Már novemberben, Márton napján megjelenik Belgiumban a pékségekben Jézus kenyere, a cougnou ('kunyu'), amelyet cougnole-nak vagy coquille-nak is neveznek, attól függően, hogy Flandriában vagy Vallóniában járunk. A sütemény Jézus bölcsőjét jelképezi, amit gyakran ki is díszítenek: mazsolát, jégcukrot, csokoládédarabokat gyúrnak a jellegzetes alakú kalácsba és kicsi cukorból készült Jézuskát fektetnek rá.
A Kisjézusokat párosával árulják az áruházak.
Van, ahol nagy tételben kínálják:
A kalács karácsonyig kapható a pékségekben és az élelmiszerboltokban. A Mikulás, azaz Santa-Claus érkezésekor egy pohár forró csokoládé és a cougnou várja a gyerekeket. A süteménynek egyébként is komoly hagyományai vannak: Andennes-ben, egy belga kisvárosban szenteste az éjféli mise után les trairies-t, egy speciális kártyajátékot játszanak, aminek a tétje mi is lehetne más, mint egy cougnou.
Számos belga közmondás kapcsolódik hozzá, például :"Quand on mange les cougnous au soleil, on mange les cocognes (oeufs de pâques) derriere le poele." -azaz ha a cougnou-t napsütésben esszük, akkor a húsvéti tojást a kályha mellett fogjuk.Brüsszelben 13 fok van, úgyhogy már előre rettegek a húsvéttól....
A cougnou egyébként nagyon finom, főleg, ha magunk készítjük úgyhogy következzen a recept Vallóniából, rengeteg mazsolával:
Hozzávalók (4 cougnou-hoz):
500 gramm liszt
25 gramm élesztő vagy egy tasak szárított élesztő
1 kávéskanál só
2,5 -3 dl tej (ez a liszttől függ, illetve ha géppel dagasztunk kevesebb kell)
75 gramm vaj
85 gramm kristálycukor
2 tojás sárgája
75 gramm mazsola (vagy kis darabokra vágott csokoládé)
a kenéshez
1 tojássárgája 0,5 dl tejjel elkeverve
Az élesztőt,ha friss, felfuttatjuk 1 dl langyos tejjel és egy teáskanál kristálycukorral (a szárítottat nem kell). A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, szárított élesztővel,ha azt használunk, a tojássárgájával és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, illetve a felfuttatott élesztőt (ha frissel dolgozunk). Amikor homogén tésztát kapunk, szintén fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd beledolgozzuk a mazsolát is. Langyos helyen 30 percet pihentetjük.
Ezután kinyomkodjuk belőle a levegőt és négy egyenlő adagra osztjuk a tésztát. Mindegyikből hurkát formázunk majd elvágjuk a hurkákat 1/4-2/4-1/4 arányban. A két kisebb adagból gyúrunk két gombócot, a nagyobb adagból egy hurkát és a gombócokat a hurka két végére tapasztjuk. Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral és belefektetjük a cougnou-kat újabb 30 percre kelni.
180 fokra melegítjük a sütőt, a cougnou-kat megkenjük a tojásos tejjel és 25-30 percig sütjük (ez a sütőtől és a kalácsok méretétől függ.
Aztán már csak bele kell fektetni a Kisjézust, kicsit benyomjuk a cougnou közepét és kész is a bölcső.