28 fok van nálunk, ez is ritka Brüsszelben van melegebb, mint otthon. Tegnap húslevest főztem, de most valahogy nem kívánta senki, úgyhogy saláta lett az ebéd.
Nagyon szeretem a csicseriborsót, egyrészt, mert a konzervből gyorsan lehet humuszt, salátát készíteni, másrészt mert alacsony a glikémiás indexe (nem viszi fel gyorsan a vércukrot) és aki kínlódott már ilyesmivel, az tudja, hogy egy az ilyen zöldség aranyat ér. Néha száraz borsóból dolgozom, beáztatom, jó sokáig főzöm, tény, hogy finomabb, de sokkal lassabb. Ezt a salátát Jamie Oliver: Jamie vacsorái című könyvében találtam és régóta készítem, nyaranta hetente legalább egyszer, mert nálunk mindenki szereti. Menta és bazsalikom van hozzá a kertben, bár lassan indul a meztelen csiga invázió, úgyhogy utóbbitól el is búcsúzhatok, mert egy perc alatt tarkopaszra legelik.
Ez egy 4 személyes adag, de még azt is simán elbírja, ha két doboz csicseriborsóból csináljuk ugyanennyi fetával és paradicsommal, akkor kiadósabb .
Hozzávalók:
egy 400 grammos csicseriborsókonzerv
egy kicsi lilahagyma
egy csilipaprika
2 marék koktélparadicsom vagy 2 közepes paradicsom
200 gramm feta
egy marék bazsalikom összevágva
egy marék menta összevágva
extraszűz olivaolaj
fél citrom leve
só, bors
A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, a paradicsomot felszeleteljük. A csilipaprikát vékonyra karikázzuk (ha nem szeretjük a csípőset, az ereit vágjuk ki). Összekeverjük, meglocsoljuk a citromlével és 3 evőkanál olívaolajat öntünk hozzá. A csicseriborsót felmelegítjük, azután 90%-át hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, a maradékot összenyomkodjuk és így kerül a salátába. Belemorzsoljuk a fetát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mentát és a bazsalikomot. Körülbelül egy órát kell állnia, utána szobahőmérsékleten tálaljuk.