
Kisgyerekkoromban minden karácsonyt Körmenden, egy Vas megyei kisvárosban töltöttem. Mindig nagy izgalom kísérte, hogy le tudunk-e menni, mert a hó miatt nem volt egyszerű átkelni a Bakonyon, de azért csak megérkeztünk, sokszor már napokkal Szenteste előtt. Gyurka nagybátyám kitalálta nekem Zsuzsi angyalt, aki rendszeresen berepült hozzánk és minden reggel hozott valamit a kis házba, amit PEBE-ből, az NDK Lego-utánzatból építettem neki. Golyórágót, Melba-csokit- ez volt az én adventi naptárom, mert annak még akkor hírét sem hallottuk. A fát a Jézuska hozta, mi meg a kisszobában várakoztunk, kint nagy pelyhekben hullott a hó. (tényleg hullott és olyan jó "kéményszag" volt, amiért most is megőrülök). A fát, mint később kiderült Nagyi, a dédmamám és Mami, a nagymamám díszítették. Létráról, amitől a többiek szívbajt kaptak, mert a madárcsontú Nagyi akkor már erősen 80 felé közeledett. 2 méteres fa volt, nekem égigérőnek tűnt, habcsókkal, papírangyalkákkal és különleges díszekkel, amit Mami Don-kanyarnál eltűnt bátyja hajtogatott gyerekkorában. Konzumszaloncukorral, amiből a rózsaszín volt a legkelendőbb, aztán a barna, sárga, végül a fehér, de mindenki a régi karácsonyokat emlegette, amikor Mami maga főzte a citromos és a rumos-diós szaloncukrot. A fán valódi fehér viaszgyertyák voltak, izzónak még híre-hamva nem volt. A fa alatt a Mennyből az angyalt énekeltük. A menü: töltött karaj, kaszinótojás, franciasaláta, rántott ponty,bejgli és rengeteg sütemény.
Amikor a régi jó autónkat felváltotta egy Trabant Combi, ami rendkívül megbízhatatlannak bizonyult, otthon maradtunk Budapesten. Családunk 200 km-en belül nem lévén, nyugodt, békés karácsonyokat töltöttünk négyesben. A fa nem volt már óriási. de feltettük a kisasztalra, elérte a plafont így is. Együtt díszítettük, minden évben vettünk rá valamilyen kis figurát, aminek megörültünk a következő karácsonyokon: gólyát, bohócot...Csúcsdíszért menetrendszerűen az utolsó pillanatban rohant el valaki, mert mindig elfelejtettük, hogy tavaly eltörött. A szaloncukor maradt konzum, de az ezüst sztaniol helyett, rózsaszín-kék papírt kapott és így már nem ízlett senkinek. Később vettünk zseléset, aztán jött a marcipános is. Karácsony napján bakelitről szólt a Bojtorján Karácsonyi albuma, és este erről szólalt meg a Csendes éj is. A fán változatlanul gyertyák világítottak.A menü: halászlé (apám Bajáról származik, enélkül elképzelhetetlen lenne az ünnep, receptje itt), hidegtálak, kaszinótojás, franciasaláta, gesztenyés alagút, diótorta, bejgli,aprósütemények.

Aztán furcsa karácsonyok jöttek, egész estés vándorlással. Ketten, aztán hárman, aztán négyen. Aztán megint hárman... A gyerekek csoki adventi naptárat kaptak december 1-én, de a csoki mindig beesett az aljára,úgyhogy az aktuális ablakban nem volt semmi. Így aztán hamar elillant a varázs és december közepére nem maradt semmi. Éjszaka díszítettem a fát, aztán az 5 órai lefekvés után arra ébredtem, hogy "Anyaaaa, itt járt a Jézuska!" . Először rusztikus fában gondolkoztam, fadíszek, mézeskalács, piros alma.... na persze.. Jött a gólya, a bohóc és a többiek, és ugyanúgy örültek nekik, mint én annak idején. A szaloncukor zselés és vajkaramellás lett, aztán jött a gumicukros is. A zene magnóról szólt, a kedvencük a Kis karácsony, nagy karácsony, de a Bojtorjánt ők is szívesen hallgatták. A gyertyákon persze kitört a veszekedés, melyiket ki fújja el. A menü: Halászlé, hidegtálak, franciasaláta, kaszinótojás, dobostorta, mézeskrémes és kővé keményedett mézeskalács.
Az utóbbi években aztán megint nagy változás következett. Négyen lettünk megint, aztán öten. És Brüsszel.Külföldre költözött a karácsony.. Havat évek óta nem láttunk, csak egyszer esett, de akkor olyan alaposan, hogy szánkón húztuk haza a fát. Adventi koszorú, adventi naptár a falon: 24 rénszarvas kis zsebbel -jó dolga van a Kicsinek. A fa hatalmas, idén kék-ezüst lesz, de ott vannak persze a figurák: a bagoly, a kövérmadár és a többiek.A szaloncukor Budapestről érkezik, narancsos-marcipános, de van persze zselés és vajkaramellás is. (jövőre ki akarom próbálni Mami szaloncukorreceptjét). Lesz rajta puha mézeskalács és csináltam habcsókot is (ronda lett, de azért felteszem). Gyertya helyett fehér égőink vannak, nem merek kockáztatni... A zene mp4-ről szól, de énekelünk is. Egyre többet. A menü: füstölt lazac, foie gras (libamáj)- belgásodunk kicsit, hidegtálak, aprósütemények, bejgli, töltött káposzta. És kaszinótojás és franciasaláta....
A franciasalátának, ami mindenhol salade russe, avagy orosz saláta néven fut, szerintem két titka van: be kell tartani az arányokat és nagyon apróra, borsó nagyságúra kell vágni a zöldségeket. A kaszinótojásnál kóstolgatni kell és az állagát kell jól belőni, nem lehet elrontani. A tetejére a család szerint KELL a Piros Arany. Pont.
Hozzávalók 4 személyre
40 dkg burgonya
25 dkg sárgarépa
25 dkg zöldborsó
20 dkg alma (ez kb. 2 alma, én Jonagoldot szoktam használni hozzá)
20 dkg ecetes uborka (Belgiumban aigre-douce, édes-savanyú uborkát keressünk)
3 dl majonéz
2 dl tejföl (lehet több is, ha hígabban szeretjük)
10 -15 csepp Worchestershire szósz (elmaradhat)
A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk,utána kis kockákra vágjuk. A répát megtisztítjuk, nagyobb hasábokra vágjuk és forró, sós vízbe dobjuk, roppanósra főzzük, majd borsónyi kockákra vágjuk. A zöldborsót sós, forró vízben főzzük, ügyeljünk rá, hogy ne főjön szét. Az almát meghámozzuk, kivágjuk a csutkáját és ezt is apróra vágjuk (citromlével meglocsolhatjuk, akkor világos marad). Az uborkát lecsepegtetjük és ezt is felaprítjuk. A majonézt összekeverjük a tejföllel, néhány csepp Worchestershire szósszal ízesítjük. Belekeverjük a zöldségeket és rövid ideig pihentetjük a hűtőben.
Kaszinótojás (10db)
5 tojás
só
1 kávéskanál mustár
majonéz
bors
Worhestershire szósz (opcionális)
A tojásokat vegyük ki a hűtőből 1 órával hamarabb, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. Lobogó sós vízben 10 percig kell főzni őket, egy perccel sem tovább, mert gumis lesz a fehérje. Azonnal tegyük hideg vízbe (én egy lábosba teszem és folyamatosan csorgatom rá a hideg vizet). Amikor lehűlt, meghámozom, kettévágom.
A tojások sárgáját szitán átpasszírozom (villával is össze lehet törni, de akkor darabosabb marad). egy kiskanál mustárral és annyi majonézzel keverem össze, hogy krémszerű legyen. Sózom, borsozom. Habzsákkal vagy kanállal púposan visszatöltöm a tojásokba. Petrezselyemlevéllel, újhagymával vagy piros színű paprikával díszítem. (vagy Piros Arany...)