BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Együnk belgául!- Spárga flamand módra

2020. május 02. - hkatinka68

sparga_flamand.JPG

 

Spárgaszezon van.Tele van vele az összes bolt, fehér, zöld sőt még vad is, csak győzzünk válogatni. Igaz, dupla annyit kell érte fizetni majdnem, mint tavaly - gondolom, hiány van spárgaszedő vendégmunkásokból itt is. Nem egyszerű munka, ahogy az eperszedés sem az, nemhiába vállalkoznak rá olyan kevesen. 

46755540785_0f49a9fc8f_w_1.jpg

 

Otthon sosem készítettem spárgát, pedig zöld spárga volt a kertünkben. De amint kidugta a fejét egy-egy síp a bakhátakból (ezeket a trapéz keresztmetszetű ágyásokat nevezik így),  azonnal megettük nyersen - ha teljesen friss a spárga, úgy a legjobb.

Ha már szezon, vettem egy köteg fehéret és egy köteg zöldet (utóbbi jövő szombaton akciós a Lidl-ben),  előbbit flamand módra készítettem el,  a zöldből spárgás tészta lett. A maradék, fás részeket 10 percig főztem sós vízben, turmixoltam 5 percig, utána teaszűrőn átszűrtem. Ebből spárgakrémlevest főzök holnap..

A spárga megtisztítása nem bonyolult dolog. Meg kell hajlítani, ott törik el, ahol a fás, alsó rész és a friss, felső rész találkozik. A fás részt is élvezhetővé lehet tenni, ha meghámozzuk, de én inkább a levesre szavazok.

A legkisebb helyiségben azért ne lepődjünk meg, ha a spárga elfogyasztása után furcsa "illatokra" leszünk figyelmesek. Nem mindenki, mert egy vizsgálat szerint a briteknek 63 %-a, a franciáknak viszont közel 100 %-a rendelkezik azzal a génnel, amely egy kéntartalmú vegyület bontásáért felel. (hasonló végtermékek keletkeznek a fokhagyma és a hagyma fogyasztása során, de ugyanezt tartalmazza a görények bűzmirigyének a váladéka is. ) . A szerencsések, akik nem bontják a vegyületet, az illatát sem érzik...

A fehér spárgát Chili és Vanília receptje, érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon finom.

 

Hozzávalók:

500 gramm spárga

4 tojás

5 dkg vaj

fél csomag petrezselyem

1 citrom leve és lereszelt héja

só, bors, szerecsendió

olívaolaj

A spárgát megtisztítjuk. Olívaolajjal kikent tepsiben 180 fokon addig sütjük, ameddig aranybarna színt nem kap.
Közben a tojásokat félkeményre főzzük, kicsit folynia kell a sárgájának. (lobogva forró vízben főzöm, 6 perc kellett az L-es méretű tojásnak.)  Összeaprítjuk a meghámozott tojásokat, összekeverjük az olvasztott vajjal, a citromlével és az apróra vágott petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele egy kis szerecsendiót és citromhéjat. A spárgát meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal majd ráhalmozzuk a tojásos keveréket.

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr5414819210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása