BONJOUR MÖSZJŐ BÁCSI!

Karácsonyi vidám kisszínes- "Reszkess betörő!"

2015. december 25. - hkatinka68

reszkessetek.jpg

A lányom élete első vizsgaidőszakára készül. Könyvtárban ül egész nap (mert ott nagy a csend, mi meg nagyon hangosak vagyunk), tanul és fél.. 

Sok-sok vizsgával a hátam mögött derűsen szemlélem az eseményeket, de aztán eszembe jutott az én első vizsgaidőszakom. Rutintalan kezdőként december 27-re írtam be az ásványtan-vizsgát, amitől egyébként is nagyon féltem, mert a digír-tetragiroid puszta gondolatára is kivert a víz. Az egyik szomszéd család éppen külföldön élt és felajánlották, hogy tanulhatok a lakásukban. 24-én hajnalban le is mentem szépen, hogy az aznapi penzumot elvégezzem, amikor motoszkálás hasított be a csöndbe és az ajtó nyílásában, ahol a leveleket szokták bedobni, megjelent egy kéz. Miután szomszédaink már elég régóta nem laktak otthon, több, mint furcsa volt a művelet, ami csak nem akart abbamaradni. Szabályos pánikroham jött rám és kikiabáltam, hogy levágom a kezét és a nyomaték kedvéért kirohantam a konyhába céleszközért. Közben hallottam, hogy elfut és gondoltam, csak megnézem, ki volt ez. Szegény újságos akarta meglepni a lakókat, hogy kivételesen ne kelljen elmenni a postaládáig, egyenesen házhoz viszi a karácsonyi kiadást. Persze, elnézést kértem, de ő csak messziről kiabálta, hogy "nyugodjon meg és igyon egy kávét!..."  Késsel a kezemben azért boldog karácsonyt kívántam neki..

Még nem késő! - 20+1 ötlet azoknak, akik mindent az utolsó pillanatra hagytak

a1ac3f35fcd2a099e293ea915a32b835.jpg

Idén kivételesen sikerült mindent időben beszereznem, de bevallom, nekem is volt olyan karácsonyom, amikor 24-én délelőtt elcsigázva jártam a Tesco-t ajándékok, vacsorahozzávalók és egyebek ügyében, a kicsit csálé karácsonyfát meg már szinte ingyen adták, csak vigye el valaki.

Azoknak, akik hasonló cipőben járnak, íme pár last minute ötlet.

-Azonnal puha mézeskalács

-Villámgyors karácsonyi menü

-Rusztikus karácsonyfadíszek

-Nagy ötletek, kis helyekhez

-Dekorötletek az IKEÁ-tól

-Kreatív elfoglaltság gyerekeknek

-DIY karácsonyi ajándékok

-Nyomtatható szinező gyerekeknek

-Személyre szabható, nyomtatható képeslapok

-Ajándékcsomagolási ötletek

-Környezettudatosaknak: zero waste karácsony

-Karácsonyfa helyett

-A legegyszerűbb asztali dísz: alma+teamécses

-Minták hópehelyhez

-Karácsonyi illat könnyen és gyorsan

-Inspiráció a karácsonyi asztal dekorálásához

-Narancshéj girland

-Last minute ajándékötlet

-Fábry Sándor: Oh tannenbaum (mi minden december 24-én meghallgatjuk)

-Nyomtatható ajándékcímkék

+1: ha meg mégsem jön össze semmi, akkor marad a tojáslikőr és a Resszkessetek betörők!

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Kaszinótojás és franciasaláta, avagy mese a karácsonyról

12422119_1006688806041226_195383330_o.jpg
 Kisgyerekkoromban minden karácsonyt Körmenden, egy Vas megyei kisvárosban töltöttem. Mindig nagy izgalom kísérte, hogy le tudunk-e menni, mert a hó miatt nem volt egyszerű átkelni a Bakonyon, de azért csak megérkeztünk, sokszor már napokkal Szenteste előtt. Gyurka nagybátyám kitalálta nekem Zsuzsi angyalt, aki rendszeresen berepült hozzánk és minden reggel hozott valamit a kis házba, amit PEBE-ből, az NDK Lego-utánzatból építettem neki. Golyórágót, Melba-csokit- ez volt az én adventi naptárom, mert annak még akkor hírét sem hallottuk. A fát a Jézuska hozta, mi meg a kisszobában várakoztunk, kint nagy pelyhekben hullott a hó. (tényleg hullott és olyan jó "kéményszag" volt, amiért most is megőrülök). A fát, mint később kiderült Nagyi, a dédmamám és Mami, a nagymamám díszítették. Létráról, amitől a többiek szívbajt kaptak, mert a madárcsontú Nagyi akkor már erősen 80 felé közeledett.  2 méteres fa volt, nekem égigérőnek tűnt, habcsókkal, papírangyalkákkal és különleges díszekkel, amit Mami Don-kanyarnál eltűnt bátyja hajtogatott gyerekkorában. Konzumszaloncukorral, amiből a rózsaszín volt a legkelendőbb, aztán a barna, sárga, végül a fehér, de mindenki a régi karácsonyokat emlegette, amikor Mami maga főzte a citromos és a rumos-diós szaloncukrot. A fán valódi fehér viaszgyertyák voltak, izzónak még híre-hamva nem volt. A fa alatt a Mennyből az angyalt énekeltük. A menü: töltött karaj, kaszinótojás, franciasaláta, rántott ponty,bejgli és rengeteg sütemény.

Amikor a régi jó autónkat felváltotta egy Trabant Combi, ami rendkívül megbízhatatlannak bizonyult, otthon maradtunk Budapesten. Családunk 200 km-en belül nem lévén, nyugodt, békés karácsonyokat töltöttünk négyesben. A fa nem volt már óriási. de feltettük a kisasztalra, elérte a plafont így is. Együtt díszítettük, minden évben vettünk rá valamilyen kis figurát, aminek megörültünk a következő karácsonyokon: gólyát, bohócot...Csúcsdíszért menetrendszerűen az utolsó pillanatban rohant el valaki, mert mindig elfelejtettük, hogy tavaly eltörött. A szaloncukor maradt konzum, de az ezüst sztaniol helyett, rózsaszín-kék papírt kapott és így már nem ízlett senkinek. Később vettünk zseléset, aztán jött a marcipános is. Karácsony napján bakelitről szólt a Bojtorján Karácsonyi albuma, és este erről szólalt meg a Csendes éj is. A fán változatlanul gyertyák világítottak.A menü: halászlé (apám Bajáról származik, enélkül elképzelhetetlen lenne az ünnep, receptje itt), hidegtálak, kaszinótojás, franciasaláta, gesztenyés alagút, diótorta, bejgli,aprósütemények.

halaszle.JPG

Aztán furcsa karácsonyok jöttek, egész estés vándorlással. Ketten, aztán hárman, aztán négyen. Aztán megint hárman... A gyerekek csoki adventi naptárat kaptak december 1-én,  de a csoki mindig beesett az aljára,úgyhogy az aktuális ablakban nem volt semmi. Így aztán hamar elillant a varázs és december közepére nem maradt semmi. Éjszaka díszítettem a fát, aztán az 5 órai lefekvés után arra ébredtem, hogy "Anyaaaa, itt járt a Jézuska!" . Először rusztikus fában gondolkoztam, fadíszek, mézeskalács, piros alma.... na persze.. Jött a gólya, a bohóc és a többiek, és ugyanúgy örültek nekik, mint én annak idején. A szaloncukor zselés és vajkaramellás lett, aztán jött a gumicukros is. A zene magnóról szólt, a kedvencük a Kis karácsony, nagy karácsony, de a Bojtorjánt ők is szívesen hallgatták. A gyertyákon persze kitört a veszekedés, melyiket ki fújja el. A menü: Halászlé, hidegtálak, franciasaláta, kaszinótojás, dobostorta, mézeskrémes és kővé keményedett mézeskalács.

Az utóbbi években aztán megint nagy változás következett. Négyen lettünk megint, aztán öten. És Brüsszel.Külföldre költözött a karácsony.. Havat évek óta nem láttunk, csak egyszer esett, de akkor olyan alaposan, hogy szánkón húztuk haza a fát. Adventi koszorú, adventi naptár a falon: 24 rénszarvas kis zsebbel -jó dolga van a Kicsinek. A fa hatalmas, idén kék-ezüst lesz, de ott vannak persze a figurák: a bagoly, a kövérmadár és a többiek.A szaloncukor Budapestről érkezik, narancsos-marcipános, de van persze zselés és vajkaramellás is. (jövőre ki akarom próbálni Mami szaloncukorreceptjét). Lesz rajta puha mézeskalács és csináltam habcsókot is (ronda lett, de azért felteszem). Gyertya helyett fehér égőink vannak, nem merek kockáztatni... A zene mp4-ről szól, de énekelünk is. Egyre többet.  A menü: füstölt lazac, foie gras (libamáj)- belgásodunk kicsit, hidegtálak, aprósütemények, bejgli, töltött káposzta. És kaszinótojás és franciasaláta....

A franciasalátának, ami mindenhol salade russe, avagy orosz saláta néven fut, szerintem két titka van: be kell tartani az arányokat és nagyon apróra, borsó nagyságúra kell vágni a zöldségeket. A kaszinótojásnál kóstolgatni kell és az állagát kell jól belőni, nem lehet elrontani. A tetejére a család szerint KELL a Piros Arany. Pont.

Hozzávalók 4 személyre

40 dkg burgonya

25 dkg sárgarépa

25 dkg zöldborsó

20 dkg alma (ez kb. 2 alma, én Jonagoldot szoktam használni hozzá)

20 dkg ecetes uborka (Belgiumban aigre-douce, édes-savanyú uborkát keressünk)

3 dl majonéz

2 dl tejföl (lehet több is, ha hígabban szeretjük)

10 -15 csepp Worchestershire szósz (elmaradhat)

A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk,utána kis kockákra vágjuk. A répát megtisztítjuk, nagyobb hasábokra vágjuk és forró, sós vízbe dobjuk, roppanósra főzzük, majd  borsónyi kockákra vágjuk. A zöldborsót sós, forró vízben főzzük, ügyeljünk rá, hogy ne főjön szét. Az almát meghámozzuk, kivágjuk a csutkáját és ezt is apróra vágjuk (citromlével meglocsolhatjuk, akkor világos marad). Az uborkát lecsepegtetjük és ezt is felaprítjuk. A majonézt összekeverjük a tejföllel, néhány csepp Worchestershire szósszal ízesítjük. Belekeverjük a zöldségeket és rövid ideig pihentetjük a hűtőben.

Kaszinótojás (10db)

5 tojás

1 kávéskanál mustár

majonéz

bors

Worhestershire szósz (opcionális)

A tojásokat vegyük ki a hűtőből 1 órával hamarabb, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. Lobogó sós vízben 10 percig kell főzni őket, egy perccel sem tovább, mert gumis lesz a fehérje. Azonnal tegyük hideg vízbe (én egy lábosba teszem és folyamatosan csorgatom rá a hideg vizet). Amikor lehűlt, meghámozom, kettévágom.

A tojások sárgáját szitán átpasszírozom (villával is össze lehet törni, de akkor darabosabb marad). egy kiskanál mustárral és annyi majonézzel keverem össze, hogy krémszerű legyen. Sózom, borsozom. Habzsákkal vagy kanállal púposan visszatöltöm a tojásokba. Petrezselyemlevéllel, újhagymával vagy piros színű paprikával díszítem. (vagy Piros Arany...)

 

Karácsony Brüsszelben, avagy hogyan ünnepelnek a belgák?

4174354789_cd7b2d67cc_b.jpg

Milyen a belga karácsony? Más. Nagyon más. Kezdjük a legfontosabbal: karácsonyfa és ajándékok. Ezeket nem a Jézuska hozza, hanem december 6-án Santa-Claus, vagyis a Mikulás. A legtöbb belga család tehát december elején megveszi a fát, 6-án feldíszíti, a gyerekek pedig a mi Szentesténkre már rég kiörömködték magukat az ajándékokkal. Tavaly a szomszédunk december 24-én dobta ki a fáját, amikor mi éppen felállítottuk a mienket. De sokan Vízkeresztig nem szedik le, és karácsonykor is kerül  a fa alá ajándék: a nőknek ékszer, parfüm, a férfiaknak valamilyen luxuscikk, a gyerekeknek apróbb játékok. Nagy divat gourmet-ajándékcsomagot ajándékozni: különleges pástétomokat, lekvárokat, italokat:

12398842_1005008109542629_957396529_o_3.jpg

 Többféle fenyő kapható- az Ardennekből jönnek- és ami érdekes, hogy még az árusnál egy jókora szöggel két deszkát ütnek a fa aljába, a karácsonyfatalpat ugyanis nem ismerik (kivéve az Ikeás karácsonyfa vásárlók). Így aztán a faragással kapcsolatos idegeskedés kizárva, helyette maximum a szálkák miatt mérgelődik az ember, amik a talpból a kezébe a fúródnak. Mindig nagy sikert arat a fánk, ami piros és fehér színekben pompázik  és hála a néhány évvel ezelőtt az Ikeában begyűjtött zöld díszeknek, igazi "magyar" karácsonyfa. Persze, gyanítom, hogy nem a gömböknek, hanem a töménytelen szaloncukornak, mézeskalácsnak és habcsóknak örülnek   meg  (utóbbi kettő természetesen házi készítésű), amit a fára aggatunk. Ezek ugyanis itt szintén nem ismeretesek.

 December 24-én ( Réveillon) a családok, barátok vendéglőbe mennek, a vidám eszem-iszom után néha még tűzijátékot is lövöldöznek. Nem csöndes, meghitt a Szenteste, mint nálunk, hanem zajos, nevetős. 25-én tovább járják a barátokat, 26-a pedig egész egyszerűen nem ünnep. 

És hogy mit esznek? Előételnek osztrigát, mindenféle mártással, de az igazi ínyencek csak simán citromot csepegtetnek rá. Amikor először vettünk, egy órát szerencsétlenkedtünk a "teknő" kinyitásával, bevetettünk csavarhúzótól kezdve mindent a szerszámos dobozból. Sokfélét lehet kapni a szupermarketekben is, némelyik nem is drága, de például az exkluziv bretagne-i osztrigához mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

 

4034597794_d87b7ceddf_o.jpg

Az akváriumokban hatalmas homárok úszkálnak, az ollójukat összekötik és élve kell őket forró vízbe hajítani.Ennek is nagy keletje van, pedig igen drága és nem túl szapora....

2512159426_a0ff8cbd07_o.jpg

 

Ugyancsak tipikus karácsonyi előétel a füstölt lazac, ebből aztán a skóttól a norvégig, a gravadlax-tól a mézes-mustárosig 20-féle is sorakozik a polcokon. Barna kenyérrel szokás fogyasztani és a citrom sem maradhat el mellőle.

 Nagyon szeretik a foie gras-t, ('foá grá'),ami liba- vagy kacsamáj - szó szerinti fordításban "zsíros máj". Az állatvédők persze hangosan tiltakoznak, de semmi baj, a máj keletről, egész pontosan tőlünk, Magyarországról jön. Hozzá édeskés kicsi kenyérkéket adnak,  az ún. kanapét, ez lehet natúr vagy pl. aszalt fügés ízesítésű. 

171942683_3282c8def4_o.jpg

 Kísérőnek pedig hagymalekvárt, cikória-lekvárt vagy bordói zselét kínálnak. 

12405219_1005007992875974_99697869_o.jpg

Főételnek pulyka vagy kacsa a legkedveltebb fogás, esetleg valamilyen vadhús.

Desszertnek pedig a franciák tradicionális desszertjét a bûche de Noel-t, azaz a karácsonyi fatörzset sütik, vagy sokkal inkább veszik... Hagyományosan csokoládékrémmel készül, de van a málnás-fehércsokoládéstól kezdve a pezsgőkrémesig mindenféle., sőt fagyasztva, parfé-nak álcázva is kapható. A legfinomabb, amit a patisserie-ben árulnak, a szupermarketekben kapható általában egyen "vajízű" és sokszor december eleje óta áll a polcokon (a szavatossága 3 hét....)

3170159856_30974bc4de_b.jpg

Szintén tradicionális ünnepi nassolnivaló a cukrozott gesztenye, ezt ajándékba is adják és nagyon kedvelt a dobozos panettone is.

 12413800_1005008072875966_1176441723_o.jpg

Ha valaki nemcsak karácsonykor szeretné enni a fent említett ínyencségeket, térjen be karácsony után valamelyik  Carrefour-ba (helyi szupermarketek) és szinte mindegyiket féláron hazaviheti. (tavaly így volt, remélem most is így lesz....) Miután például a foie gras szavatossági ideje majdnem 12 hónap, az ajánlat minimum megfontolandó.

 

süti beállítások módosítása