BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Leckerli, avagy Pierre Hermé kedvenc elzászi mézessüteménye

avagy mit csináljunk négyes fokozaton....

2015. november 24. - hkatinka68


leckerli1.JPG

Most arról kéne írnom, mi újság Brüsszelben, de azt mindenki látja a hírekben, és talán el is tudja képzelni, hogy mit érzünk mi. Azontúl, hogy tízpercenként tanulmányozom a hírportálokat, az adventre készülök, hogy legalább itthon az a békés, meghitt hangulat uralkodjon, amit az ünnep előtt megszoktunk. Úgyhogy előveszem a díszeket, szegfűszeges narancsot csinálok, adventi koszorút és süteményt sütök. Mézeset. Jövő vasárnapra pont jó lesz.

Jó pár éve megvettem Julie Andrieu és Pierre Hermé Confidence sucrées című könyvét, de inkább csak olvasgattam, nem csináltam  belőle semmit. Pierre Hermé, akit cukrászkirálynak is neveznek Párizsban (a Világevő (Jókuti András) készített riportot vele, itt olvasható) és Julie Andrieu gasztroújságíró beszélgetnek a könyvben, természetesen miről másról : édességekről. Macaronok, mousse-ok, friandise-ok, millefeuille, bonyolultnak tűnő receptek, egzotikus alapanyagok  úgyhogy nem volt bátorságom belevágni.

Aztán egyszer karácsony előtt újítani szerettem volna aprósütemény fronton és így találtam rá Pierre Hermé elzászi mézes sütemény receptjére, a leckerli-re. A recept különlegességét az őrölt bors és a kandírozott gyümölcsök adják. Az eredeti recept "kirsch pur-t" ír elő, ez az elzászi "eau de vie", vagyis cseresznyepálinka. Egy hetet kell pihentetni, de utána nagyon sokáig eláll fémdobozban.

Hozzávalók:

250 gramm akácméz

100 gramm porcukor

egy fél citrom lereszelt héja

0,5 gramm őrölt fahéj

0,5 gramm őrölt fekete bors

50 gramm apróra vágott cukrozott citromhéj

50 gramm apróra vágott cukrozott narancshéj

100 gramm + 20 gramm  szeletelt, lehéjazott mandula

50 ml cseresznyepálinka

300 gramm liszt

2 gramm szódabikarbóna

 

A tetejére

150 gramm kristálycukor

10 ml cseresznyepálinka

50 ml víz

 

Egy kis lábosban forrásig melegítjük a mézet, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a borsot és a fahéjat. Ezután  levesszük a tűzről és belekeverjük a cukrozott gyümölcsöket és 100 gramm  szeletelt mandulát.

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és az egészet a mézes masszához keverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 30 x 40 cm-es tepsit és a masszát 8 mm vastagon szétterítjük benne. Egy ecsettel bekenjük vízzel a tészta tetejét és megszórjuk a maradék 20 gramm szeletelt mandulával. A tetejét berácsozzuk egy villa segítségével majd egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.

Másnap 200 fokra felforrósítjuk a sütőt és 15-20 percig sütjük a tésztát, amíg a teteje aranyszínű nem lesz.

Amíg sül a tészta, a kristálycukrot jól összekeverjük a vízzel és cseresznyepálinkával. A forró tésztát beecseteljük ezzel az öntettel. 

Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd  1,5 cm x 10 cm-es csíkokra vagy 3 cm x 3cm-es kockákra vágjuk. Jól záródó fémdobozban hetekig eláll (na).

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr618093460

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fogadott a cukrászkirály, nagyinterjúm Pierre Hermé-vel 2015.11.24. 17:53:53

Pierre Hermét talán nem nagyon kell már bemutatni senkinek sem, aki kicsit is érdeklődik a desszertek iránt. (Ha mégis, akkor ide kattints.) Idén végre összejött, ami eddig még egy magyar újságírónak vagy bloggernek sem, fogadott a világ leghíresebb cu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása