Ha már lúd, legyen kövér... még egy kis "libámázs", azaz libamáj a tegnapi után.
A foie gras, vagyis a hízott libamáj (illetve kacsamáj, mert az is ezen a néven fut) nagy népszerűségnek örvend Belgiumban, különösen karácsonykor, de a téli időszakban máskor is szívesen fogyasztják. A gond az, hogy eddig különösebben nem izgatta őket, hogy az az igazi, omlós finom libamáj hogyan jön létre. Már csak azért sem, mert ez a csúnya folyamat nem itt zajlott, hanem abban az országban, ahonnan a foie gras-t nagy részét importálják... vagyis zömében nálunk, Magyarországon. Évi 1800 tonna libamájat exportálunk és bár Európa legtöbb országában betiltották a libák tömését, a franciák és mi 15 év haladékot kaptunk a nagyüzemi libatömés beszüntetését illetően.
Idén minden eddiginél nagyobb kampány folyt Belgiumban a "foie gras" ellen. Állatvédő cikkek, riportok jelentek meg a médiában, de az igazi kegyelemdöfést a fenti video adta meg.
A klipet a Gaia cég készíttette, aki hogy-hogynem az állatvédelmen kívül azért mással is foglalkozik. Például piacra dobta a "faux gras"-t (ejtsd: 'Fó grá' ), ami kiejtésben csak egy betűben különbözik a foie gras-tól (ejtsd: 'foá grá"). "Hamis" máj - "zsíros" máj helyett.
És hogy mi van benne? Kókuszolaj, burgonyakeményítő, élesztő, napraforgómag- - paradicsompürével, pezsgővel, szarvasgombával ízesítve. Került bele koriander, szegfűszeg és fahéj is.
Bevallom, nem kóstoltam meg. Bár a háború környékén sokan csináltak élesztőpástétomot, ami nagyon hasonlított a májpástétomra, nem vitt rá a lélek, hogy kipróbáljam a "hamismájast" (az ára is borsos).
2013-ban a egyébként az akkori kampány és a "faux gras" is nagy vitát váltott ki: a Le Soir bloggere egyenesen "degueulasse"-nak, azaz undorítónak nevezte. Belgiumban kéthetes etikai kurzuson vesznek részt az állatgondozók, amelynek a liba-kacsa tömés is része, Elvileg a libákat fájdalommentesen tömik ( ha lehet ilyenről egyáltalán beszélni), de Belgium vállalta, hogy 2023-ig beszünteti ezt a tevékenységet. . Onnantól nem lesz sem nagyipari, sem kisipari belga hízott libamáj és megvédik a belga libák jogait. (akiket nem nagyon látni itt - libacombot lehetetlen szerezni). Felvetődött viszont, hogy mekkora a hízott máj ökológiai lábnyoma , ha 1400 km-t utaztatják, hogy végül mégiscsak lakmározhassanak belőle a belgák. (ha már önmagában az állatkínzás nem lenne elég baj) Ráadásul az első "faux gras", amely helyben kiváltotta volna a diszkriminált terméket, -azonkívül, hogy bloggerünk nem találta finomnak- pálmaolajat tartalmazott, amelyről már akkor is tudták, hogy egészségügyi kockázata és környezetvédelmi vonzata van
2019-ben megoldódni látszott a kérdés: egy francia tudóscsoport rájött, hogy mesterségesen bevitt baktériumokkal is meg lehet növelni a libák máját, a séfek szerint még finomabb is, mint a tömött állatoké. Az állatvédők szerint viszont az állat nem önként nyeli le a mikrobákat tartalmazó táplálékot.... vagyis mégis csak a kínzás egyik kifinomultabb formájával van dolgunk. Úgyhogy lehet, hogy lassan hozzá kell szoknunk, hogy a libamáj úri és illegális huncutság lesz.