BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Sziget 2016. Manu Chao, avagy tanuljunk nyelveket!

2016. augusztus 12. - hkatinka68

manu-chao_001373_mainpicture_1.jpg

Ma a Szigeten ad koncertet Manu Chao, akire egészen pontosan 13 éve várok. Valahogy mindig elkerültem, hol éppen külföldön voltam, hol éppen itthon. Lemaradtam az első Pecsás koncertjéről, ami előtt állítólag Bp-re telefonált és megkérdezte, mennyi a magyar átlagbér és mennyiért adják a jegyeket a koncertjére. Amikor megkapta a  információkat, kérte, hogy a jegyek árát csökkentsék a felére.  Legutóbb olyan közel "jött", hogy mindössze 10 percet kellett volna sétálnom a forest-i apátságba, de éppen előző nap kellett elindulnunk haza. Manu Chao évek óta úton van, folyamatosan koncertezik, főleg Dél-Amerikában.

Azontúl, hogy nagyon szeretem a zenéjét, nem mellékes, hogy franciául is énekel, nem mellesleg spanyolul, angolul, arabul, portugálul és volof (niger-kongói) nyelven). 

Manu Chao anyanyelve a spanyol, szülei Franco diktatúrája elől menekültek Franciaországba. Ő már Párizsban született és nevelkedett, ezért franciául is anyanyelvi szinten beszél. Első ismertebb zenekarával a Mano Negrával, amelyet testvérével, Antoine-nal és unokatestvérével együtt alapítottak, robbant be a francia alternatív zenei életbe. Itthon leginkább a Mala Vida ismert ebből a korszakból, spanyolul:

Ezután szóló karrierbe kezdett és a világsikert az angolul és franciául énekelt Bongo-bong hozta meg neki. Első és egyben legsikeresebb szólóalbumát, a Clandestino-t egy lakókocsiból átalakított házistúdióban vette fel:

Itt be is rekeszteném az életmű felsorolását, hanem inkább jöjjön egy-két kuriózum.Franciául tanulóknak mindenképpen javaslom a 2004-ben megjelent Syberie, m'était contée album beszerzését, amihez egy könyvet is mellékeltek, ezen csak franciául énekel,különböző stílusú dalokat.  Én  például soha nem fogom eltéveszteni , hogy a helyes szerkezet "j'ai besoin DE", (avagy szükségem van valamire)

Az album első számához készült egy vieoklip, amit egy francia iskolás rajzolt, interaktív nyelvtanulásnak nem rossz. Ez volt az a szám, amivel mindig fel lehetett vidítani az akkor kétéves fiamat.

 Jöjjön egy újabb nyelv, arabul a Denia, különleges feldolgozás, egy algériai énekes is közreműködik a dalban:

 

Portugálul énekli a Minha Galerá-t, ha rákkatintunk manuchao.net-re, ennek a számnak egy másik feldolgozása szólal meg.

2004-ben közös albumot ad ki Amadou-val és Mariam-mal, akiket egyébként szintén érdemes hallgatni franciául tanulóknak. A házaspár igazi kuriózum, azontúl, hogy iszonyatosan jó koncerteket adnak közel a hatvanhoz, mindketten vakok. Ebben a számban Amadou-ék mali nyelven énekelnek.

 Végül jöjjön két kedvencem: Manu Chao és Diego Maradona  a La Vida tombolá-ban:

  És némi magyar koprodukció Mazsival és a Mendelssohn kamarazenekarral a Clandestino-ban. (az előző posztban a Magashegyi Undergroundot már mutattam )

 

Sziget 2016. 1. Sárkány, Pók és egyéb "kreatívságok"

sarkany2.jpg
"Ha fizetnének, sem mennék oda" . Én is ezt mondtam pár évvel ezelőtt a Szigetről látva a port meg a sátrakat és ne szépítsük: koromat tekintve régen kinőttem a Sziget elsőszámú célcsoportjából. De van két gyerekem, akik nem, úgyhogy az első "szigetes" évemet fuvarozással töltöttem: költöztettem a sátrakat meg az egyéb hallatlanul fontos dolgokat. Aztán 2 éve már én is kint voltam, idén meg kifejezetten vártam. Dolgoztunk mindhárman,önkéntesként, ők a francia kempingben én meg kísérő tanárként (legalább egy hétig végre én is azt csinálom, amit legjobban szeretek...utólag is köszönet a Vajdásoknak az együttműködésért).
A két gyerek, illetve két éve  már csak az egyik, mindig elégedetten nyugtázza a fellépők névsorát, én meg kevéssé elragadtatva állapítom meg, hogy a magyarokat leszámítva szinte nem ismerek senkit. Idén végre eljön az én időm is, jön Manu Chao, akire 13 éve várok (de ez majd egy külön történet lesz) és minden évben elmegyek a Magashegyi Undergroundra. Egy igazi kuriózum, ami Manu Chao és a Magashegyi Underground együttműködéséből született:

A Sziget tudatosan kezd elmozdulni a nagyon költséges előadók megfizetése helyett az egyéb kulturális programok irányába, ezzel egy igényesebb réteget is megcélozva.  Érdemes egy napra is kijönni, rengeteg a látnivaló. Tavaly a Fidelio-sátor volt a kedvencem, ahol nagy színes puffokon lehetett heverészni zene hallgatás közben. Az iszonyú hőségben a már nem túl szomjas fiatalok tátott szájjal aludtak a párnákon, de amint rákezdett a zenekar, nagy horkantások közepette felugrottak és késlekedés nélkül távoztak. De nagyon sokan voltak, akik valóban élvezték a műsort: az interaktív operaelődásokon a Carmen nyitányát vezényelhették :az élelmesebbek teljesen lelassították, majd felgyorsították a zenekart. Zenélhettek, rendezhettek, ismeretlen áriákról próbálták kideríteni, hogy miről is szólhatnak. Esténként az Operaház művészei énekeltek ismert áriákat Shakespeare-drámák stílusában, óriási sikerrel. Szandálban és rövidgatyában.
Hasonlóan nagy siker volt a  magyar táncház, ahol egész éjjel ropták az ifjak, a többség nagy igyekezettel, enyhe "pogó" beütéssel.
Miután a Sziget számomra elsősorban a Sárkányt jelenti, amit a bicskei Vajdások építettek 15000 PET palackból, az időm nagy részét ott töltöm. Mennydörgő, aki elegánsan a Dragon of Freedom névre hallgat, 25 méter hosszú, éjszaka világít és tüzet (helyesebben ködöt: eper, kókusz és vanília illatút) is okád. Idén új fejet kapott:
sarkanyfej.jpg
Egy másik tavalyi installációjuk is nagy sikert aratott: ez az Élet fája
elet_faja.jpg
Az idei új szenzáció a Pók, amelynek a kitinpáncélját CD lemezekből készítették, a lábait pedig sörös dobozokból (a fejtor-ra és a potrohra várom a tippeket!)
pok.jpg
Ezenkívül van születésnapi torta:
torta.jpg
Mindenféle ülő alkalmatosság, pl. Pokémon pad az elfáradt vadászoknak
pokemon_pad.jpg

 

 Abroncsülőkék á la Trónok harca

abroncs.jpg

 És készült újrahasznosított páncéling (sörösdoboz tetőből)

panceling.jpg

 Holnap kezdődik a Sziget, már folyik a beköltözés, végeláthatatlan sorokban érkeznek busszal, taxival, gyalog a szigetlakók. Olvastam olyan cikkeket, ahol azt írták, hogy nyugat-európai műhippik felvonulása zajlik. Igen, van aki a reptérről taxival a Decathlonba siet, ahol felvásárol sátrat, horgászszéket, matracot. Majd a Szigeten 4 ezer eurot tesz a kártyájára, végül mielőtt taxival kivitetné magát a reptérre, miszlikbe aprít mindent és feldobálja a fákra. De a többség nem ebbe a csoportba tartozik. Inkább azt láttam, hogy nagyon érdeklődőek és lelkesek, tetszik nekik, amit látnak. Azt hiszem, a Sziget igazán jó reklám Magyarországnak.

süti beállítások módosítása