Itt is tombol a nyár és ugyan ilyenkor nem szeretem begyújtani a sütőt, de most kivételt tettem. Nagyon szeretjük a spenótot minden formában, de ebben a fetás-sajtos töltelékben különösen. Réteslapot eddig otthonról hoztam vagy arab boltban vettem, de most már a Carrefour-ban is van.
Ma lepényt csináltam, ez az adag -ha főételnek esszük salátával - 2-3 embernek ideális. A tekercsek nagyon jó vendégvárók. És 10 perc alatt előkészíthető mindkettő, a lepény sütéséhez kicsit több idő kell, de 20-25 perc alatt kisül az is.
Hozzávalók:
40 dkg spenót
5 tojás
30 deka fetasajt
6 réteslap a tekercsekhez vagy 3 réteslap a lepényhez
olívaolaj a réteslapok megkenéséhez
diónyi vaj
5 dkg reszelt gouda vagy parmezán (akármilyen reszelt sajt jó)
bors
szerecsendió
180 fokra előmelegítjük a sütőt. A spenótot a vajon és kevés olívaolajon megpároljuk. (érdemes részletekben adagolni a spenótot a párolás során). A levét kinyomkodjuk és kicsit felaprítjuk. Megborsozzuk.
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk az összemorzsolt fetát és a reszelt sajtot. Reszelhetünk bele kevés szerecsendiót is.Végül belekeverjük a spenótot.
Ha tekercseket készítünk:
Egy nedves konyharuhán 3 réteslapot egymásra fektetünk, előtte megkenjük őket olívaolajjal, hogy jobban tapadjanak. 9 részre vágjuk (vagy négy részre, ha kicsi a réteslap) A tészta közepére halmozunk egy nagykanál tölteléket és feltekerjük. A másik 3 réteslappal hasonlóan járunk el.
Sütőpapírral kibélelt vagy egyszerűen kiolajozott tepsiben sütjük meg. Nagyon hamar elkészül, 5-10 perc alatt.
Ha lepény ennénk:
Egy pite (quiche) formát kibélelünk sütőpapírral. Belefektetünk egy réteslapot, alaposan beolajozzuk, majd befedjük egy másik réteslappal, amelyet 90 fokkal elforgatunk (így béleljük ki a formát teljesen). Ezt is beolajozzuk és jön a harmadik réteslap a tetejére, ismét 90 fokkal elfordítva. Beleöntjük a tölteléket és ráhajtogatjuk a tetejére a réteslapokat. Körülbelül 20 percig sütjük a 180 fokos sütőben, amíg aranysárga lesz a réteslap a tetején és a töltelék megszilárdul. Hidegen is finom