BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Kaszinótojás és franciasaláta, avagy mese a karácsonyról

2015. december 23. - hkatinka68

12422119_1006688806041226_195383330_o.jpg
 Kisgyerekkoromban minden karácsonyt Körmenden, egy Vas megyei kisvárosban töltöttem. Mindig nagy izgalom kísérte, hogy le tudunk-e menni, mert a hó miatt nem volt egyszerű átkelni a Bakonyon, de azért csak megérkeztünk, sokszor már napokkal Szenteste előtt. Gyurka nagybátyám kitalálta nekem Zsuzsi angyalt, aki rendszeresen berepült hozzánk és minden reggel hozott valamit a kis házba, amit PEBE-ből, az NDK Lego-utánzatból építettem neki. Golyórágót, Melba-csokit- ez volt az én adventi naptárom, mert annak még akkor hírét sem hallottuk. A fát a Jézuska hozta, mi meg a kisszobában várakoztunk, kint nagy pelyhekben hullott a hó. (tényleg hullott és olyan jó "kéményszag" volt, amiért most is megőrülök). A fát, mint később kiderült Nagyi, a dédmamám és Mami, a nagymamám díszítették. Létráról, amitől a többiek szívbajt kaptak, mert a madárcsontú Nagyi akkor már erősen 80 felé közeledett.  2 méteres fa volt, nekem égigérőnek tűnt, habcsókkal, papírangyalkákkal és különleges díszekkel, amit Mami Don-kanyarnál eltűnt bátyja hajtogatott gyerekkorában. Konzumszaloncukorral, amiből a rózsaszín volt a legkelendőbb, aztán a barna, sárga, végül a fehér, de mindenki a régi karácsonyokat emlegette, amikor Mami maga főzte a citromos és a rumos-diós szaloncukrot. A fán valódi fehér viaszgyertyák voltak, izzónak még híre-hamva nem volt. A fa alatt a Mennyből az angyalt énekeltük. A menü: töltött karaj, kaszinótojás, franciasaláta, rántott ponty,bejgli és rengeteg sütemény.

Amikor a régi jó autónkat felváltotta egy Trabant Combi, ami rendkívül megbízhatatlannak bizonyult, otthon maradtunk Budapesten. Családunk 200 km-en belül nem lévén, nyugodt, békés karácsonyokat töltöttünk négyesben. A fa nem volt már óriási. de feltettük a kisasztalra, elérte a plafont így is. Együtt díszítettük, minden évben vettünk rá valamilyen kis figurát, aminek megörültünk a következő karácsonyokon: gólyát, bohócot...Csúcsdíszért menetrendszerűen az utolsó pillanatban rohant el valaki, mert mindig elfelejtettük, hogy tavaly eltörött. A szaloncukor maradt konzum, de az ezüst sztaniol helyett, rózsaszín-kék papírt kapott és így már nem ízlett senkinek. Később vettünk zseléset, aztán jött a marcipános is. Karácsony napján bakelitről szólt a Bojtorján Karácsonyi albuma, és este erről szólalt meg a Csendes éj is. A fán változatlanul gyertyák világítottak.A menü: halászlé (apám Bajáról származik, enélkül elképzelhetetlen lenne az ünnep, receptje itt), hidegtálak, kaszinótojás, franciasaláta, gesztenyés alagút, diótorta, bejgli,aprósütemények.

halaszle.JPG

Aztán furcsa karácsonyok jöttek, egész estés vándorlással. Ketten, aztán hárman, aztán négyen. Aztán megint hárman... A gyerekek csoki adventi naptárat kaptak december 1-én,  de a csoki mindig beesett az aljára,úgyhogy az aktuális ablakban nem volt semmi. Így aztán hamar elillant a varázs és december közepére nem maradt semmi. Éjszaka díszítettem a fát, aztán az 5 órai lefekvés után arra ébredtem, hogy "Anyaaaa, itt járt a Jézuska!" . Először rusztikus fában gondolkoztam, fadíszek, mézeskalács, piros alma.... na persze.. Jött a gólya, a bohóc és a többiek, és ugyanúgy örültek nekik, mint én annak idején. A szaloncukor zselés és vajkaramellás lett, aztán jött a gumicukros is. A zene magnóról szólt, a kedvencük a Kis karácsony, nagy karácsony, de a Bojtorjánt ők is szívesen hallgatták. A gyertyákon persze kitört a veszekedés, melyiket ki fújja el. A menü: Halászlé, hidegtálak, franciasaláta, kaszinótojás, dobostorta, mézeskrémes és kővé keményedett mézeskalács.

Az utóbbi években aztán megint nagy változás következett. Négyen lettünk megint, aztán öten. És Brüsszel.Külföldre költözött a karácsony.. Havat évek óta nem láttunk, csak egyszer esett, de akkor olyan alaposan, hogy szánkón húztuk haza a fát. Adventi koszorú, adventi naptár a falon: 24 rénszarvas kis zsebbel -jó dolga van a Kicsinek. A fa hatalmas, idén kék-ezüst lesz, de ott vannak persze a figurák: a bagoly, a kövérmadár és a többiek.A szaloncukor Budapestről érkezik, narancsos-marcipános, de van persze zselés és vajkaramellás is. (jövőre ki akarom próbálni Mami szaloncukorreceptjét). Lesz rajta puha mézeskalács és csináltam habcsókot is (ronda lett, de azért felteszem). Gyertya helyett fehér égőink vannak, nem merek kockáztatni... A zene mp4-ről szól, de énekelünk is. Egyre többet.  A menü: füstölt lazac, foie gras (libamáj)- belgásodunk kicsit, hidegtálak, aprósütemények, bejgli, töltött káposzta. És kaszinótojás és franciasaláta....

A franciasalátának, ami mindenhol salade russe, avagy orosz saláta néven fut, szerintem két titka van: be kell tartani az arányokat és nagyon apróra, borsó nagyságúra kell vágni a zöldségeket. A kaszinótojásnál kóstolgatni kell és az állagát kell jól belőni, nem lehet elrontani. A tetejére a család szerint KELL a Piros Arany. Pont.

Hozzávalók 4 személyre

40 dkg burgonya

25 dkg sárgarépa

25 dkg zöldborsó

20 dkg alma (ez kb. 2 alma, én Jonagoldot szoktam használni hozzá)

20 dkg ecetes uborka (Belgiumban aigre-douce, édes-savanyú uborkát keressünk)

3 dl majonéz

2 dl tejföl (lehet több is, ha hígabban szeretjük)

10 -15 csepp Worchestershire szósz (elmaradhat)

A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk,utána kis kockákra vágjuk. A répát megtisztítjuk, nagyobb hasábokra vágjuk és forró, sós vízbe dobjuk, roppanósra főzzük, majd  borsónyi kockákra vágjuk. A zöldborsót sós, forró vízben főzzük, ügyeljünk rá, hogy ne főjön szét. Az almát meghámozzuk, kivágjuk a csutkáját és ezt is apróra vágjuk (citromlével meglocsolhatjuk, akkor világos marad). Az uborkát lecsepegtetjük és ezt is felaprítjuk. A majonézt összekeverjük a tejföllel, néhány csepp Worchestershire szósszal ízesítjük. Belekeverjük a zöldségeket és rövid ideig pihentetjük a hűtőben.

Kaszinótojás (10db)

5 tojás

1 kávéskanál mustár

majonéz

bors

Worhestershire szósz (opcionális)

A tojásokat vegyük ki a hűtőből 1 órával hamarabb, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. Lobogó sós vízben 10 percig kell főzni őket, egy perccel sem tovább, mert gumis lesz a fehérje. Azonnal tegyük hideg vízbe (én egy lábosba teszem és folyamatosan csorgatom rá a hideg vizet). Amikor lehűlt, meghámozom, kettévágom.

A tojások sárgáját szitán átpasszírozom (villával is össze lehet törni, de akkor darabosabb marad). egy kiskanál mustárral és annyi majonézzel keverem össze, hogy krémszerű legyen. Sózom, borsozom. Habzsákkal vagy kanállal púposan visszatöltöm a tojásokba. Petrezselyemlevéllel, újhagymával vagy piros színű paprikával díszítem. (vagy Piros Arany...)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr238193210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipin bácsi 2015.12.24. 14:30:48

Nagyon tetszett az írás. Nekem eszembe jutott még a kubai narancs, mint fontos kellék anno.

hkatinka68 2015.12.24. 14:37:31

@Pipin bácsi: tényleg, meg volt néha banán is, 30 Ft volt kilója és egy órát álltunk érte

eyr750 2015.12.24. 19:59:31

Nekem is tetszik ez az írás, hangulatos, ismerős. Nekem is a rózsaszín szaloncukor volt a kedvencem; végén már végig kellett nyomkodni az összeset, hogy ráakadjak :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.12.24. 19:59:33

Szép írás.
Nálunk a francia saláta mindig is rózsaszínű volt és zöldborsó helyett apróra vágott ecetes cékla szerepel benne, ami nagyon jót tesz az ízének.

mt-03 2015.12.25. 09:02:21

Na ja banan amiert nagyanyam bement a blahara es orakat allt erte sorba, meg az a hitvany pebe aminek tort a sarka es magatol szetesett. Ma mar a nagy jo letbe mindenkinek kosarszam ott a lego meg beiglit is keszen lehet venni... Hamar hozzaszoktunk a johoz pedig nem volt olyan reg az a masik vilag..

szsuzsanna 2015.12.25. 09:02:25

Nekem is nagyon tetszik ez az írás, köszi.
-(úgy látom, 50 fölöttiek nosztalgiázunk itt, -bocs.)
Nálunk, az ecetes hal, és a kocsonya mindig...
Az előbbi: "páclevet"? főzni: víz, ecet, kevés cukor, szemes bors, babérlevél, só. Ezt, majdnem forrón, ráönteni a frissen kisült rántott- ponty szeletekre, amiket, szálasra vágott hagymával rétegeztünk.
Hideg helyen, 2-3 napig kell érlelni, tehát előre készítendő.
ISTENI! Győr környékén, karácsonykor és Nagypénteken, a legtöbb családban "kötelező" volt. Nem tudom ismeri-e valaki?
("másnapos kajának" is szuper, -bocs.)
A kocsonyát régen, apám szerint, csak éjféli mise után ették.
A sütik: -nagymamáéknál, mindig "hat lapos": tepsi hátán 6 "szalagárés!" lapot sütöttek, és kávés krémmel töltötték, (a kávé fazékban főtt, kézi darálóval kellett ledarálni, "árpakávénak"?? hívták, + tettek bele, valami nagy "tablettákat" is, préselt cikória? Ezt a sütit is, több nappal előre kellett elkészíteni, hogy puhuljon.
Anyám, minden vasárnap sütött valami finom süteményt. Karácsonykor ezekből válogatta a kedvenceinket, -ha belegondolok, -a többsége, szintén, pár nappal előre elkészítendő volt.
-mézes puszedli, -kihűlés után, "vájlingban", -gőz fölött készült, citromos tojásfehérjés "maszatban" forgatta át, aztán, zsírpapírral takart "gyúródeszkára" raktuk ki, egyenként száradni...
-mézes zserbó...
-vendégváró: -két "tepsi hátas lap" között egy tepsi piskóta, -köztük isteni vaníliás krém, tetején gőz fölött készült, citr. tojásfehérjehab..
-négerszelet: -kakaós piskóta, citr. tojásfehérjehab, tetején puha csokimáz...
-rumos szelet: -három "tepsi hátas lap", egyet összetör, meleg rumos tejjel elkever, kakaós vajas krémmel összekever, két lap közé betölt, tetejére a citr. tojásfehérjés hab...
-stb -stb...

-ajjaj, a "szófosó banya", - na, most kéne visszatörölnöm, legalább a háromnegyedét, bocs.
-Szégyenlem magam, hogy ennyire visszaéltem...(-"vágd meg", vagy töröld, ha gondolod), -elnézést kérek...

Advanced Flight 2015.12.25. 09:02:29

Egyszer olyan szaloncukrot vettünk karira, hogy leesett a fejem tőle, olyan jó volt, de se előtte, se azóta nyomát sem láttam. Szóval konyakmeggy volt piros sztaniolban, de nem ám olyan mezei, beszáradt vacak, hanem a kitűnő étcsoki gömböt belül valami cukorszerűséggel bélelték, ami így megtartotta a konyakot, és gyönyörűen, aranylóan csurrant ki belőle, ha kettéharaptam, egy iszonyú finom, szaftos meggyel együtt. Az összes házi sütinél jobban ízlett akkor, el is fogyott kb. kari másnapjára, úgy téptük ki egymás kezéből az utolsó szemeket.

rognork 2015.12.25. 09:02:40

szép írás. külön örülök, hogy megtudtam a nevét az ndk legónak, veszek is egy adagot.

szsuzsanna 2015.12.25. 09:02:44

@eyr750: "nyomkodással" hogy jöttél rá? --alulról finoman ki kellett csomagolni, bekukucskálni, ha barna volt, akkor én visszacsomagoltam...

wrstjnethn 2015.12.25. 09:02:51

Worchester szósz? Na anyukám azt biztos nem rakott bele...

hkatinka68 2015.12.25. 10:34:01

@szsuzsanna: Ó dehogyis, a mézespuszedlit pont így csinálta a nagymamám is ő is a vájlingban rázta össze

hkatinka68 2015.12.25. 10:35:50

A@wrstjnethn: a worchestert már én újítottam bele, de tényleg jót tesz neki.
süti beállítások módosítása