BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Ej, haj, gyöngyvirág - avagy éljen május elseje!

2016. május 01. - hkatinka68

 

13120822_1081460928564013_651097830_o.jpg

Május elseje a munka ünnepe - gondoltam én hosszú évekig. Akkor pedig felvonulás és majális, virsli és sör. Májusfa, amit vidéken még most is kapnak a lányok. De a gyöngyvirágot nem ünnepeltük...

Évek óta figyelem, hogy május 1-én minden utcasarkon gyöngyvirágot árulnak Brüsszelben. Nem sokat, csak egy-két szálat tekernek celofánba, esetleg egy rózsát is tesznek mellé. Elég borsos áron adják, mégis nagyon sokan vesznek belőle. 

A gyöngyvirág az újjászületés és a tavasz szimbóluma, így nem véletlen, hogy ez a virág lett a szerencse jelképe is. 

Franciául "muguet"- ('mügé')-nek nevezik, ami a muscade (szerecsendió) szóból jön és erős illatára utal. (a muguet-t a Google rigónak vagy szájpenésznek fordítja....no comment) 

A görögök szerint Apollón gyöngyvirágból teremtett pázsitot a Parnasszuszra, hogy a kilenc múzsa lábát ne sértse fel semmi. A kelták május elsején ünnepelték a Beltane-t, ami a virágba borulás és a szerelem ünnepe. Szerintük a gyöngyvirág szerencsét hozó növény volt, olyan, mint nálunk a négylevelű lóhere.

1561-ben IX. Károly francia király hivatalosan is a gyöngyvirág ünnepévé tette május elsejét amely napon a hagyomány szerint az ajándékba adott gyöngyvirág szerencsét hoz. 

Az év egyik legkülönlegesebb bálja volt a gyöngyvirág-bál. Ez az egyetlen bál, ahol a fiatalok szülei nem vehettek részt. A lányok fehér ruhába öltöztek, a fiúk pedig gyöngyvirágot tűztek a gomblyukukba.A tradíció most is él, de a szabályokat már nem veszik ennyire komolyan. 

2015-ben Franciaországban 50 millió szál gyöngyvirágot termesztettek, elsősorban Nantes környékén és csak tavaly május elsején 25,5 millió euro értékben vásároltak gyöngyvirágot. Figyelembe véve az 1,50 euro árat, amibe egy szál gyöngyvirág kerül, igazán jó üzletről van szó. A belga számokat nem ismerem, de láthatóan itt is komolyan veszik az ünnepet. Ahogy Svájcban, Luxemburgban és Andorrában is.

Ha nem csak egy szálat nézegetnénk, hanem  egy egész gyöngyvirágos-tölgyest, a szép időre való tekintettel érdemes beiktatni egy bicikli vagy egy gyalogtúrát a Duboislaan-on ( a Bois de la Cambre -ból vezet az út az erdőn keresztül a Ring-ig). 

Olajbogyós és aszaltparadicsomos gyökérkenyér avagy pain paillasse

5 perc munkával meg némi várakozással..

gyoker.jpg

 

Szeretek kenyeret sütni,  elsősorban az illata miatt, meg azért,mert tudom, mit teszek bele. Szoktunk persze a boltban is venni, elsősorban baguette-t, amiben persze a pékségek a legjobbak, mert a szupermarketekben sokszor az előregyártott kenyereket sütik ki. 

Van kenyérsütőgépem, amit leginkább dagasztásra használok, de a következő kenyérhez nem kell, mert dagasztás nélkül készül. Kb. 5 perc kézi munka van vele és elronthatatlan Hátránya, hogy a bekeveréstől sütésig 8 órát kell pihennie, formázás után még 1 órát kel plusz kb. 30 perc sütés. Hétköznap reggel célszerű bekeverni, este sütni, hétvégén meg este és reggel betenni a sütőbe. Nagyon finom, különleges, ropogós héjú rusztikus kenyér.  Én általában Carrefour-os sima lisztet használok hozzá, (otthon pedig a Nagymama kenyérlisztjét) úgyhogy tokkal-vonóval, élesztővel, sóval kb. 50 cent-re jön ki az anyagköltség, plusz az áram, amit a sütéshez használok. Néha teljes kiőrlésű búzalisztet is teszek bele, ilyenkor 100 g teljes kiőrlésű lisztet keverek 400 gramm sima liszttel, és 420 ml vizet adok hozzá. Tönkölybúzalisztből (l'épautre-Carrefour, Delhaize- a liszteknél található) is meg lehet sütni. Aki igazán jó minőségű kenyérlisztet akar venni, az szombaton az Abattoir-on keresse a tejesembert a sor végén. Van teljes kiőrlésű és sima lisztje is. (5 kg-os kiszerelés 5 euroért). Mellesleg szert lehet tenni nála házi tejre,(2 liter 2 euro) kecsketejre, tejszínre és egyéb finomságokra.

Otthon az egyik nagy szupermarketben szoktam gyökérkenyeret venni, onnan jött az ötlet, hogy keverjünk valamit a tésztába. Ez lehet olajbogyó, szárított paradicsom, olajos magvak. Ennek megfelelően lehet variálni, hogy mit adunk a kenyérhez: krémeket, sajtokat, pástétomokat. Kiváló alapanyag bruschettához, ilyenkor hagyjuk egy napig szikkadni, aztán pirítsuk meg. Ezután érett paradicsomot vágjunk apróra, locsoljuk meg olívaolajjal, majd halmozzuk a fokhagymával finoman bedörzsölt pirított kenyérre. 

A vizet óvatosan adagoljuk, mert az egyetlen nagy hiba. ami megnehezítheti a munkát, ha túl lágy lesz a tészta. Kezdjünk egy kicsit kevesebb vízzel és ha a liszt már teljesen "nedves", ne is tegyük hozzá a maradék vizet.

Az olajbogyót és az aszalt paradicsomot a Lidl-ben veszem, előbbiből a fokhagymás és a töltött, paprikás változat is jó.

 

Hozzávalók:

 

50 dkg liszt

12 gramm só

3 gramm porélesztő

4 dl víz 

5 dkg zöld olajbogyó (kimagozva, apróra vágva) vagy 5 dkg aszalt paradicsom

 

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt és a sót. Hozzáadjuk a langyos vizet, majd egy fakanállal összeforgatjuk a lisztes keverékkel. Az a lényeg, hogy teljesen összekeveredjenek- nem lesz sima tészta és az állaga a nokedlire hasonlít. Lefedjük folpackkal vagy az edény tetejével (fontos, különben megszárad a teteje).  8-10 órát hagyjuk állni. (nyáron a melegben 6 óra is elég).

Ezután nagyon erősen meglisztezzük a gyúródeszkát vagy a helyet, ahol hajtogatni akarjuk. (Egy-két marok liszt biztos kell, mert különben odaragad) A tésztát a lisztezett felületre borítjuk és erősen lisztes kézzel szétnyomogatjuk téglalap formájúra. (nem kell nagyon nagyra). Két kenyérhez 30-40 cm szélesre húzom szét és középen elvágom.

A tésztalapokat megszórjuk olajbogyóval vagy apróra vágott aszalt paradicsommal. A két végét borítékszerűen behajtjuk, bejgliszerűen feltekerjük, majd az egész hengert megtekerjük. ( még behajtani sem muszáj, elég feltekerni, és megcsavarni). Nem kell megijedni, furcsa állagú, lágy a tészta, az sem baj, ha csúnya lesz.

 

gyoker_3.JPG

Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 40 percig konyharuhával lefedve pihentetjük. Ekkor begyújtjuk a sütőt és 220 fokra melegítjük. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. Ha elértük a megfelelő hőmérsékletet, betoljuk a kenyereket a sütőbe és  2 dl forró vizet öntünk egy kis lábosba vagy egy fémedénybe (konzervdoboz stb.) amit szintén beteszünk a sütő aljába. (párásítani kell).  Ha van jegünk otthon, egy marék jégkockát dobjunk a sütő aljába.Sütőtől illetve a kenyerek méretétől függően 40-50 percig sülnek.

 

gyoker_2.JPG

 

 

 

süti beállítások módosítása