BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Ej, haj, gyöngyvirág - avagy éljen május elseje!

2016. május 01. - hkatinka68

 

13120822_1081460928564013_651097830_o.jpg

Május elseje a munka ünnepe - gondoltam én hosszú évekig. Akkor pedig felvonulás és majális, virsli és sör. Májusfa, amit vidéken még most is kapnak a lányok. De a gyöngyvirágot nem ünnepeltük...

Évek óta figyelem, hogy május 1-én minden utcasarkon gyöngyvirágot árulnak Brüsszelben. Nem sokat, csak egy-két szálat tekernek celofánba, esetleg egy rózsát is tesznek mellé. Elég borsos áron adják, mégis nagyon sokan vesznek belőle. 

A gyöngyvirág az újjászületés és a tavasz szimbóluma, így nem véletlen, hogy ez a virág lett a szerencse jelképe is. 

Franciául "muguet"- ('mügé')-nek nevezik, ami a muscade (szerecsendió) szóból jön és erős illatára utal. (a muguet-t a Google rigónak vagy szájpenésznek fordítja....no comment) 

A görögök szerint Apollón gyöngyvirágból teremtett pázsitot a Parnasszuszra, hogy a kilenc múzsa lábát ne sértse fel semmi. A kelták május elsején ünnepelték a Beltane-t, ami a virágba borulás és a szerelem ünnepe. Szerintük a gyöngyvirág szerencsét hozó növény volt, olyan, mint nálunk a négylevelű lóhere.

1561-ben IX. Károly francia király hivatalosan is a gyöngyvirág ünnepévé tette május elsejét amely napon a hagyomány szerint az ajándékba adott gyöngyvirág szerencsét hoz. 

Az év egyik legkülönlegesebb bálja volt a gyöngyvirág-bál. Ez az egyetlen bál, ahol a fiatalok szülei nem vehettek részt. A lányok fehér ruhába öltöztek, a fiúk pedig gyöngyvirágot tűztek a gomblyukukba.A tradíció most is él, de a szabályokat már nem veszik ennyire komolyan. 

2015-ben Franciaországban 50 millió szál gyöngyvirágot termesztettek, elsősorban Nantes környékén és csak tavaly május elsején 25,5 millió euro értékben vásároltak gyöngyvirágot. Figyelembe véve az 1,50 euro árat, amibe egy szál gyöngyvirág kerül, igazán jó üzletről van szó. A belga számokat nem ismerem, de láthatóan itt is komolyan veszik az ünnepet. Ahogy Svájcban, Luxemburgban és Andorrában is.

Ha nem csak egy szálat nézegetnénk, hanem  egy egész gyöngyvirágos-tölgyest, a szép időre való tekintettel érdemes beiktatni egy bicikli vagy egy gyalogtúrát a Duboislaan-on ( a Bois de la Cambre -ból vezet az út az erdőn keresztül a Ring-ig). 

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr828676968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása