BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

A legbelgább zöldség : A cikória, avagy a "chicon"

2020. január 08. - hkatinka68

dscn1247.JPG

Ha megkérdeznétek, mi a "legbelgább" zöldség, kettőt is mondanék: a kelbimbót és a cikóriát. A kelbimbót azért,mert franciául le chou de bruxelles a neve, ugyanis a XIV. században Saint-Gilles-ben, Brüsszel egyik jelenlegi kerületében kezdték először termeszteni. Igaz, ami igaz,elég sok kelbimbót esznek a belgák, de szerintem a pálmát a cikória viszi el.

 

dscn1244.JPG

 

 A cikória, franciául chicon ('sikon') nálunk leginkább kávé formájában ismert, a gyökereit megőrölve pótkávét készítenek belőle. A belgák azonban a levélrózsáját fogyasztják, ez majdnem annyi karotint tartalmaz,mint a sárgarépa. Ráadásul van benne inulin, ami a probiotikumok egyik fajtája, egy növényi rost, aminek emésztése csak a vastagbélben kezdődik meg, ezért az ott élő hasznos baktériumoknak kiváló táptalajt kínál. (inulint tartalmaz a csicsóka, a fokhagyma és a vöröshagyma is).

 A cikória egyik legjobb tulajdonsága,hogy egész télen elérhető. Májusban elvetik, aztán novemberben kiássák a növényeket, levágják a leveleket, a gyökereket földdel fedik és az ezután kihajtott leveleket fogyasztják. (akár egy homokkal teli vödörben kivitelezhető a művelet.) 

 A cikória kicsit furcsa a magyar ízlésnek,nálunk ugyanis a kávét és az Unicumot leszámítva nincs keserű élelmiszer. A cikória pedig keserű. Megfőzve még keserűbb... Ha ki akarjuk próbálni, szerintem érdemes a salátával kezdeni, tapasztalataim szerint ebben a formában majdnem mindenkinek ízlik. A majonéz és a lilahagyma édessége jól kompenzálja a cikória ízét. Ha ez ízlik, jöhet a sonkába tekert,sajtos besamellel leöntött párolt cikória, a chicon au gratin, azután a cikória leves, majd a karamellizált cikóriával töltött quiche.

 

A salátát pirított kenyérrel szoktam tálalni. Ez egy 4 személyes adag.

Hozzávalók:

 

5 db cikória ( közepes darab)

1 nagy lilahagyma

1 evőkanál mustár (magyar típusú- a belga boltokban douce)

5 evőkanál majonéz

őrölt bors (ízlés szerint)

tej (nem kötelező, a belgák ezzel higítják az öntetet)

 

A cikóriákat megtisztítjuk, levágjuk azt a végét, ahonnan a levelek erednek. Ezután vékony karikákra vágjuk. A lilahagymát ugyancsak felkarikázzuk (jó vékonyan). Az öntet hozzávalóit összekeverjük és beleforgatjuk a cikóriát és a lilahagymát. Fél órát pihentetjük hűtőszekrényben, utána tálalhatjuk

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr7215399694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása