BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Albérletet keresünk : A kot, avagy egy igazi belgaság

2016. július 28. - hkatinka68

kot.jpg

Pár éve még, ha azt kérdezte volna tőlem  valaki, hogy mi jut eszembe a kot-ról, azt mondtam volna, hogy a tyúk. Kotkodács meg kotlik. Kb. ennyi.


A belgáknak nem csak ennyi. A kot igazi belgaság, a diákszoba, vagyis a chambre d'étudiant fedőneve. A flamand kotje szóból jön, ami kicsi helyet, fészket jelent

Általában több kot van egy házban vagy lakásban, 3-4 emeletes házat figyelembevéve akár 12 szobát is kialakíthat a tulajdonos. A szobákban ágy, íróasztal, szekrény az alapberendezés plusz egy kis mosdó -semmi felesleges flanc. A berendezés az esetek többségében az IKEA-ból származik. Matracot mindenki maga vesz. A konyha közös, van benne alapfelszerelés, de mindenki viszi a saját edényeit és a hűtőben is jár egy polc. Zuhanyozó, WC emeletenként egy, de ha valaki sajátot szeretne, akkor sokkal mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A közös helyiségeket commu-nek nevezik.

A szerződésben nemcsak a diák, hanem a szülő neve is szerepel, ő vállalja a kezességet a fizetésért.

Az esetek többségében 12 hónapot kell fizetni, a nyarat nem lehet megúszni, de néha beérik 11 hónappal.A havi bérleti díjban általában a rezsi és a wifi is bennefoglaltatik, de amikor megkapják az éves gáz-villany-víz elszámolást, akkor kérhetnek még kiegészítést. Van, ahol külön kérik a charge-t, azaz nem számít bele a bérleti díjba.

Brüsszelben 300 euro körül kezdődnek a kot-díjak, vidéken egy kicsit olcsóbbak. Általában kéthavi kauciót kérnek.

Néhány egyetemnek, pl. az ULB-nek is vannak saját kot-jai, ezek olcsóbbak, mint a magánszemélyek által kiadott albérletek. (ha valaki bevállalja a szobatársat, 125 euro-ból megúszhatja a bérlést 1 hónap kaucióval).

Kot-ot nem csak diákok vehetnek ki, hanem pályakezdő fiatalok is. Néhányan felsorolják az aktuálisan náluk lakó "kotlók" életkorát és van, ahol 24-32 éves társaság. Ők már bizonyára nem diákok.  Persze, ki tudja manapság... sok a későn érő típus. 

Azért kíváncsiságból megnéztem, hogy itt mit mond a tyúk.

Cot-cot-codac. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bonjourmoszjobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr248919054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása