BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Hétvégi kisszínes - Mi köze a diónak a II. világháborúhoz?

2015. december 13. - m.papai

Ezen a hétvégén tartják Bastogne-ban a minden évben megrendezésre kerülő diófesztivált. Bastogne Belgium déli részén Luxembourg tartományban található és központi szerepet töltött be az 1944-45-ös ardenneki offenzívában. A diófesztivállal a város felszabadulására emlékeznek. De miért pont dió?

1945. december 22-én üzenet érkezett a Bastogne-ban állomásozó szövetséges csapatokhoz, amelyben a német seregek parancsnoka "szemtelen arroganciával" megadásra szólította fel őket. A szövetségeseket vezető Anthony McAuliffe tábornok keresetlen egyszerűséggel amolyan igazi amerikai módon reagált. A válasza egyetlen szó volt: "Nuts." Ami szó szerint diót jelent, átvitt értelemben pedig kb. annyit tesz, hogy őrültek, ha azt hiszik, hogy ez be fog következni.

Az esetről szóló haditudósítást meg lehet nézni a bastogne-i 101st Airborne múzeumban.

img_4224.JPG

A minden évben december közepe táján megrendezett diófesztiválon végigjárják a fontosabb háborús helyszíneket és megkoszorúzzák az említett tábornok szobrát, akinek egyszavas megnyilvánulása olyannyira ikonikussá vált, hogy Anthony "Nuts" McAuliffe néven vonult be a köztudatba. A fesztivál csúcspontja az a pillanat, amikor a bastogne-i városháza erkélyéről diót dobálnak a tömegbe.

Az esetleges sérülésekről nem szól a fáma.

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr478168652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása