BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Kék hétfő, avagy az év legdepressziósabb napja

2020. január 20. - hkatinka68

depression-1250897_1920.jpg 

Hétfő van. Amikor Brenda Spencer-t, az első amerikai iskolai lövöldözés (San Diego, 1979) elkövetőjét megkérdezte egy riporter, hogy miért csinálja, egyszerűen ennyit mondott: Utálom a hétfőket. Az esemény megihlette Bob Geldof-ot (a Live Aid szervezőjeként és a Pink Floyd: The Wall című filmjének főszereplőjeként ismerhetjük) és megírta együttesének, a jelenleg is aktív Boomtown Rats-nek a  Don't like Mondays című számot, amely hetekig vezette a slágerlistákat.

 

 Hogy a hétfő problematikáját tetézzük, reggel kaparni kellett a jeget a kocsiról, aztán kijelzett a lámpa, hogy tankolni kéne. Máskor 2 perc a tankolás, ma hála egy útkaparó gépnek, negyedórába telt. Ez pont elég volt ahhoz, hogy belekeveredjek a reggeli csúcsforgalomba, a kukásautó mögé, ami a hétfő reggelek neuralgikus pontja. Brüsszel úthálózata valaha nagyon jó volt, de  ez a valaha a 70-es éveket jelenti. Azóta csak javítgatják, de nem tudnak alkalmazkodni a tízszeresére nőtt autóállományhoz. Ráaádásul boldog-boldogtalan céges autóval jár, ezt alanyi jogú "juttatásnak" tekintik, ami környezetvédelmi szempontból is rettenetes. Egyszer megszámoltam, 100 autóból 72-ben ült magányos sofőr, hiába próbálják felhívni a figyelmet a "covoiturage"-ra, vagyis arra, hogy "vigyetek már mást is magatokkal, ha egyirányba mentek".

Miközben puffogtam a dugóban, rádiót hallgattam és egyszer csak megütötte a fülem: Ma van Blue Monday, azaz Lundi blues. Az év legdepressziósabb napja. 2005-ben a Sky Travel tévécsatorna adta ezt a nevet egy reklámkampányának. Cliff Arnall, a Cardiff-i Egyetem oktatója  kreált egy képletet, ami alapján kiderült, január harmadik hétfője a legrosszabb nap az évben és pont. 

W= időjárás

D = a  fizetésünk

d= az ünnep alatt felhalmozott adósságaink 

T= a karácsony óta eltelt idő

Q=az újévi fogadalmaink óta eltelt idő

M= a motiváció hiánya

Na= "az érzés, hogy csinálni kéne valamit"

Később persze kiderült, hogy a képletet semmilyen  tudományos kutatás nem támasztja alá, csak arra akarták rávenni az embereket, hogy ezt a baljós napot jobb utazással tölteni. Valószínűleg jó is volna, de ha már nem lehet, akkor valahogy máshogy kell a szerotonin-szintet növelni. Félóra séta, csokoládé, pár szem mandula. Meg a gondolat, hogy január, február... itt a nyár! (ahogy ezt a töretlenül optimista Józsi bácsi kiabálta fel nekünk, minden alkalommal amikor a kutyája végigvonszolta őt az erkélyünk előtt)

Lehet, hogy ő már akkor tudta, hogy az év legvidámabb napja természetesen nyáron jön el, június 20. körül,  a hasonlóan tudományos képlet alapján kiszámítva.  A formulát nem találtam meg, csak azt, hogy mi játszott szerepet a nap meghatározásában: a hőmérséklet, a szabadban végezhető tevékenységek, a gyerekkori és egyéb szép emlékek, a természet szépsége és a legfontosabb: a közelgő nyári szabadság.

beach-84533_1280.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr7015417542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása