BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Kérek két Kisjézust, avagy süssünk cougnou-t!

2015. december 17. - hkatinka68

12398733_1002231206486986_551257857_o.jpg 

Már novemberben, Márton napján megjelenik Belgiumban a pékségekben Jézus kenyere, a cougnou ('kunyu'), amelyet cougnole-nak vagy coquille-nak is neveznek, attól függően, hogy Flandriában vagy Vallóniában járunk. A sütemény Jézus bölcsőjét jelképezi, amit gyakran ki is díszítenek: mazsolát, jégcukrot, csokoládédarabokat gyúrnak a jellegzetes alakú kalácsba és kicsi cukorból készült Jézuskát fektetnek rá.

A Kisjézusokat párosával árulják az áruházak.

12381175_1002231519820288_446517459_o.jpg

 Van, ahol nagy tételben kínálják:

 1071443_1002231256486981_351604999_o.jpg

A kalács  karácsonyig kapható a pékségekben és az élelmiszerboltokban. A Mikulás, azaz Santa-Claus érkezésekor egy pohár forró csokoládé és a cougnou várja a gyerekeket. A süteménynek egyébként is komoly hagyományai vannak: Andennes-ben, egy belga kisvárosban szenteste az éjféli mise után les trairies-t, egy speciális kártyajátékot játszanak, aminek a tétje mi is lehetne más, mint egy cougnou.

Számos belga közmondás kapcsolódik hozzá, például :"Quand on mange les cougnous au soleil, on mange les cocognes (oeufs de pâques) derriere le poele." -azaz ha a cougnou-t napsütésben esszük, akkor a húsvéti tojást a kályha mellett fogjuk.Brüsszelben 13 fok van, úgyhogy már előre rettegek a húsvéttól....

A cougnou egyébként nagyon finom, főleg, ha magunk készítjük úgyhogy következzen a recept Vallóniából, rengeteg mazsolával:

Hozzávalók (4 cougnou-hoz):

500 gramm liszt

25 gramm élesztő vagy egy tasak szárított élesztő

1 kávéskanál só

2,5 -3 dl tej (ez a liszttől függ, illetve ha géppel dagasztunk kevesebb kell)

75 gramm vaj 

85 gramm kristálycukor

2  tojás sárgája

75 gramm mazsola (vagy kis darabokra vágott csokoládé)

a kenéshez

1 tojássárgája 0,5 dl tejjel elkeverve 

Az élesztőt,ha friss, felfuttatjuk 1 dl langyos tejjel és egy teáskanál kristálycukorral (a szárítottat nem kell). A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, szárított élesztővel,ha azt használunk, a tojássárgájával és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, illetve a felfuttatott élesztőt (ha frissel dolgozunk). Amikor homogén tésztát kapunk, szintén fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd beledolgozzuk a mazsolát is. Langyos helyen 30 percet pihentetjük.

Ezután kinyomkodjuk belőle a levegőt és négy egyenlő adagra osztjuk a tésztát. Mindegyikből hurkát formázunk majd elvágjuk a hurkákat 1/4-2/4-1/4 arányban. A két kisebb adagból gyúrunk két gombócot, a nagyobb adagból egy hurkát és a gombócokat a hurka két végére tapasztjuk. Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral és belefektetjük a cougnou-kat újabb 30 percre kelni.

180 fokra melegítjük a sütőt, a cougnou-kat megkenjük a tojásos tejjel és 25-30 percig sütjük (ez a sütőtől és a kalácsok méretétől függ.

Aztán már csak bele kell fektetni a Kisjézust, kicsit benyomjuk a cougnou közepét és kész is a bölcső.

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr758150440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása