gyúrni -nem esik szét és nem folyik. Ha túl száraz, egy kis almát vagy lekvárt tegyünk bele. Mielőtt megtöltenénk a tésztát, teljesen ki kell hűlnie. (Ebből egy kicsi maradni fog, pozsonyi kiflibe szoktam tölteni vagy lefagyasztom )

 

Diós töltelék (2 rúd bejglihez)

 

30 dkg darált dió

10 dkg porcukor

2 evőkanál méz

fél narancs reszelt héja

1 evőkanál sárgabaracklekvár

10 dkg rumban áztatott mazsola

kis darab birsalmasajt felaprítva

1 dl víz

 

A vízben feloldjuk a porcukrot, hozzáadjuk a mézet és a reszelt narancshéjat. Felforraljuk és leforrázzuk vele a diót. Belekeverjük a többi ízesítőt és kihűtjük. 

süti beállítások módosítása