Amikor gyerek voltam, borsóleves, karfiolleves, paradicsomleves volt a repertoáron, ezeket palacsinta, császármorzsa, talkedli esetleg húshagyó kedden fánk követte. A bableves után lángos vagy pogácsa jött, vasárnap kötelezően húsleves, ami időnként hétközben is előfordult nagy daragombócokkal, de hogy csak úgy levest együnk, az ritkán esett meg.
Most meg sokszor, hűvösebb estéken, ha megkérdezem mit ennének, rendszerint "levest" a válasz. Néha nekiveselkedem a pho-nak vagy a ramennek, készül nyírségi gombócleves, tárkonyos raguleves, gyors ázsiai levesek, gazdag minestrone, krémlevesek és újabban harira. Ezt bárányhússal csinálják Észak-Afrikában, de ez egy zöldséges változat, amit az egy régi GoodFood-ban találtam. Brüsszelben minden alapanyagot meg lehet v hozzá venni a sarki boltban, de otthon sem bonyolult, tán csak a friss korianderlevelet nehéz beszerezni hozzá. (anélkül is jó).
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
2 közepes sárgarépa felkarikázva
1 nagy édesburgonya kockákra vágva
175 gramm zöld- vagy vöröslencse (utóbbi gyorsabban puhul)
2 teáskanál őrölt kurkuma
2 teáskanál őrölt római kömény
fél teáskanál őrölt fahéj
1,5 liter zöldséges alaplé (vagy húsleves (szentségtörés, de én erőleveskockát szoktam használni)
5 szál szárzeller apróra vágva (én ezt ki szoktam hagyni)
2 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
sűrű joghurt
friss korianderzöld
citrom
Az olajon megpároljuk (dinszteljük) a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, kicsit kevergetjük és megszórjuk a fűszerekkel. Gyorsan átkeverjük és beleöntjük a hámozott paradicsomot. Ezután hozzáadjuk a lencsét, a répát, a zellert és az édesburgonyát. Felöntjük az alaplével és addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul, akkor jó, amikor még éppen nem fő szét. Joghurttal és korianderzölddel tálaljuk, félbe vágott citromokat is készítsünk az asztalra.