BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Napi kisszínes: A halászlé újabb kalandjai, avagy meghódítom Ázsiát és Dél-Amerikát

2020. február 09. - hkatinka68


halaszle_1.jpg

3 éve írtam először az internetes "képlopásról" a blogban, aki szeretné elolvashatja itt. Röviden a kerettörténet:

9 éve indult az első blogom, egy gasztroblog, amit akkoriban a családon kívül nem olvasott senki. Apám főzött egy jó halászlét - ahogy azt Baján szokták, tésztával- amit szépen kitálaltunk egy narancssárga pöttyös pléhtányérba. Kivittem a lépcsőre és lefényképeztem mindenféle szögből, majd a legjobban sikerült felvételt kitettem a blogra. Hosszú évekre el is feledkeztem a képről, amikor is Ambrus Attila, ismertebb nevén a "viszkisrabló" Facebook-ján felbukkant. Van a Google-nak egy képkereső funkciója, rákerestem, hogy hányan plagizálnak.  Nagy megdöbbenéssel észleltem, hogy több, mint 170 oldalon szerepel a halászlénk Thaiföldtől Moszkváig, amit méltatlankodva meg is írtam a fent említett bejegyzésben.

Ez úgy látszik, sok helyre eljutott, de még több helyre nem.... Nemrég eszembe jutott, hogy megnézzem,  most hol tartok a világhír felé vezető úton. Megvannak persze a szokásos körök - meghódítottam Indonéziát, Vietnamot és Dél-Koreát (mire jó a Google-fordító). Papa halászléjával jelzik, hogy hungarikum lett a tiszai halászlé. (minden bácskai családtagom forog a sírjában, a bajai és a tiszai halászlé csak látszólag azonos műfaj). Halászléfőző verseny, ("közel 1500 bográcsban úszkálnak majd a halacskák Baján" igen, ezen a címen fut..- gondolom, aki meg nem szereti, annak sütnek egy kis "gyöngypipit"...) mezőgazdasági hírek, vendéglők.... ezen már szemem sem rebben.

De azért találtam egy-két érdekes újdonságot. Egy bangladesi illetőségű webshop szerint 4,99 dollárért bárki rendelhet egy ilyen nagy hal-curry-t.  Ha már ennyire internacionális lett a halászlevünk, lehetne akár hal-ramen-ként vagy hal-pho-ként is hirdetni.

Kedvenc oldalam a Natural Regions of Columbia, ahonnan megtudtam, hogy a mi halászlevünk valójában a  Nyugati-Andokban készül. Meg is mondom apámnak, hogy legközelebb  kicsit kevesebb robalo-t és kicsit több mojarrá-t tegyen bele, a berry pont elég volt....Végül is ez az egy stimmel is,  a cseresznyepaprika bogyótermés, na....

De a kegyelemdöfés egy orosz oldalon ért. Könyvben is megjelentem...."Golaszlij"- simán elolvastam, még fordító sem kellett. Nem hiába tanulmányoztam annyit a cirill betűket annak idején. 

img_20190812_164013-06cf7927-club.jpg

Mondom én, hogy meglesz a világhír...

Napi kisszínes - "Foie gras" helyett "faux gras", avagy soha többé libamáj...

 

 Ha már lúd, legyen kövér... még egy kis "libámázs", azaz libamáj a tegnapi után. 

A foie gras, vagyis a hízott libamáj (illetve kacsamáj, mert az is ezen a néven fut) nagy népszerűségnek örvend Belgiumban, különösen karácsonykor, de a téli időszakban máskor is szívesen fogyasztják. A gond az, hogy eddig különösebben nem izgatta őket, hogy az az igazi, omlós finom libamáj hogyan jön létre. Már csak azért sem, mert ez a csúnya folyamat nem itt zajlott, hanem abban az országban, ahonnan a foie gras-t nagy részét importálják... vagyis zömében nálunk, Magyarországon. Évi 1800 tonna libamájat exportálunk és bár Európa legtöbb országában betiltották a libák tömését, a franciák és mi 15 év haladékot kaptunk a nagyüzemi libatömés beszüntetését illetően. 

 Idén minden eddiginél nagyobb kampány folyt Belgiumban a "foie gras" ellen. Állatvédő cikkek, riportok jelentek meg a médiában, de az igazi kegyelemdöfést a fenti video adta meg.

A klipet a Gaia cég készíttette, aki hogy-hogynem az állatvédelmen kívül azért mással is foglalkozik. Például piacra dobta a  "faux gras"-t (ejtsd: 'Fó grá' ), ami kiejtésben csak egy betűben különbözik a foie gras-tól (ejtsd: 'foá grá"). "Hamis" máj - "zsíros" máj helyett. 

faux_gras.jpg

És hogy mi van benne? Kókuszolaj, burgonyakeményítő, élesztő, napraforgómag- - paradicsompürével, pezsgővel,  szarvasgombával ízesítve. Került bele koriander, szegfűszeg és fahéj is.

felirat.jpg

 Bevallom, nem kóstoltam meg. Bár a háború  környékén sokan csináltak élesztőpástétomot, ami nagyon hasonlított a májpástétomra, nem vitt rá a lélek, hogy kipróbáljam  a "hamismájast" (az ára is borsos).

2013-ban a egyébként az akkori  kampány és a "faux gras" is nagy vitát váltott ki: a Le Soir bloggere egyenesen "degueulasse"-nak, azaz undorítónak nevezte. Belgiumban kéthetes etikai kurzuson vesznek részt az állatgondozók, amelynek a liba-kacsa tömés is része,  Elvileg a libákat fájdalommentesen tömik ( ha lehet ilyenről egyáltalán beszélni), de Belgium vállalta, hogy 2023-ig beszünteti ezt a tevékenységet.  .  Onnantól nem lesz sem nagyipari, sem kisipari belga hízott libamáj és megvédik a  belga libák jogait.  (akiket nem nagyon látni itt  - libacombot lehetetlen szerezni). Felvetődött viszont,  hogy mekkora a hízott máj ökológiai lábnyoma , ha  1400 km-t utaztatják, hogy végül mégiscsak lakmározhassanak belőle a belgák.  (ha már önmagában az állatkínzás nem lenne elég baj) Ráadásul az első "faux gras", amely helyben kiváltotta volna a diszkriminált terméket, -azonkívül, hogy bloggerünk nem találta finomnak-  pálmaolajat  tartalmazott, amelyről már akkor is tudták, hogy egészségügyi kockázata és környezetvédelmi vonzata van 

2019-ben megoldódni látszott a kérdés: egy francia tudóscsoport rájött, hogy mesterségesen bevitt baktériumokkal is meg lehet növelni a libák máját, a séfek szerint még finomabb is, mint a tömött állatoké. Az állatvédők szerint viszont az állat nem önként nyeli le a mikrobákat tartalmazó táplálékot.... vagyis mégis csak a kínzás egyik kifinomultabb formájával van dolgunk. Úgyhogy  lehet, hogy lassan hozzá kell szoknunk, hogy  a libamáj úri és illegális huncutság lesz. 

süti beállítások módosítása