Milyen a belga karácsony? Más. Nagyon más. Kezdjük a legfontosabbal: karácsonyfa és ajándékok. Ezeket nem a Jézuska hozza, hanem december 6-án Santa-Claus, vagyis a Mikulás. A legtöbb belga család tehát december elején megveszi a fát, 6-án feldíszíti, a gyerekek pedig a mi Szentesténkre már rég kiörömködték magukat az ajándékokkal. Tavaly a szomszédunk december 24-én dobta ki a fáját, amikor mi éppen felállítottuk a mienket. De sokan Vízkeresztig nem szedik le, és karácsonykor is kerül a fa alá ajándék: a nőknek ékszer, parfüm, a férfiaknak valamilyen luxuscikk, a gyerekeknek apróbb játékok. Nagy divat gourmet-ajándékcsomagot ajándékozni: különleges pástétomokat, lekvárokat, italokat:
Többféle fenyő kapható- az Ardennekből jönnek- és ami érdekes, hogy még az árusnál egy jókora szöggel két deszkát ütnek a fa aljába, a karácsonyfatalpat ugyanis nem ismerik (kivéve az Ikeás karácsonyfa vásárlók). Így aztán a faragással kapcsolatos idegeskedés kizárva, helyette maximum a szálkák miatt mérgelődik az ember, amik a talpból a kezébe a fúródnak. Mindig nagy sikert arat a fánk, ami piros és fehér színekben pompázik és hála a néhány évvel ezelőtt az Ikeában begyűjtött zöld díszeknek, igazi "magyar" karácsonyfa. Persze, gyanítom, hogy nem a gömböknek, hanem a töménytelen szaloncukornak, mézeskalácsnak és habcsóknak örülnek meg (utóbbi kettő természetesen házi készítésű), amit a fára aggatunk. Ezek ugyanis itt szintén nem ismeretesek.
December 24-én ( Réveillon) a családok, barátok vendéglőbe mennek, a vidám eszem-iszom után néha még tűzijátékot is lövöldöznek. Nem csöndes, meghitt a Szenteste, mint nálunk, hanem zajos, nevetős. 25-én tovább járják a barátokat, 26-a pedig egész egyszerűen nem ünnep.
És hogy mit esznek? Előételnek osztrigát, mindenféle mártással, de az igazi ínyencek csak simán citromot csepegtetnek rá. Amikor először vettünk, egy órát szerencsétlenkedtünk a "teknő" kinyitásával, bevetettünk csavarhúzótól kezdve mindent a szerszámos dobozból. Sokfélét lehet kapni a szupermarketekben is, némelyik nem is drága, de például az exkluziv bretagne-i osztrigához mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.
Az akváriumokban hatalmas homárok úszkálnak, az ollójukat összekötik és élve kell őket forró vízbe hajítani.Ennek is nagy keletje van, pedig igen drága és nem túl szapora....
Ugyancsak tipikus karácsonyi előétel a füstölt lazac, ebből aztán a skóttól a norvégig, a gravadlax-tól a mézes-mustárosig 20-féle is sorakozik a polcokon. Barna kenyérrel szokás fogyasztani és a citrom sem maradhat el mellőle.
Nagyon szeretik a foie gras-t, ('foá grá'),ami liba- vagy kacsamáj - szó szerinti fordításban "zsíros máj". Az állatvédők persze hangosan tiltakoznak, de semmi baj, a máj keletről, egész pontosan tőlünk, Magyarországról jön. Hozzá édeskés kicsi kenyérkéket adnak, az ún. kanapét, ez lehet natúr vagy pl. aszalt fügés ízesítésű.
Kísérőnek pedig hagymalekvárt, cikória-lekvárt vagy bordói zselét kínálnak.
Főételnek pulyka vagy kacsa a legkedveltebb fogás, esetleg valamilyen vadhús.
Desszertnek pedig a franciák tradicionális desszertjét a bûche de Noel-t, azaz a karácsonyi fatörzset sütik, vagy sokkal inkább veszik... Hagyományosan csokoládékrémmel készül, de van a málnás-fehércsokoládéstól kezdve a pezsgőkrémesig mindenféle., sőt fagyasztva, parfé-nak álcázva is kapható. A legfinomabb, amit a patisserie-ben árulnak, a szupermarketekben kapható általában egyen "vajízű" és sokszor december eleje óta áll a polcokon (a szavatossága 3 hét....)
Szintén tradicionális ünnepi nassolnivaló a cukrozott gesztenye, ezt ajándékba is adják és nagyon kedvelt a dobozos panettone is.
Ha valaki nemcsak karácsonykor szeretné enni a fent említett ínyencségeket, térjen be karácsony után valamelyik Carrefour-ba (helyi szupermarketek) és szinte mindegyiket féláron hazaviheti. (tavaly így volt, remélem most is így lesz....) Miután például a foie gras szavatossági ideje majdnem 12 hónap, az ajánlat minimum megfontolandó.