BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Napi kisszínes - "Foie gras" helyett "faux gras", avagy soha többé libamáj...

2020. február 07. - hkatinka68

 

 Ha már lúd, legyen kövér... még egy kis "libámázs", azaz libamáj a tegnapi után. 

A foie gras, vagyis a hízott libamáj (illetve kacsamáj, mert az is ezen a néven fut) nagy népszerűségnek örvend Belgiumban, különösen karácsonykor, de a téli időszakban máskor is szívesen fogyasztják. A gond az, hogy eddig különösebben nem izgatta őket, hogy az az igazi, omlós finom libamáj hogyan jön létre. Már csak azért sem, mert ez a csúnya folyamat nem itt zajlott, hanem abban az országban, ahonnan a foie gras-t nagy részét importálják... vagyis zömében nálunk, Magyarországon. Évi 1800 tonna libamájat exportálunk és bár Európa legtöbb országában betiltották a libák tömését, a franciák és mi 15 év haladékot kaptunk a nagyüzemi libatömés beszüntetését illetően. 

 Idén minden eddiginél nagyobb kampány folyt Belgiumban a "foie gras" ellen. Állatvédő cikkek, riportok jelentek meg a médiában, de az igazi kegyelemdöfést a fenti video adta meg.

A klipet a Gaia cég készíttette, aki hogy-hogynem az állatvédelmen kívül azért mással is foglalkozik. Például piacra dobta a  "faux gras"-t (ejtsd: 'Fó grá' ), ami kiejtésben csak egy betűben különbözik a foie gras-tól (ejtsd: 'foá grá"). "Hamis" máj - "zsíros" máj helyett. 

faux_gras.jpg

És hogy mi van benne? Kókuszolaj, burgonyakeményítő, élesztő, napraforgómag- - paradicsompürével, pezsgővel,  szarvasgombával ízesítve. Került bele koriander, szegfűszeg és fahéj is.

felirat.jpg

 Bevallom, nem kóstoltam meg. Bár a háború  környékén sokan csináltak élesztőpástétomot, ami nagyon hasonlított a májpástétomra, nem vitt rá a lélek, hogy kipróbáljam  a "hamismájast" (az ára is borsos).

2013-ban a egyébként az akkori  kampány és a "faux gras" is nagy vitát váltott ki: a Le Soir bloggere egyenesen "degueulasse"-nak, azaz undorítónak nevezte. Belgiumban kéthetes etikai kurzuson vesznek részt az állatgondozók, amelynek a liba-kacsa tömés is része,  Elvileg a libákat fájdalommentesen tömik ( ha lehet ilyenről egyáltalán beszélni), de Belgium vállalta, hogy 2023-ig beszünteti ezt a tevékenységet.  .  Onnantól nem lesz sem nagyipari, sem kisipari belga hízott libamáj és megvédik a  belga libák jogait.  (akiket nem nagyon látni itt  - libacombot lehetetlen szerezni). Felvetődött viszont,  hogy mekkora a hízott máj ökológiai lábnyoma , ha  1400 km-t utaztatják, hogy végül mégiscsak lakmározhassanak belőle a belgák.  (ha már önmagában az állatkínzás nem lenne elég baj) Ráadásul az első "faux gras", amely helyben kiváltotta volna a diszkriminált terméket, -azonkívül, hogy bloggerünk nem találta finomnak-  pálmaolajat  tartalmazott, amelyről már akkor is tudták, hogy egészségügyi kockázata és környezetvédelmi vonzata van 

2019-ben megoldódni látszott a kérdés: egy francia tudóscsoport rájött, hogy mesterségesen bevitt baktériumokkal is meg lehet növelni a libák máját, a séfek szerint még finomabb is, mint a tömött állatoké. Az állatvédők szerint viszont az állat nem önként nyeli le a mikrobákat tartalmazó táplálékot.... vagyis mégis csak a kínzás egyik kifinomultabb formájával van dolgunk. Úgyhogy  lehet, hogy lassan hozzá kell szoknunk, hogy  a libamáj úri és illegális huncutság lesz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr1715463232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.02.10. 06:06:25

Írok kommentet, aztán vagy megjelenik, vagy nem. Kacsa/liba tömés. 14 éves koromig falun éltem, anyu tömte a kacsákat. Nem láttam horrort, sorba álltak az “etetéshez”, és nyelték a beáztatott kukoricát (nem karcolja a nyelőcsövüket), “mint kacsa a nokedlit”. Utána elégedetten távoztak, nem volt tiltakozás, vergődés. Persze nem tudták, hogy ennek vágás lesz a vége. Most is levágják a pecsenye kacsát is. Az állatvédők egy kissé szűk látókörűek. Ha már ennyire érzékenyek, akkor azért kéne küzdeniük, hogy egy állatot se vágjanak le, éljen mindegyik a végelgyengülésig, és az elpusztulásukig gondosan ápoljuk őket. (ja, hogy a gondos ápolás egy csomó embernek sem jut, az nem számít). A másik, ne húzzák ki a földből a sárgarépát, míg fel nem magzott, és el nem szórta az utódait. De akkor is hagyjuk a természetes halálig, azaz, míg elrohad. És ezt minden növényre. És aki nem képes tudomásul venni, hogy abból élünk, hogy megesszük a környezetünket, annak ajánlom, hogy egye azt, ami az állatokon, növényeken kívül létezik, mint táplálék. Biztosan van, pl. a fény.

wektor77 2020.02.16. 14:56:18

Nem nagyon jott at ennek a mondanivaloja de sebaj.Tegyuk fel,ha egy krokodil leharapja a labad es csodalatos modon eletben maradsz es meg van interneted is ..meg is mit posztolnal?Gondolom valami hasonlot..
Szegeny kroki hat o csak egy osztonyleny,teny,hogy mar csak egy labam van de vedjuk az allatokat.
Kivancsi lennek ha esetleg majd egyszer ugy alakul..akkor a poszt-tolo meg enne-e a libamajat,vagy csak szimplan lelegelne a fuvet a jatszoteren? :)
süti beállítások módosítása